Goud Graven: Johannes Heil, Mastodon en Chet Baker Goud Graven: Johannes Heil, Mastodon en Chet Baker

Organisator Outhouse festival vindt onbekende schatten in archief

Goud Graven: Johannes Heil, Mastodon en Chet Baker

Organisator Outhouse festival vindt onbekende schatten in archief

Goud heb je in vele vormen. Elke twee weken vragen we iemand in de muziekscene met een schep ons archief in te duiken en pas terug te komen als hij zijn eigen parels heeft gevonden. Adriaan Muts organiseert het Outhouse Festival met veel techno, maar laat met zijn gevonden opnames zien dat hij veel breder is.

Organisator Outhouse festival vindt onbekende schatten in archief

1 september zal er weer een nieuw festivalkindje geboren worden. In de duinen van Soest ontspringt het Outhouse festival voor de eerste keer. Met namen als Dominik Eulberg, Steve Rachmad en Legowelt op de poster belooft het een mooie nazomer te worden. Organisator Adriaan Muts weet al wat hij aan doet komende zaterdag: “Misschien wel mijn Life Of Agony shirt!” Wij lieten het technohoofd met metalrandjes graven in ons archief.

James Holden - dj set op Planet Rose
“De beste dj van de laatste vijf jaar en een grote vernieuwer binnen de techno. Hij haalde de kilheid uit de techno. Holden moet je lang horen, dan neemt hij je echt mee op reis. Hij kan een verhaal vertellen dat je tot tranen toe roert. Veel dj’s denken lang te moeten draaien, maar houden de spanning vaak niet langer dan twee uur vast. Bij Holden is twee uur gewoon te kort. Wat ik ook heel goed aan Holden vind, is zijn Judas Priest shirt dat hij vaak draagt. En hij vindt dat ook echt te gek. Zo breed is ‘ie.”

Chet Baker - gedraaid door André Manuel in Ziel en Zaligheid
Goudzoekers vinden soms schatten waar 3VOOR12 zelf geen weet meer van heeft. Chet Baker staat bijvoorbeeld ook op deze site. Niet met een eigen concert, maar verstopt in een aflevering van Ziel en Zaligheid. André Manuel was te gast en draaide een nummer van de jazzartiest. Precies de goede volgens Muts: “Het is een nummer van een verzamelalbum dat ik echt grijs heb gedraaid. Baker is niet zo’n goede zanger, maar hij heeft zo’n mooie snik in zijn stem, dan ben ik echt om.” Ook met Manuel heeft Muts wel iets: “De muziek van zijn band Krang raakt me niet zo, maar ik ben wel vaker naar zijn theatershows geweest. Ik ben dol op zijn cynisme en de reactie die hij losmaakt. Na de pauze zitten er meestal beduidend minder mensen in de zaal. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat iemand uit het publiek opstond en terug ging schreeuwen uit verontwaardiging.”

Mastodon - live op Lowlands 2006
Ook geschreeuw, maar van een heel andere orde is dit concert op Lowlands 2006. “Mastodon kan zoveel maatsoorten door elkaar gooien zonder het moeilijk te laten klinken. Nummers zijn niet heel lang en het draait nooit om de techniek. Klinkt misschien gek, maar ik hou van liedjes en op een rare manier doet Mastodon daar aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dillinger Escape Plan, wat toch meer ‘patiëntenmuziek’ is. Al ga ik daar straks ook heen hoor, als ze met Meshuggah komen spelen!”

Johannes Heil - dj set op New Frontiers 2000
“Heil bracht wat mij betreft de romantiek terug in de techno, die zes jaar geleden heel kaal en zielloos was. Deze set is uit zijn beste periode. Hij zette toen als een van de weinigen de melodie weer centraal. Deze set is ook een herinnering aan een bizar rampzalig en tegelijkertijd geweldig festival. New Frontiers was verhuisd naar het Amsterdamse bos en dat was echt een misstap. Het werd een grote modderbende. Deze set is de perfecte vertaling van dat moment: een mooie dag in de modder.”

Mogwai - live op Lowlands 2001
“Ik was er, maar kan me eerlijk gezegd niet meer herinneren of ik dit concert ook echt heb gezien. Ik heb ze wel vaak live gezien. Mogwai is een belevingsband, iets dat je moet ondergaan: heel intens, dat vind ik belangrijk. Net als mijn festival :)”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12