Goud Graven met Broermoat Maarten Lammers: Applegarden, Speedy J en Ghinzu Goud Graven met Broermoat Maarten Lammers: Applegarden, Speedy J en Ghinzu

"A Silver Mount Zion is voor mij de ultieme laatste-trein-naar-huismuziek"

Goud Graven met Broermoat Maarten Lammers: Applegarden, Speedy J en Ghinzu

"A Silver Mount Zion is voor mij de ultieme laatste-trein-naar-huismuziek"

Broermoats, een knus festival waarbij dance en rock samenkomen, vindt dit weekend voor de zevende en wellicht laatste keer plaats in een wei bij Eindhoven. De boeker van het festival, Maarten Lammers, graaft voor 3VOOR12 naar goud in het archief.

"A Silver Mount Zion is voor mij de ultieme laatste-trein-naar-huismuziek"

Een knus festival dat een clash moet zijn tussen ‘echte’ instrumenten en computerklanken. Gehouden in een weiland in Leende bij Eindhoven, waarbij de optredende bands als Hasselhoff, Transmitter en Krause met de trekker naar het podium worden gereden. Broermoats heet het: een uit de hand gelopen ideetje van vier broers die wel eens wat wilden organiseren in hun achtertuin en een maat vonden die mee wilde doen. Het wordt dit weekend voor de zevende – en wellicht de laatste - keer gehouden. Broer Maarten Lammers regelt namelijk de bands, maar zit volgend jaar in Slovenië: “We zeggen dat dit de laatste keer is.” Hij graaft voor 3VOOR12 in het audio- en videoarchief voor zijn vijf favoriete fragmenten.

Applegarden – 3VOOR12 Sessie op Motel Mozaïque 2005
“Een geweldige band, omdat ze allerlei stijlen door elkaar mixen. Echt heel breed. Synthesizers zijn de basis, maar ze doen ook salsa, electro, boogie woogie, flamenco en country. Het komt heel grappig over als je het ziet, maar het is wel serieus: er wordt heel goed gespeeld en de podiumpresentatie is fantastisch. Ik volg de band en ik wil ze graag nog eens zien, maar ze spelen niet zo heel veel.”

A Silver Mount Zion – Live op Motel Mozaïque 2007
“Als ik een top vijf van mijn favoriete bands moet noemen staat deze er zeker tussen. Ze maken platen via Constellation Records, hetzelfde label als Godspeed You Black Emperor. Er zitten ook een paar leden van die band in A Silver Mount Zion en de muziek lijkt er ook wel enigszins op. Veel strijkers – daar hou ik van – en lange stukken met een fantastische opbouw. Verschil met Godspeed is dat bij deze band wél wordt gezongen. Heel apart: die zanger staat een meter van de microfoon en zingt heel hard. Daardoor wordt het bijna vals, maar dat vind ik erg mooi. Dit is voor mij de ultieme laatste-trein-naar-huismuziek.”

Speedy J - Live in Club Lek 2000
“Dit is rond de tijd van zijn album Shocking Hobby, dat ik heel goed vind. Speedy J is het alias van Jochem Paap uit Rotterdam, die al jaren meeloopt en veel heeft gedaan. Hij heeft bijvoorbeeld house hitjes gehad, maar dit is heel experimentele techno. Dat had heel goed op Broermoats gepast trouwens. Hierna is hij richting Duitse Schranztechno gegaan en verdween het experiment.”

Ghinzu - Live in Club 3VOOR12 2004
“Ghinzu heeft twee kanten die mij heel erg aanspreken. Ze maken atmosferische rock – een beetje zoals Radiohead – en dat waardeer ik, maar ze hebben ook een uptempo electro-achtige kant. Ik heb er aan gedacht om ze te boeken, omdat ze rock en dance combineren, maar ik heb dat toch niet gedaan omdat die rockkant niet echt iets is voor ons festival. Maar live blijkt dat eigenlijk mee te vallen hoor ik nu. Verder hebben ze ook een goede presentatie. Beetje nonchalant, en ze hebben pruiken. Een verrassing om te zien.”

Neuk! - Live in Club Lek 2001
“De Broermoats waren voordat we het festival begonnen een band die harde industrial hiphop maakte. Neuk! was een voorbeeld voor ons en opeens zochten ze contact, omdat ze samen met ons wilden optreden. Dat vonden we echt tof. Het contact is gebleven en in 2002, toen het festival al een paar jaar werd gehouden, hebben we ze geboekt. Neuk! was de eerste ‘grote’ band voor ons.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12