3VOOR12 draait (week 28): Spoon, Bright Eyes en Animal Collective 3VOOR12 draait (week 28): Spoon, Bright Eyes en Animal Collective

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 28): Spoon, Bright Eyes en Animal Collective

De favorieten van de redactie

Na 5 Days Off is de vakantie voor sommigen begonnen en dus zijn er wat minder lijstjes dan normaal. Nieuwe albums waar we enthousiast over zijn komen van Spoon en Animal Collective en het concert van Bright Eyes in de Melkweg maakte indruk.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de Week
Róisín Murphy -Overpowered (EMI)

3VOOR12 Album van de Week
Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga (Merge/Anti/Epitaph)

3FM Megahit
Prince - Guitar (SonyBMG)

Concert van de Week

Air Traffic en The Enemy op London Calling

Clipper van de Week
Typhoon - Volle Maan (Top Notch/Pias)


De top 10

1. Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga (album, Merge/Anti/Epitaph)

"Frisser dan menigeen op zijn zesde album gegeven is." (Atze de Vrieze)
"Intelligente pop is nog niet dood!" (Menno Visser)

2. Animal Collective - Strawberry Jam (album, Domino/Munich, release 10-09)

"Zo zou Brian Wilson hebben geklonken als hij door was blijven slikken." (Gerard Walhof)
"Opnieuw een zeer overtuigende plaat." (Bart Snoeren)

3. Bright Eyes - Live in De Melkweg, 11 juli 2007

"Hoe perfect kan een liedje zijn?" (Jacinthe Versteeg over Four Winds)
"Heeel veel erg goede uitvoeringen van erg goede liedjes." (Paul Diersen)

4. Bowerbirds - Hyms For A Dark Horse (album, Burly Time)
"Draait onverminderd door op de iPod." (Bart Snoeren)
"Heel verslavend." (Jacinthe Versteeg)

5. Bishop Allen - The Broken String (album, Dead Oceans/Konkurrent)

"Simpelweg een van de meest constante singer-songwriter albums van het jaar." (Menno Visser)

6. Roisin Murphy - Overpowered (album, EMI)
"Dat wordt een mooie nazomer." (Robert Lagendijk)

7. Prins Thomas presents Cosmo Galactic Prism (2cd, Eskimo/NEWS)

"De Noorse prins van de spacedisco gunt ons een kijkje in zijn platenkast." (Atze de Vrieze)

8. Jose Gonzalez - In our nature (album, Peacefrog/Lowlands, release 21-09)

"Met de groeten van Nick Drake en Tim Buckley." (Gerard Walhof)

9. Angels of Light - We Are Him (album, Young God Records/Konkurrent, release 27-08)
"Een intense, hypnotiserende plaat." (Paul Diersen)

10. Interpol - Our Love To Admire (album, Capitol/EMI)
"Interpol heeft het vermogen om tegelijkertijd ijskoud en mooi warm te klinken." (Robert Lagendijk)


De lijstjes:

ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Dan le Sac vs. Scroobius Pip op 5 Days Off

Vrolijke beats, grappige teksten. Meer is er niet bij Scroob en Dan. En dat is ook helemaal niet nodig. Of je moet natuurlijk een gevouwen varkentje binnen een minuut willen. Check die video (zie 50 seconds off).

Interpol – Our Love To Admire (album, Capitol/EMI)

Mooie melancholische plaat. Onzin om te zeggen dat Our Love slechter is dan de voorgangers. Interpol heeft het vermogen om tegelijkertijd ijskoud en mooi warm te klinken.

Roisin Murphy – Overpowered (album, EMI)
Eindelijk weer een nieuwe miss Moloko in aantocht. Al fijn om te horen. Op het eerste gehoor is er weinig aan de hand op Overpowered. Maar luister die remixen eens! Dat wordt een mooie nazomer.


GERARD WALHOF DRAAIT:

Jose Gonzalez - In our nature (album, Peacefrog/Lowlands, release 21-09)

Het siert hem dat hij zich niet gek heeft laten maken door de stuiterballen van Sony (zijn muziek zat bij een commercial voor een nieuw tv-toestel). De kleine Zweed is ook op zijn nieuwe album vrijwel alleen maar met zijn akoestische gitaar in de weer en dat doet hij weergaloos. Hoogstaand complex spel, wonderlijke zangmelodieen, persoonlijke teksten. Groots in kleinheid. Met de groeten van Nick Drake en Tim Buckley.

Animal Collective - Strawberry Jam (album, Domino/Munich, release 10-09)
Zesde album in zeven jaar van collectief uit NYC rond maniakken Avey Tare en Panda Bear. Pulserende beats met verre industriele echo's en veel schots en scheef, maar op Strawberry Jam minder psychedelica en meer pop dan ooit. En dan die prachtige Beach Boysie vocalen. Zo zou Brian Wilson hebben geklonken als hij door was blijven slikken. Triptop! Ga ze zien, zondag in Groningen of maandag in Nijmegen.

