Voltt Loves Summer rustige afsluiter van het festivalseizoen Voltt Loves Summer rustige afsluiter van het festivalseizoen

Net als op een eerste schooldag: bijpraten over de zomer

Voltt Loves Summer rustige afsluiter van het festivalseizoen

Net als op een eerste schooldag: bijpraten over de zomer

De zon schijnt, een mooi uitzicht over het IJ en subtiele, geen overschreeuwende muziek. Voltt Loves Summer is de ideale plek om eens uitgebreid de vakantie door te nemen.

Net als op een eerste schooldag: bijpraten over de zomer

Het is echt zo’n zondag. Het gaat allemaal wat trager, iedereen doet het op zijn gemak. Als om elf uur Voltt Loves Summer start, draait Bart Skils voor anderhalve man en een paardenkop. Deadbeat en Claro Intelecto evenzo. Het is inmiddels half vier wanneer het publiek langzaamaan binnenstroomt. Voltt Love Summer is één van de festivalafsluiters. Vergelijk het terrein met een schoolplein: het is de eerste dag na de zomervakantie. Er vormen zich groepjes, iedereen vertelt elkaar de mooiste verhalen. Men lacht, drinkt, danst wat. En bij weggaan klinkt overal die oerhollandse zin: “Het was gezellig.”

Bij Voltt Loves Summer geen poespas. Op het Amsterdamse NDSM-terrein staat vooraan één klein podium. Verder is er een barretje, een paar picknicktafels en zitkussens. De omgeving zorgt voor de verdere aankleding. De tweede editie van 't festival vindt buiten plaats op de IJ-helling op de NDSM-werf. Dat levert een mooi uitzicht over de rivier op. Een oude, verroeste hijskraan hangt boven het terrein.

Acht dj’s op één podium. Op papier lijkt het een onmogelijke opgave ze allemaal aan de beurt te laten komen, maar het drukke schema past. De meeste dj’s draaien een uurtje live, wat zorgt voor veel afwisseling. Deadbeat draait dubby beats, vervolgens domineert bij Samim funky house, dat hij bij vlagen vermengt met wereldmuziek. Het is afwachten hoe het publiek zal reageren op zijn zomerhit Heater. Het nummer is deze zomer door veel dj’s gedraaid. Te vaak, zo was op fora te lezen. Je zou daarom verwachten dat het publiek matjes reageert wanneer Samim de eerste tonen van het nummer inzet. Maar het tegendeel is waar. Onder begeleiding van een violiste wrijft hij de slaap uit de ogen van bezoekers. De enige hit deze zomer moet je tenslotte ook koesteren.

Michael Mayer slaat vervolgens een andere toon aan. De Kompakt baas begint sferisch, maar draait daarna een stuk steviger dan zijn voorgangers. Hij grijpt zijn uurtjes vooral aan om ons kennis te laten maken met zijn nieuwe cd.

Geen leegloop later op de dag bij de Wighnomy Brothers zoals bij Awakenings vorige maand, al al vraagt hun mid-tempo set om iets meer aandacht. Het is druk vooraan, maar daar aangekomen ‘is het er niet zoals je denkt’, zoals een jongen cryptisch weet te omschrijven. Hij bedoelt: het is wel druk, maar uitbundig gaat het er niet aan toe. En dat is typerend voor de gehele dag.

Het is het einde van het festivalseizoen. Iedereen heeft de afgelopen maanden veel gehoord, veel gezien. Voltt is een waardige afsluiter. De organisatie houdt het simpel: geen overschreeuwende muziek, maar subtiele techno/house.

Bij een ondergaande zon met een uitzicht op de skyline van Amsterdam is vuurwerk onnodig. Marco Carola zorgt als laatste voor goed dansbare techno. Het is jammer dat vanaf tien uur de muziek elke vijf minuten wordt onderbroken door de mc. Die vertelt dat het de hoogste tijd is, dat het feest is afgelopen. Vervelend misschien ook omdat dan pas, aan het eind van zo’n eerste schooldag, het besef echt komt: de vakantie is voorbij.

 
 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12