Almere krijgt na de zomer eindelijk een echt poppodium Almere krijgt na de zomer eindelijk een echt poppodium

JC Totem wordt De Meester

Almere krijgt na de zomer eindelijk een echt poppodium

JC Totem wordt De Meester

Einde juni sloot jongerencentrum Totem in Amere de deuren. Die gaan op 1 september weliswaar weer open, maar dan zal er een ander naambordje aan de gevel hangen: De Meester. De naamsverandering past bij de keuze om een breder georiënteerd poppodium neer te zetten. En als alles naar plan verloopt, krijgt De Meester ook officieel de status van popzaal.

JC Totem wordt De Meester

Het wilde maar niet lukken met een echte popzaal in Almere. Eindelijk was daar een paar jaar geleden Muzinq, een echte poptempel waar 1250 mensen terecht konden. Binnen drie maanden was het podium failliet en ging men op zoek naar commerciële exploitanten. Sinds begin dit jaar zijn die er en is de zaal weer open. Ditmaal als megadiscotheek met de naam NOX. Maar er is goed nieuws voor liefhebbers van live-muziek. In september opent De Meester, capaciteit 300 bezoekers, de deuren. Als alles goed staat krijgt de zaal de status van C-podium.

Velen zullen het pand aan de Rentmeesterstraat herkennen als jongerencentrum Totem, dat eind juni de deuren sloot. Coordinator Barry Bouquet: “Totem was een echt jongerencentrum met activiteiten en een inloop. In december 2006 zijn we gaan verbouwen. Vanaf januari kregen wij steun van de gemeente en zijn we grotere bands gaan boeken: Osdorp Posse, Green Lizard, Kubus & BangBang. We merkten dat JC Totem een slechte naam had: een donker hol voor hangjongeren en gothics. Er kwamen alleen punk en hiphopacts. Nu willen we de programmering breder trekken. Omdat we Totem aan alle kanten een facelift hebben gegeven, vonden we het beter ook meteen de naam te veranderen.”

Bouquet, voorheel artistiek leider bij Muzinq, is blij met de verandering van jongerencentrum naar popzaal. “Je ziet meteen dat het beter gaat. Er komen meer mensen en dat terwijl het risico dat we namen nihil was. Het pand stond er al.” Bouquet denkt nog altijd niet dat Muzinq voor Almere te hoog gegrepen was: “Het had toch mooi geweest als een zaal voor meer dan duizend mensen had gewerkt. Maar het probleem was dat het geld op de dansavonden verdiend had moeten worden, en daar bleven de bezoekers weg.”

Als De Meester vanaf 2008 een pop- en cultuurpodium met een C-status krijgt, is dat een belangrijke stap voor de hele Flevopolder. “Er zijn verder veel disco’s met jong 538-publiek. Lelystad ligt dertig kilometer verderop, maar ik toch denk dat we veel bezoekers daar vandaan krijgen. Die reden vroeger door naar Amsterdam.

Bouquet wil een brede programmering van grote bands, maar ook aandacht voor lokaal talent: “Mensen zeggen over Almere altijd twee dingen: het is er saai en Ali B woont er. Het is allebei waar. Maar er zijn hier veel kids goed bezig en die willen allemaal een plekkie. En nu kunnen wij ze dat bieden.”

Door de recente verbouwing van Totem/De Meester is er ook een tweede zaaltje bijgekomen waar films kunnen worden vertoond en waar ruimte is voor stand-up comedy. En hoewel er volgend jaar niet meer gerookt mag worden in de horeca, besloot Bouquet dat zolang het mag, er in De Meester wel gewoon een peuk opgestoken mag worden: “Anders gaat de jeugd massaal naar andere tenten.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12