3VOOR12 draait (week 51): Rufus Supermayer, Hospital Bombers, kerstliedjes

De favorieten van de redactie

De laatste DRAAIT van het jaar is een feit. Onze Atze stuurde een kerstcadeau in de vorm van een super(mayer)remix van Rufus Wainwright. We worden er een beetje stil van. Maar ook van de Hospital Bombers. Neem er even de tijd voor volgende week. Het is kerst. Dus allen het kerstkanaal aan en lekker uitslapen. Wij draaien weer verder in 2008, fijne dagen.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Beluister deze kerstdagen De Twaalf van 3VOOR12 in de speciale Luisterpaal.
De beste platen van 2007 volgens 3VOOR12

3VOOR12 draait ook op Last.fm

De top 10:1. Rufus Wainwright - Tiergarten (SuperMayer remix)

”Het ideale kerstcadeau: ruim dertien minuten onbetreden sneeuw.” (Atze de Vrieze)
“Zou Sting dit nu bedoelen met zijn tantraseks lobby?” (Erik Zwennes)
“Wat een mooi kado zeg!” (Fiona Fortuin)

2. Hospital Bombers – Footnotes (Excelsior/V2)
”Ja, hij is goed. Minimaal drie keer luisteren en je bent om, echt waar!” (Erik Zwennes)

3. Kerstcompilatie 2008 (O'Neill Tapes)

“Zelfgebrouwd, altijd het lekkerst.” (Niels Aalberts)

4. Voicst - A Tale Of Two Devils (album, PIAS, release: 11-1-2008)
”Kwam toevallig gisteren Pete Philly tegen in de bus. Hij had zijn koptelefoon op, maar ik kon meeneurien. Hij is ook verslaafd, dat kon je zien aan zijn verbeten blik” (Ron van der Sterren)

5. Extince -Toch? (album, Topnotch)
"Extince, daar word ik elke keer weer heel blij van.” (Ron van der Sterren)

6. Radiohead – In Rainbows deel 1 en 2 (XL/V2)
“Oh lieve mensen nu weer even alle tijd voor goede muziek.” (Erik Zwennes)

7. A Balladeer - live in Paradiso
“Een semi-akoestische set met nieuwe liedjes van het album dat in januari wordt opgenomen. Dat klinkt goed!” (Niels Aalberts)

8. The DJ Producer @ Thunderdome 15-12-2007

”Wel hard, niet lomp. Muzikaal hoogtepunt van een lange en heftige nacht.” (Atze de Vrieze)

9. El-P – I’ll Sleep When You’re Dead (Definitive Jux)
”Deze week bleek eindelijk dat ik niet de enige ben die dit een goede plaat vindt.” (Robin Geurts)

10. Ryan Adams - "Everybody Knows" (Lost Highway/Universal)
“Traag en melancholisch is Ryan op z’n best.” (Niels Aalberts)


De lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Rufus Wainwright - Tiergarten (SuperMayer remix)
Het ideale kerstcadeau: ruim dertien minuten onbetreden sneeuw.

The DJ Producer @ Thunderdome 15-12-2007
Wel hard, niet lomp. Muzikaal hoogtepunt van een lange en heftige nacht.

Miles Davis - Miles Ahead (album, Columbia 1957)
Na acht uur beukende hardcore wil je op de terugweg in de auto even iets heel anders. De verkleumde jongen in het fluorescerende hesje kon een glimlach niet onderdrukken.


NIELS AALBERTS DRAAIT:

Kerstcompilatie 2008 (O'Neill Tapes)
Zelfgebrouwd, altijd het lekkerst. De ballen & lichtjes komen van Yeasayer, Spoon, Patrick Watson, Jeff Buckley, Dusted, I Monster en uit "Hair" (de musical ja). En om dat klassieke Kerstlied van The Pogues kon ik toch niet heen...

Ryan Adams - "Everybody Knows" (Lost Highway/Universal)
Zijn laatstverschenen album "Easy Tiger" was goed, maar deze EP grijpt me echt bij de strot. Traag en melancholisch is Ryan op z'n best. Zie ook zijn Meesterwerk "Love Is Hell".

A Balladeer - live in Paradiso
De band speelt een semi-akoestische set met nieuwe liedjes van het album dat in januari wordt opgenomen. Dat klinkt goed!


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Hospital Bombers – Footnotes (Excelsior/V2)
Ja, hij is goed. Minimaal drie keer luisteren en je bent om, echt waar! Komt het even goed uit dat je nu net vrij bent. Kan de cd-speler op repeat.

Rufus Wainwright - Tiergarten (SuperMayer remix)
De traagste maar heftigste climax in tijden. Zou Sting dit nu bedoelen met zijn tantraseks lobby?

