Sessie: The Shins trekken bekken in Paradiso Sessie: The Shins trekken bekken in Paradiso

James Mercer ook in de lift foutloos

Sessie: The Shins trekken bekken in Paradiso

James Mercer ook in de lift foutloos

The Shins groeiden in drie albums tijd uit tot een hemelse popband die in staat is een groot publiek aan te spreken. Dat is knap omdat de band van James Mercer nog altijd een messcherpe rand heeft. Dit jaar staat de band uit Portland in grote letters op de poster van Lowlands. Vlak voor het optreden in Paradiso, eerder dit jaar, stapte 3VOOR12 met twee Shins in de lift voor een sessie.

James Mercer ook in de lift foutloos

Slacker is het woord dat Beck zo ongeveer introduceerde als het om liefhebbers en artiesten van indiepop ging. Slackers zijn mensen die er slonzig uitzien, lang op bed blijven liggen en het ‘loser-zijn’ hoog in het vaandel hebben staan. De Amerikaanse band The Shins zou je ook kunnen afdoen als een stelletje slackers. Maar daar doe je frontman James Mercer echt te kort mee.

Mercer begon zijn muzikale carrière in Albuquerque, New Mexico. Zijn band heette eerst Flake, later Flake Music. Toen al grossierde hij in melodieuze powerpop. Een flake is een vlok. Maar een flake is ook een slordig persoon: een slacker. Mercer schreef nog een liedje dat The Shins heette, stopte met Flake Music en begon een nieuwe band: The Shins.

Zijn drang naar succes bracht hem ook naar Portland, Oregon, een steenworp onder Seattle, waar de muziekindustrie sinds Nirvana een stevige poot in de grond heeft. Het debuut van The Shins sloeg direct aan bij popminnend Amerika en verkopen gingen al snel door het half miljoen heen. Niet slecht voor een beginnend bandje.

Twee albums verder en Mercer is gestaag bezig zijn carrière naar een steeds hoger plan te tillen. De show, eerder dit jaar in Paradiso, verkocht in korte tijd uit. Inmiddels staat de band met dikke letters aangekondigd op de posters voor het Lowlands-festival.

Vlak voor het optreden in Paradiso op 6 april, 2007 stapte 3VOOR12 in de lift met The Shins. En hoewel Mercer zijn baan als troubadour bloedserieus neemt, blijft er genoeg tijd over om een paar gekke bekken te trekken.

Bekijk The Shins (behind) closed doors  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12