Kettel - Whisper me wishes (album, Dub/Clone)

Al even uit maar in het kader van achterstallig onderhoud na de vakantie: de zomeropruiming van het electronicawonder uit Groningen, Reimer Eising. De veertien tracks werden gemaakt tussen 2002 en 2006 en geven een prachtige indruk van welke uiteenlopende stilistische uithoeken Kettel allemaal opzoekt. Veel blijft vierkwarts maar wat daarbinnen allemaal gebeurt ... onnavolgbaar. Internationale klasse dus aan ons land zal hij onopgemerkt voorbij gaan.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Bright Eyes – 'Four Winds' live in de Melkweg, 11 juli 2007

Het eerste half uur van het concert van Bright Eyes was adembenemend, met als hoogtepunt Four Winds. Hoe perfect kan een liedje zijn? Ik vergat bijna de bloembakken op het podium.

Seabear – The Ghost that Carried Us Away (album, Morr Music/Konkurrent)
Prachtige indiepop van singer-songwriter Sindri Már Sigfússon uit IJsland. Speciale aanrader voor liefhebbers van violen, zalvende achtergrondkoortjes en Patrick Wolf. Binnenkort op de luisterpaal.

Bowerbirds – Hyms For A Dark Horse (album, Burly Time)
Het is deze week alles indie wat de klok staat in huize Versteeg, ook de Bowerbirds doen hun duit in het zakje. Melodieus, folky en vooral heel verslavend.


PAUL DIERSEN DRAAIT:

Angels of Light – We Are Him (album, Young God Records/Konkurrent, release 27-08)

Repeterende melodieën en loopjes in vaak rijk georkestreerde nummers en de bezwerende stem van veteraan Michael Gira (vroeger Swans) maken We Are Him tot een intense, hypnotiserende plaat. Eentje die alle aandacht vraagt, maar ook volledig verdient! Interview binnenkort op 3VOOR12.

Bright Eyes - Live in De Melkweg, 11 juli 2007
Conor Oberst met elfkoppige band, zeg maar gerust orkest. Allemaal in het wit, videoprojecties (live gedaan door een videokunstenaar) op het doek erachter en heeel veel erg goede uitvoeringen van erg goede liedjes. Ik vond het schitterend.

Soulsavers ft. Mark Lanegan – Live in De Melkweg, 10 juli 2007

Hij blijft erbij staan als een totaal verveelde chagrijn die er alwéér geen zin in heeft, maar als Lanegan zijn bek open trekt, ben ik toch om. Ongeacht wat er verder gebeurt.


MENNO VISSER DRAAIT:

Kanye West - Mixtape May 25th (illegale mixtape, zoek zelf op internet)

Young Folks en Daft Punk op een Kanye West mixtape? Hiphop ontdekt indie - misschien wel de redding voor de urban industrie (:
Illegale downloadtip voor wie een gegarandeerd vrolijke vakantietape zoekt voor lange autoritten.

Bishop Allen - The Broken String (album, Dead Oceans/Konkurrent)
Simpelweg een van de meest constante singer-songwriter albums van het jaar. Check binnenkort die Luisterpaal!

Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga (album, Merge/Anti/Epitaph)
Hoe speciaal kun je een zesde album nog laten klinken? Luister naar het spookachtige The Ghost You Lingers of de ironische meeblazer The Underdog en je bent verkocht. Intelligente pop is nog niet dood!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Prins Thomas presents Cosmo Galactic Prism (2cd, Eskimo/NEWS)

De Noorse prins van de spacedisco gunt ons een kijkje in zijn platenkast. Hij stuurt zijn ruimteveer langs veertig jaar kosmische popmuziek, laverend tussen psychedelische pop, elektronica en buitenaardse disco. En waar kun je op zo’n ruimtetrip beter eindigen dan bij dé grootste spacekoning allertijden: Dr. Funkenstein.

Trentemöller - Live tijdens 5 Days Off, 8 juli 2007

Diehard dansvloertijgers konden weinig met het Nederlandse livedebuut van Anders Trentemöller. Het was nauwelijks dansbaar en meer band dan je van een live dance act gewend bent. Dat ie dat maar beter op North Sea Jazz kon doen, zei zelfs iemand. Gelukkig was het merendeel van de volle Paradiso het met mij eens: het was spannend van begin tot eind.

Spoon – Ga Ga Ga Ga Ga (album, Merge/Konkurrent)
De rijke indiepopliedjes van Spoon zijn zeker niet eenvoudig, en toch klinken ze soms haast als meezingers. Zo overtuigend als je van veteranen mag verwachten, maar frisser dan menigeen op zijn zesde album gegeven is.


BART SNOEREN DRAAIT:

Bowerbirds – Hyms For A Dark Horse (album, Burly Time)

Hij stond er vorige week ook al in, maar deze week gewoon nog een keer, want deze draait onverminderd door op de iPod. Devendra Banhart meets The Decemberists. Wat is dit toch een mooi melodieus folk plaatje. Trio uit North Carolina met gitaar, accordeon, een grote basdrum met de hand bespeeld door een piepklein meisje, en bovenal prachtige samenzang. Dat ze maar snel naar Europa mogen komen!

Animal Collective - Strawberry Jam (album, Domino/Munich, release 10-09)

De meest toegankelijke Animal Collective tot nu toe. Het klinkt zowaar poppy. Maar gelukkig zijn alle rare stemmetjes en koortjes, gekke samples en loops ook nog volop aanwezig. Opnieuw een zeer overtuigende plaat, zoals we dat van deze New Yorkers gewend zijn.

Iron and Wine - Boy With A Coin (single, SubPop)
De eerste single van hun nieuwe album is veelbelovend. Prachtig melancholiek popliedje met de perfecte groove voor op de zondagochtend.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12