Radiohead – In Rainbows deel 1 en 2 (XL/V2)
Oh lieve mensen nu weer even alle tijd voor goede muziek… buiten werktijd? Fijne kerstdagen en een groots muziekjaar gewenst!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Cherub Rock op de The Guitar Hero
Afgelopen weekend speelde ik voor het eerst op The Guitar Hero. Een gitaar in mijn handen zet doorgaans weinig zode aan de dijk, dus ik ben wat afwachtend. Ik laat eerst anderen in het gezelschap hun kunstje doen. Dat doen ze overigens met verve. Zittend op de bank spelen zij ontspannen doch geconcentreerd elke noot goed. Dan besluit ik de gitaar over te nemen. Ik neem dat ding in mijn handen, kies voor Cherub Rock van Smashing Pumpkins en ga recht voor de televisie zitten. Even zonder dollen: wat er dan gebeurt. Na luttele seconden sta ik, op geheel natuurlijke wijze, op en geef ik me daar toch een show weg. Ik wist dat ik het in me had. Ik ben een natuurtalent! De volgende keer moet ik er alleen wel even op letten dat ik niet vergeet met mijn ogen te knipperen. Of waren het misschien tranen van geluk?

Gary Numan – gehele oeuvre
Hij achtervolgt me in mijn huis, onderweg naar mijn werk of naar andere eindbestemmingen. Rammstein luister ik niet meer, want zelfs daar meen ik zijn invloed in door te horen sijpelen. En daar bovenop zorgt hij er ook nog eens voor dat ik mijn vrienden met hem lastig val. Toch dacht ik serieus dat ik maandagavond even veilig was gesteld door een avondje televisie te kijken. Maar nee hoor, want wie hoor ik daar op de achtergrond tijdens de finale van Hollands Next Topmodel (wat een ontknoping he!)? Gary Numan. Nog altijd alomtegenwoordig. Maar hoe kan het ook anders. Wat een man, wat een muziek! Een ode!

Rufus Wainwright – Tiergarten (Supermayer remix)
Deze week ontvingen we allemaal een kerstcadeau van collega Atze in onze mailbox: dit nummer. En wat een mooi cadeau zeg!


ROBIN GEURTS DRAAIT


The Kronos Quartet met Tom Waits – Healing The Divide (ANTI)
Geen hele cd helaas, maar vier nummers van het benefietoptreden dat Tom Waits samen met het Kronos Quartet deed in New York voor de organisatie Healing The Divide. De cd wordt geïntroduceerd door de Dalai Lama en daarna volgen een aantal Tibetaanse keelzangers die ik als cultuurbarbaar toch maar even skip. Maar de vier afsluitende nummers met Waits zijn allemaal erg goed gedaan en Waits is tussen de nummers door ook nog vrij hilarisch.

El-P – I’ll Sleep When You’re Dead (Definitive Jux)

Deze week bleek eindelijk dat ik niet de enige ben die dit een goede plaat vindt. Nog maar een keer opgezet dus. Hij staat niet in mijn top 10 van 2007, maar betere underground rap heb ik dit jaar weinig gehoord. Als je tegen een flinke dosis melodrama kan, moet je dit album echt eens opsnorren, want er gebeuren hier meer spannende dingen binnen één track dan er op 50’s hele album gebeuren. En dan staat er ook nog een heuse clubbanger op.

I Am Legend (Warner Brothers)
Je moet maar durven, een grote Hollywood-film zo langzaam op gang brengen dat het lijkt alsof er helemaal niets gaat gebeuren in de komende twee uur. Maar in I Am Legend zie je daardoor goed hoe ‘de laatste man op aarde’ het leven dragelijk heeft gemaakt voor zichzelf. Het is dan des te schokkender als dat leven op allerlei manieren ondersteboven wordt gehaald. Naar het einde wordt I Am Legend helaas wat voorspelbaar, maar de eerste anderhalf uur zijn behoorlijk spannend.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Voicst - A Tale Of Two Devils (album, PIAS, release: 11-1-2008)

Ben klaar met het monteren van mijn New York item, maar dat album, dat is er niet meer uit te rammen En ik ben niet de enige. Kwam toevallig gisteren Pete Philly tegen in de bus. Hij had zijn koptelefoon op, maar ik kon meeneurien. Hij is ook verslaafd, dat kon je zien aan zijn verbeten blik en het tikken van zijn linkerhand op zijn been. "Aha Erlebnis!" bekende hij bij het uitstappen. Waar heb ik dat eerder gehoord?

The Undertones - YouTtube tagged with...

Mijn digitale vader verlaat het huis. Het werd tijd, hij is inmiddels oud genoeg ervoor. Maar toch is het een - ook digitaal natuurlijk - traantje zeker waard. Ik ken 'm goed, maar weet weinig van 'm. Over één ding was hij altijd heel duidelijk. De allerbeste band ever, ooit en eeuwig.

Extince -Toch? (album, Topnotch)

"Van die mensen die niks met rap hebben, maar mij tof vinden." Ik heb 't m ergens horen zeggen. Niks is te weinig, al geef ik toe, het is niet heeel veel. Maar Extince, daar word ik elke keer weer heel blij van.