Subsidiepot voor steun Nederlandse bands in buitenland tot en met 2009 gevuld Subsidiepot voor steun Nederlandse bands in buitenland tot en met 2009 gevuld

MusicXport.nl knoopt eindjes aan elkaar en profiteert van dip in aanvragen

Subsidiepot voor steun Nederlandse bands in buitenland tot en met 2009 gevuld

MusicXport.nl knoopt eindjes aan elkaar en profiteert van dip in aanvragen

MusicXport.nl het initiatief van BUMA Cultuur en het Nationaal Pop Instituut ter ondersteuning van Nederlandse bands in het buitenland, kan nog tot en met 2009 door. Een dip in de aanvragen maakt het uitsmeren van gelden mogelijk.

MusicXport.nl knoopt eindjes aan elkaar en profiteert van dip in aanvragen

MusicXport.nl lijkt tot en met 2009 gered. Het fonds richt zich sinds 2001 op de ondersteuning van Nederlandse bands in het buitenland. In het verleden moest de samenwerking tussen BUMA Cultuur en het Nationaal Pop Instituut (NPI) al vaker vrezen voor haar toekomst. Met een bloedstollende ontknoping, begin 2006, waar Economische Zaken (EZ) uiteindelijk de portemonnee trok, was het fonds weer voor een jaar voorzien.

De bijdrage van EZ bleek éénmalig, maar een nieuwe aanvraag, een eigen financiële injectie van het Nationaal Pop Instituut (NPI) en een bijdrage van BUMA STEMRA maakt een voortzetting van het initiatief mogelijk. In eerste instantie was dit een oplossing tot en met volgend jaar, maar een spreiding van de gelden mede door een dip in de aanvragen, moet MusicXport.nl ook door 2009 loodsen.

Er blijken het afgelopen jaar relatief weinig aanvragen bij MusicXport.nl te zijn binnengekomen. Arjen Davidse van het NPI reageert: “Het is vrij rustig met echt grote tournees of releases in het buitenland. Er is interesse voor bijvoorbeeld Kraak & Smaak, After Forever of zZz, maar de grote aanvragen als in de begintijd met bands als Kane, Anouk of Within Temptation zijn nu niet aan de orde.” Toch moet dit volgens Davidse zeker niét worden gezien als een teken van een slecht Nederlands popklimaat. “Het gaat nu om kleinere tourtjes, destijds kwamen hier megaplannen binnen. Er is sprake van een nieuwe generatie, wellicht een tussenjaar. De komende tijd zullen er weer grotere aanvragen komen.” verzekert Davidse.

Voor de periode 2009 – 2013 verwacht Davidse weinig vooruitgang: “Hopelijk blijft alles hetzelfde, is er evenveel geld te verdelen met een structurele ondersteuning voor MusicXport.nl en zijn de bezuinigingsrondes nu echt voorbij. Extra geld zit er niet in, volgens Davidse. “Dat betekent dat je subsidie voor bijvoorbeeld een symfonieorkest moet schrappen, maar dan staan er ineens 150 man op straat. Mét drie jaar wachtgeld.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12