3VOOR12 draait (week 29): Kayne West ft. Daft Punk, Dungen en Prince 3VOOR12 draait (week 29): Kayne West ft. Daft Punk, Dungen en Prince

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 29): Kayne West ft. Daft Punk, Dungen en Prince

De favorieten van de redactie

Deze week verhitte discussies over de nieuwe Prince. Een deel van de redactie moet er spontaan van naar de wc, anderen prijzen hem de hemel in. Hoe dan ook: Planet Earth haalt de top 3, waarin ook plaats voor Kayne West ft. Daft Punk en de Zweedse psychedelische folkrockers van Dungen.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Stars - In Our Bedroom After The War (Arts & Crafts/nu al digitaal via o.a. iTunes, fysiek via V2 per 24/9)

3VOOR12 Single van de Week
Kanye West ft. Daft Punk - Stronger (promo-mp3, Roc-A-Fella/Def Jam/Universal)

3FM Megahit
Timbaland feat. Keri Hilson & D.O.E. - The Way I Are (Blackground/Interscope/Universal)

Concert van de Week
Daniel Johnston live in Vera

Clipper van de Week
Kanye West & Daft Punk - Stronger


De top 10:

1. Kanye West ft. Daft Punk - Stronger (promo-mp3, Roc-A-Fella/Def Jam/Universal)

"Het grootste talent van Kanye West: iets ogenschijnlijk oppervlakkigs te gek laten klinken." (Atze de Vrieze)
"Een fijn toetje na het concert." (Mirka Duijn)

2. Dungen - Tio Bitar (album, Subliminal Sounds)
"Dat Zweeds.. ik heb er gewoon een zwak voor." (Jacinthe Versteeg)
"Fökking goed! Elke ochtend bij het knäckebröd." (Paul Diersen)

3. Prince - Planet Earth (album, Sony)
"Zelfverzekerd, geil, glad én onweerstaanbaar." (Atze de Vrieze)
"Hij is duidelijk in een romantische bui. Maar vooral de popnummers zijn genadeloos." (Robert Lagendijk)

4. Blitzen Trapper - Wild Mountain Nation (album, Lidkercow Ltd)
"Staat nu al op vijf in mijn last.fm-lijstje van meest gedraaide platen ooit." (Jacinthe Versteeg)
"Nu weet ik het zeker: ik verhuis naar Portland, Oregon." (Robert Lagendijk)

5. Yeah Yeah Yeahs - Is Is (EP, Dress Up/Fiction/Polydor/Universal)
"Barst van de levenslust en energie." (Menno Visser)
"Een voorproefje voor een uitzinnige verzameling gemaskerde meisjes." (Mirka Duijn over video 10x10)

6. Jack Penate - Torn On The Platform (Britse single, in Ned via V2)
"Een uiterst aanstekelijk, vrolijk en dansbaar nummer." (Bart Snoeren)
"Wat een energie en wat een sterke songs." (Menno Visser over het optreden in Paradiso, 15 juli)

7. Animal Collective - Strawberry Jam (album, Domino/Munich, release 10-09)

"Overweldigende plaat vol bliepjes, springerige ritmes en speelse Beach Boys-koortjes." (Paul Diersen)

8. Stars - In Our Bedroom After The War (album, Arts & Crafts/nu al digitaal via o.a. iTunes, fysiek via V2 per 24-09)
"De ultieme knuffelplaat voor Watjes." (Menno Visser)

9. Sunset Rubdown - 'Shut Up I Am Dreaming of Places Where Lovers Have Wings' (van album Shut Up I Am Dreaming, Rough Trade/Konkurrent)
"Nu al de Paranoid Android van de indie." (Jacinthe Versteeg)

10. Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga (album, Merge/Anti)
"Ga Ga Ga Ga Ga eens gauw naar de platenzaak." (Robert Lagendijk)


De lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Justin vs Justice – Love Stoned (remix)

De grootste popster van het moment geremixed door twee hete Fransen. De sexy stem en verleidelijke strijkers van Justin Timberlake in gevecht met lompe synths van Justice. Sterk einde vooral.

Kanye West vs Daft Punk – Stronger (promo-mp3, Roc-A-Fella/Def Jam/Universal)
Heeft ie het toch weer voor elkaar. Oh ja hoor, Daft Punk sampelen, en nog niet eens subtiel ook. Robots in de clip, alles erop en eraan. Maar na een paar keer draaien blijkt ie het toch weer voor elkaar te hebben. Het grootste talent van Kanye West: iets ogenschijnlijk oppervlakkigs te gek laten klinken.

