Hollywood wijst Benjy Ferree de muzikale route

"Johnny Cash moet op de dollarbiljetten staan!"

Zijn Hollywood-carrière eindigde als au pair voor regisseur David Lynch. Singer-songwriter Benjy Ferree besefte toen dat een muzikale carrière toch meer zijn roeping was. Terug in Washington debuteert hij met Leaving The Nest als eerste op de Amerikaanse tak van het Britse kwaliteitslabel Domino, bekend van Arctic Monkeys en Franz Ferdinand. "Hollywood leerde me de artiest te worden, die ik nu ben."

"Johnny Cash moet op de dollarbiljetten staan!"

Benjy Ferree draagt soms net zo’n ongestructureerde baard als singer-songwriter Will Oldham. “Soms - want als ik ‘m laat staan is het uit pure luiheid. Will Oldham kende ik overigens eerst van zijn rol in de film Matewan (1987, John Sayles). Die moet je eens huren in de videotheek”, adviseert Ferree. Het moge duidelijk zijn, Ferree is wat je noemt een filmkenner.

De Amerikaanse singer-songwriter wilde dan ook eerst acteur worden. Aangespoord door het lezen van toneelteksten van bijvoorbeeld Tennesse Williams. “Ik was snel afgeleid als kind, maar de mathematisch gestructueerde toneelteksten kon ik me gemakkelijk voorstellen.” De kleine Ferree wist dat hij naar Hollywood wilde, toen zijn ouders de eerste generatie videorecorders huurden. Elephant Man van regisseur David Lynch maakte meteen een diepe indruk. 

Het toeval wilde dat Ferree uiteindelijk au pair zou worden voor David Lynch. “Je zou denken dat ik daardoor nog liever acteur wilde worden, maar ik kwam er achter dat ik beter gitaar kon gaan spelen. Gitaarspelen is geen slechte levensvervulling. Ik leerde de artiest te worden die ik wilde zijn door rond te hangen met de artiesten die ik niet wilde zijn. Niet dat ik mijn respect voor film heb verloren. Het is net als met de oceaan. De oceaan is prachtig, maar ik moet er niet in gaan zwemmen, want ze zal me oppeuzelen”, mijmert Ferree.

Zijn afwisselende debuutalbum Leaving The Nest is nu uit via de Amerikaanse tak van het Britse kwaliteitslabel Domino (Franz Ferdinand, Arctic Monkeys). Ferree geniet er van nu te kunnen toeren met zijn labelmaatjes Archie Bronson Outfit. Hij mag dan getekend hebben op een Brits label, zelf houdt houdt hij erg van uitgesproken Amerikaanse muziek. Hij covert dan ook op zijn debuutalbum de song A Little At A Time zijn muzikale held Johnny Cash: “Johnny Cash moet op de dollarbiljetten staan!”.

Voorlopig staat Ferree in Washington nog achter de bar om zijn rekeningen te kunnen betalen: “Mijn favoriete drank is Ierse whiskey, want van wijn moet ik niezen – zal wel komen door de eiken wijnvaten. Maar voor mijn klanten maaak ik een goede raspberry-martini. Zelf drink ik het niet, want door het hoge suikergehalte krijg je sneller een kater”, weet Ferree. Zijn werk in de bar heeft hem geleerd zijn stem te verheffen, wat goed uitkomt in zijn rocknummers: “Met fluisteren verstaan ze je niet!”.

Luister naar het interview van Menno Visser met Benjy Ferree.