Mystery Land zonovergoten danceparadijs Mystery Land zonovergoten danceparadijs

"Tomorrow is mystery", dus vandaag nemen we het ervan

Mystery Land zonovergoten danceparadijs

"Tomorrow is mystery", dus vandaag nemen we het ervan

Zon, zestien podia en paaldanseressen: niets staat een topdag in de weg op Mystery Land 2007. 60.000 bezoekers genieten van alle vormen van dance en dompelen zich gretig onder in de wonderwereld van ID&T.

"Tomorrow is mystery", dus vandaag nemen we het ervan

"Die Wouter Bos heeft niet eens een microfoon," roept een meisje geïrriteerd vanaf de bank, twintig meter van het podium. "Het is gewoon een bandje!" Coolpolitics is voor het eerst neergestreken op Mystery Land, het laatste grote dancefestival van deze zomer. Onder leiding van Jan Jaap van der Wal discussiëren politici Mei Li Vos (PvdA) en Mark Rutte (och, Bos of Rutte, wat maakt het uit), BNN-gezicht Nicolette Kluijver en enkele tientallen belangstellenden met elkaar over de millenniumdoelen. Wat doe jij eigenlijk voor Afrika? De vriendin van het geïrriteerde meisje bekent eerlijk dat ze hier niet voor de politiek komt, maar omdat het goed toeven is op de bank in het zonnetje.

Geef haar eens ongelijk. De zomer liet het dit jaar vaak afweten, maar Mystery Land heeft de jackpot. Vandaag trekt ID&T zijn sprookjeswereld op in de Haarlemmermeer. Met het perfecte weer komen ook de 60.000 bezoekers vroegnaar het voormalig Floriadeterrein. Het is misschien wel het mooiste festivalterrein van Nederland. Met zestien podia, bos, water en een unieke piramide, begroeid met gras. De fietsers op hun zaterdagmiddagritje door de polder stoppen even uitgebreid om te kijken. Ze hebben een mooi uitzicht, want de beroemde heuvel van Mystery Land ziet er geweldig uit.

Het leuke van Mystery Land is dat je er zo'n beetje alles kunt vinden. Groot en klein, vooruitstrevend en voorspelbaar. Van hardcore tot techno tot electro. Rechts van de heuvel ligt het podium van Q-Dance, het officieuze hoofdpodium van Mystery Land. Het is een imponerend bouwsel, waar hardstyle-dj's als Cor Fijneman, Luna en Zany de dienst uitmaken. 'Face down, ass up, that's the way we like to fuck!' Wie de 122 treden van de piramide opklimt wordt rijkelijk beloond. Boven op de heuvel staat het zaaltje van R_AW, de meest extreme plek van het festival. Hier strijkt de experimentele stal van dj Promo neer en klinkt de meest afgrijselijke industriële herrie. Naast Q-Dance staat R_AW, daarweer naast Release Yourself (de tent van ringbaard Roger Sanchez) en het Rauw-podium van Joost van Bellen (met helden als Erol Alkon en Boys Noize). Op het échte hoofdpodium is electrohouse het meest nadrukkelijk aanwezig, met Tiga, Dr Lektroluv en Felix da Housecat.

De gabbers - ooit de basis van Mystery Land - zijn een beetje weggestopt achter de heuvel. De bus van Thunderdome laat zich met haar leus 'Get Saved By Hardcore' inspireren door de Jezusbussen die bij hardcorefestivals vaste prik zijn. Ja, je kunt zeggen wat je wilt van die oldschool gabbers, maar ze hebben wel humor. " 3VOOR12 zei je? Het is al veel later hoor!"

Uit alle diversiteit komt één gemeenschappelijk doel naar voren: Mystery Land is werkelijk het wonderland waar andere regels gelden dan in het normale leven. Mystery Land is een opportunistisch festival. En waarom ook niet? Het weer is geweldig, de aankleding adembenemend, de line-up geweldig en de mensen vriendelijk. Niets staat een geweldige dag in de weg. Koffie drink je hier koud, zo leren we. En kruidenthee is goed voor de geest. In het sprookjesbos - het domein van Ali Baba en de 40 ravers - hangen spreuken aan de bomen op Delftsblauwe tegeltjes. 'Vul uw leegtes met liefde', 'Zoveel minnaars, zoveel winnaars'. Het staat je vrij je afgetrainde lijf in al zijn glorie te tonen, maar ook dikke mensen hebben het recht hun shirt uit te trekken. Zelfs body builders mogen een buikje hebben en als je kont niet in een rokje past, mag je er toch een aan. Er zijn hipsters in de nieuwste mode en er zijn ordinaire boeren.

In de bosjes staat een engel te pissen. Zijn vriendin, verkleed als satan, sms-t vanaf het bospad. Bij Q-Dance is er geen doorkomen meer aan. Promo en Lady Dana sluiten overtuigend af met een harde set en veel vuurwerk. Billy the Klit moet het verderop bij Ex Porn Star doen zonder vuurwerk, maar hij heeft dan weer meisjes die hun benen in hun nek kunnen leggen.

Nog één keer terug naar Coolpolitics. Veldreporter Otto Jan Ham vraagt aan het publiek wat het zou doen als hij hen een miljoen zou geven. "Niet naar Afrika sturen in elk geval", zegt de eerste die de microfoon onder zijn neus geduwd krijgt. "Ik eerst en de rest komt later wel." Een botte lul? Mwa, zo zou je het kunnen uitleggen. De juiste conclusie is: eerlijk. De 60.000 bezoekers komen hier niet om de wereld te redden. Ze komen om geld uit de geven en om een topdag te hebben. Je weet per slot van rekening maar nooit wat morgen brengt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12