Prince vs The Music Industry (album Planet Earth, SonyBMG)

Drie miljoen kranten à 1,40 pond verkocht Prince deze week in Engeland. En daarmee haalden evenzoveel mensen zijn nieuwe album Planet Earth in huis. Dat zijn er grofweg veertig keer zoveel als zijn vorige album aanschaften. De bazen van SonyBMG kunnen weinig anders dan knarsetanden. Planet Earth zelf klinkt intussen zelfverzekerd, geil, glad én onweerstaanbaar. Prince is weer terug waar hij wil zijn: overal.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation (album, Lidkercow Ltd)

'Het is de beste plaat van het jaar! Ik word gewoon helemaal gek!' roept collega Robert L zo nu en dan met een verwilderde blik in de ogen. Dan gaat het dus over Blitzen Trapper. En ik kan hem geen ongelijk geven: Wild Mountain Nation is een ontstellend mooie plaat en staat nu al op vijf in mijn last.fm-lijstje van meest gedraaide platen ooit.

Sunset Rubdown – Shut Up I Am Dreaming of Places Where Lovers Have Wings (van album Shut Up I Am Dreaming, Rough Trade/Konkurrent)

Het zeven minuten durende meeslepende slotnummer van Shut Up I Am Dreaming heeft een opbouw om je vingers bij af te likken. Nu al de Paranoid Android van de indie. Of de Bohemian Rhapsody, zo u wilt.

Dungen – Tio Bitar (album, Subliminal Sounds)
Waar het vorige album behoorlijk zweverig was, laat Dungen met het nieuwe album Tio Bitar horen weer op aarde te zijn neergedaald. Hoewel het seventies-geluid onmiskenbaar aanwezig blijft (dwarsfluiten!), klinkt deze nieuwe ruiger en vetter. En ja, dat Zweeds.. ik heb er gewoon een zwak voor. Binnenkort op de luisterpaal.


PAUL DIERSEN DRAAIT:

Dungen – Tio Bitar (album, Subliminal Sounds)

Harde zoemende gitaren, een Rhodes, akoestisch getokkel met een fluit en titels als ‘Du Ska Inte Tro Att Det Ordnar Sig’: Zweedse psychedelische folkrock van Dungen. Fökking goed! Elke ochtend bij het knäckebröd.

Animal Collective – Strawberry Jam (album, Domino/Munich, release 10-09) + concert Valkhof Affaire, Nijmegen, 16 juli
Strawberry Jam is een overweldigende plaat vol bliepjes, springerige ritmes en speelse Beach Boys-koortjes. Hoe ze dat live deden? Niet: Animal Collective was in Nijmegen al weer bezig met het uitproberen van nieuw materiaal en dat bestond uit uitgesponnen elektronicastukken. Space is the place!

Cuby + Blizzards – 40 jaar de blues (documentaire NPS, 19 juli 2007)

Veertig jaar Drentse popgeschiedenis gezien op Ned 3. Ouwe koppen, verhalen over bandwisselingen, managers, nooit gekregen royalities, drugs (Brood), drank (de rest) en niet te vergeten Miep, die Harry Muskee verliet voor Amsterdam en daardoor de muze werd voor een aantal klassiekers. Prachtig. Aan het eind van de docu kiezen de meeste bandleden ‘Window Of My Eyes’ als beste Cuby-nummer. Helemaal mee eens.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation (album, Lidkercow Ltd)

Nu weet ik het zeker: ik verhuis naar Portland, Oregon. Echt, want alle goede muziek komt uit Portland. Stephen Malkmus, The Shins en nu weer Blitzen Trapper, een band die klinkt als een kruising tussen The Shins en ..ehm… Stephen Malkmus. Luister naar de onbeholpen opener Devil’s a Go-Go en je bent om. Check uit die MySpace.

Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga (album, Merge/Anti)
Spoon swingt steeds beter als indiebandje. Raar dat deze veteranen nooit op enige bijval uit Europa konden rekenen. We houden hier toch ook van Motown, indiepop, snelle auto’s en mooie meiden? Nou dan. Ga Ga Ga Ga Ga dan eens gauw naar de platenzaak. Of luister het album tijdelijk in de luisterpaal.

