SP breekt opnieuw lans voor popmuziek SP breekt opnieuw lans voor popmuziek

“Blijkbaar moeten we de minister een handje helpen om muziek van eigen bodem te luisteren”

SP breekt opnieuw lans voor popmuziek

“Blijkbaar moeten we de minister een handje helpen om muziek van eigen bodem te luisteren”

De SP doet opnieuw een poging popmuziek onder de aandacht te brengen in Den Haag. Zaterdag startte een petitie voor een Nederlands Popmuziek Fonds. Minister Plasterk lijkt geen fan van muziek.

“Blijkbaar moeten we de minister een handje helpen om muziek van eigen bodem te luisteren”

De Socialistische Partij (SP) start een petitie om opnieuw aandacht te krijgen voor popmuziek van eigen bodem. In de petitie op de site van de partij, wordt gevraagd om een Nederlands Popmuziek Fonds. Daarnaast dient er meer aandacht te komen voor het Nederlandse product op radio en tv en herstel van de subsidie voor MusicXport. Dit laatste project ondersteunde Nederlandse artiesten in het buitenland. De petitie is al mede ondertekend door onder andere: zZz, Alamo Race Track, Moke, Within Temptation en C-Mon (van Kypski)

Begin 2006 leek de SP een kleine buit voor de popmuziek binnen te hebben gehaald. Toenmalig staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW), Medy van der Laan zegde zeshonderdduizend euro toe voor de productie van Nederlandse videoclips. Ook zou ze vóór september 2006 serieus bekijken of er mogelijkheden waren voor het grotere Nederlands Popmuziek Fonds. Sindsdien is hier nooit meer iets van vernomen. De Tweede-Kamerverkiezingen van november 2006 betekende een wisseling van de wacht. Het staatssecretariaat werd een ministerspost, de post ingevuld door minister Plasterk (PvdA).

In de recente kunstennota van het ministerie van OCW blijkt geen enkele aandacht voor popmuziek. Een verbolgen SP kamerlid Arda Gerkens wil met de nieuwe petitie wederom aandacht vragen voor popmuziek en er achter komen of Plasterk echt niet geïnteresseerd is. Gerkens: “Er is draagvlak bij de verschillende partijen in de Kamer, er lagen toezeggingen, maar Plasterk geeft aan dat popmuziek niet zijn pakkie an is. Hij blijft maar afhoudend reageren en nu blijkt er helemaal niets over popmuziek in de kunstennota te staan.”

Van oudsher is er bij OCW weinig aandacht geweest voor popmuziek. Gerkens hoopte dat met de toezeggingen van de vorige staatssecretaris deze trend doorbroken was. Gerkens: “Men refereert aan de miljardenindustrie die de internationale popmuziek is geworden en denkt dat talent vanzelf wel boven komt drijven. Nu is dit misschien deels het geval, maar Nederlandse artiesten verzuipen al weer snel. Zij kunnen niet op tegen de torenhoge buitenlandse marketingbudgetten.”

Volgens Gerkens zijn het juist ook de kleine artiesten die cultureel gezien het verschil maken. Ze herkent een lichte kentering in de aandacht voor Nederlandse muziek “maar dit blijft zeer mondjesmaat.” De SP is van plan vóór de behandeling van de kunstennota de handtekeningen aan te bieden aan minister Plasterk. Het liefst onder begeleiding van Nederlandse popmuziek, Gerkens: “Blijkbaar moeten we de minister een handje helpen om muziek van eigen bodem te luisteren en waarderen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12