Fabchannel ook vanuit Spanje Fabchannel ook vanuit Spanje

Twee concerten van Catalaanse bands online

Fabchannel ook vanuit Spanje

Twee concerten van Catalaanse bands online

Fabchannel, de site waarop liveconcerten in Paradiso en de Melkweg te zien zijn, is een samenwerking gestart met de club Sala Bikini in Barcelona. Twee concerten van de Catalaanse bands Sanpedro en Mazoni staan inmiddels tussen de rij gefilmde optredens in Amsterdam.

Twee concerten van Catalaanse bands online

Fabchannel gaat op de internationale tour. De website is een samenwerking gestart met de club Sala Bikini in Barcelona. Twee concerten van de Catalaanse bands Sanpedro en Mazoni staan inmiddels tussen de rij gefilmde optredens in Paradiso en de Melkweg. Eerder dit jaar ging de site al een samenwerkingsverband aan met The Roxy in Los Angeles. De bedoeling van Fabchannel is om op termijn een internationaal netwerk op te bouwen van zalen waar optredens gefilmd kunnen worden. De eerste stappen zijn dus gezet.

Sanpedro en Mazoni zijn voor Nederlanders twee nietszeggende namen. ‘Vervuilt’ Fabchannel daarmee het archief niet? “Ons doel is muziek promoten”, zegt Joost de Wit, publiciteitsmedewerker van de muzieksite. “Het maakt niet uit waar die vandaan komt”. Er hoeft volgens hem geen wirwar van onbekende namen te ontstaan, omdat de bezoeker van de site via het filter heel gemakkelijk kan zoeken op concerten per zaal.

Fabchannel filmt in Paradiso en de Melkweg zowel kleine nationale als grotere internationale bands. Dat is ook het plan voor de Spaanse club, waar de komende tijd bijvoorbeeld The Wailers, Jeff Beck en Crowded House hun opwachting maken. “Waar mogelijk pakken we ook die categorie bands mee”, zegt De Wit. Opnames van lokale bands zijn daarbij vooral bedoeld voor lokale doelgroepen. Bands met internationale allure kunnen kijkers trekken van overal. Volgens De Wit komt momenteel zestig procent van de bezoekers van de site uit het buitenland.

Tegelijkertijd met de eerste concerten uit Barcelona heeft Fabchannel de site omgezet naar een meer internationaal model. Een Spanjaard ziet daarbij de site in het Spaans, een Catalaan wordt ‘aangesproken’ in het Catalaans. De taal wordt bepaald door de locatie van de bezoeker. Buiten Spanje is de voertaal op de site vooralsnog Engels.

Eerder al startte Fabchannel een samenwerking met The Roxy in Los Angeles, die tot nu toe één online concert opleverde, van de band Whitestarr. Een evaluatie van die samenwerking is er volgens De Wit nog niet geweest. Samenwerking met andere clubs in Barcelona en Madrid staat nu als eerste op stapel.

Fabchannel wil met de internationale uitbreiding en dus de potentieel grotere doelgroep de site ook aantrekkelijker maken voor adverteerders. De site krijgt nu nog subsidie, maar zal zich over een jaar zelf moeten bedruipen. Al eerder startte de muzieksite met de verkoop van live opnames via iTunes om inkomsten te genereren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12