Prince - Planet Earth (album, Sony)
Als er een album eind 2007 zeker boven aan alle lijstjes zal staan is dat wel Planet Earth. Het lijstje van lelijke hoezen wel te verstaan. Tjonge, jonge want het is weer niet mis: rode achtergrond, paars symbool en (kleurenblinde?) Prince in een rode blouse. Auw! En als je het hoesje beweegt, beweegt alles mee. En wat is anderhalve meter en heeft borsthaar? Klap het hoesje open en ge zult weten. Maar over de muziek niets dan lof. Prince is goed bij stem en croont er meer op los dan ooit. Hij is duidelijk in een romantische bui. Maar vooral de popnummers zijn genadeloos.


MENNO VISSER DRAAIT:

Yeah Yeah Yeahs - Is Is (EP, Dress Up/Fiction/Polydor/Universal)

Inderdaad zonde om deze vijf tracks op de plank te laten rotten: ze barsten van de levenslust en energie.

Stars - In Our Bedroom After The War (album, Arts & Crafts/nu al digitaal via o.a. iTunes, fysiek via V2 per 24/9)
Deze zomer de ultieme knuffelplaat voor Watjes: bij vlagen zelfs vertederend en ontroerend, met een jaren-tachtig knipoog naar Deacon Blue en Prefab Sprout. Je kunt 'm stiekem al legaal al op je iPod laden voor de rest van de niet-bloglezende wereld 'm ontdekt, dus waar wacht je op?

Jack Penate (live Paradiso bovenzaal, 15 juli)
Deze sympathieke gast ziet er niet uit in z'n houthakkershemdje, maar wat een energie en wat een sterke songs. Ga 'm checken op Lowlands!


MIRKA DUIJN DRAAIT:

Kanye West ft. Daft Punk – Stronger (Clipper van de Week)

Ik baalde er zo van dat ik het optreden van Daft Punk op 5 days off had moeten missen vanwege de negentigste verjaardag van mijn Finse opa… dat ik besloot naar Turijn te gaan, de plek waar Daft Punk de Europese tour zou afsluiten op het gratis Traffic festival. Met in het voorprogramma: LCD Soundsystem. Hoezo ‘better than life’, hoezo maffiageld? Dus, vorige week donderdag stond ik tussen de cypressen te springen op harder/better/faster/stronger en teeeeelevision rules the nation. Geweldig. En toen ik terugkwam, lag deze clip op mijn bureau. Een fijn toetje.

zZz Is Playing: Grip (Video)
Tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Nederclips’ in het Stedelijk Museum van Den Bosch werd deze video voor zZz opgenomen. Toen ik hoorde dat de clip live, tijdens een opening, zou worden gefilmd kon ik me er niets bij voorstellen; dat was gedoemd om Heel Erg Slecht te worden. Niet dus. Deze clip is zeker een plekje in het museum waard. Hang een camera boven een trampoline en vraag een stel trampoline artiesten hun kapriolen uit te halen en je hebt Kunst met een dikke K.

The YeahYeahYeah’s – 10x10 (Video)
Vanaf vandaag in de luisterpaal: een EPtje met vijf nieuwe YeahYeahYeah nummers. In de Glasslands Gallery in Brooklyn, New York gaven ze voor een uitzinnige verzameling gemaskerde meisjes een voorproefje.


BART SNOEREN DRAAIT:

Jack Penate - Torn On The Platform (Britse single, in Ned via V2)

Jack Penate is een singer songwriter uit Londen. In Engeland heeft hij zojuist zijn 2e single Torn On The Platform uitgebracht. Een uiterst aanstekelijk, vrolijk en dansbaar nummer. Jack lijkt op Jamie T on speed met het stemgeluid van Bart van Racoon, alleen dan met het juiste britse accent. Britpop dood? Nog lang niet!

Calvin Harris - The Girls (Britse single, Columbia/SonyBMG)

Deze jonge schot was de producer van de laatste cd van Kylie. Maar dat hij zelf ook een aanstekelijk deuntje kan schrijven bewees hij al eerder met single Acceptable In The 80s. Zijn nieuwste single heet The Girls. Een aanstekelijk electropop nummer met jaren 80 synths, waarin Calvin alle meisjes voor zich opeist. Hij mag ze allemaal hebben van mij, als hij dit soort onweerstaanbare deuntjes blijft maken en hij binnen no time zal uitgroeien tot de Fischerspooner van het Britse koninkrijk.

Bishop Allen - The Broken String (album, Dead Oceans/Konkurrent)
Nadat deze knotsgekke New Yorkers vorige jaar elke maand een EP uitbrachten met de naam van de maand als titel, is daar nu hun debuut album. Een plaat met zeer aangename popliedjes, die alle kanten opspringen. Zoek het ergens tussen Belle and Sebastian en Loney Dear in ontmoeting met The Shins, Sufjan Stevens en de New Pornographers.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12