HOTEL en Duvel werken samen aan experimentele film HOTEL en Duvel werken samen aan experimentele film

Korte film 7002 begin september te zien in Boijmans Van Beuningen

HOTEL en Duvel werken samen aan experimentele film

Korte film 7002 begin september te zien in Boijmans Van Beuningen

Creatief bureau HOTEL en rapper Duvel zijn samen bezig met een filmproject. De korte film 7002 is begin september te zien in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen. HOTEL en Duvel willen met hun film clichés doorbreken en op een andere manier verhalen vertellen.

Korte film 7002 begin september te zien in Boijmans Van Beuningen

De Rotterdamse rapper Duvel voelt zich thuis in het museum. Afgelopen maand presenteerde hij zijn nieuwe album Puur Kultuur al in het Nationaal Architectuurinstituut. Nu werkt hij samen met creatief bureau HOTEL aan de experimentele korte film 7002, die begin september te zien zal zijn in het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen. HOTEL was verantwoordelijk voor scenario en regie en Duvel maakte een zelfgecomponeerde muziekscore.

De samenwerking tussen de twee is niet verrassend. HOTEL en Duvel zijn al jaren bevriend, en HOTEL ontwierp de opvallende hoezen van Aap-O-Theek en Puur Kultuur. In 7002 worden documentaire en fictie, videoclip en film, geluid en muziek in een achtbaan aan absurdistische fantasieën, mindscapes en geluiden verweven, aldus HOTEL. Het idee achter de film is niet toevallig vergelijkbaar met de thematiek van Duvels album Puur Kultuur: het doorbreken van clichés. De makers willen op een andere manier verhalen vertellen.

“We hebben onszelf een aantal regels opgelegd”, vertelt Jay Sunsmith van HOTEL. “Ten eerste hebben we de lineaire vorming losgelaten. Normaal heb je in het proces een vaste volgorde, maar iedereen die aan deze film meewerkte is hiërarchisch gelijk en kan zijn mening geven. Dat maakte het project ook al interessanter voor cameraman Lennard Hillege. Verder heeft de film geen dialoog en geen hoofdpersonen. Mens en materie zijn gelijk, en er is geen plot.” Deze zelfgekozen beperkingen bieden volgens Sunsmith mogelijkheden om creatief na te denken over je werkwijze: “Je moet bijvoorbeeld een spanningsboog opbouwen zonder gesproken woord.”

Dat klinkt allemaal vrij arty farty, maar de ‘normale’ Duvelfan hoeft niet bang te zijn voor een volkomen onbegrijpelijke film: “Het is niet zo’n performance act waarbij iemand tien minuten zijn hoofd stoot tegen een muur. Maar als je verwacht dat het een hiphopfilm is, word je teleurgesteld. Er zitten geen breakdancers of dj’s in de film. Hiphop is voor ons meer een attitude.” In de trailer van de korte film is Duvels maat Supahdupah ook te zien, maar Sunsmith benadrukt dat hij niet als rapper optreedt: “Hij speelt een rol.”

7002 is op vrijdag 7 september (17.00 uur – 22.00 uur), zaterdag 8 september (13.00 – 22.00 uur) en zondag 9 september (13.00 – 17.00 uur) doorlopend gratis te zien tijdens het Festival De Wereld van Witte de With. HOTEL hoopt de film daarna te vertonen op grote internationale filmfestivals in Berlijn, Toronto en natuurlijk Rotterdam. Volgend jaar volgt wellicht een dvd-release.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12