Eboman zoekt onbeschermd contact via internet Eboman zoekt onbeschermd contact via internet

"Mensen als ik moet je gedogen"

Eboman zoekt onbeschermd contact via internet

"Mensen als ik moet je gedogen"

Samplemuzikant Eboman kan alles met een stukje video. Met zijn scratch en knip software bouwt hij met een tv-fragment van George Bush zo een beat. Nu zoekt hij zijn heil op internet. Middels de kreet Viva la Creation roept hij andere gebruikers op beeldmateriaal beschikbaar te stellen voor het project.

"Mensen als ik moet je gedogen"

Geef videomuzikant Jeroen Hofs een tv-fragment van George Bush en hij maakt er in een oogopslag een beat van. Voor zijn nieuwe project ¡Viva la Creación! werkt hij samen met wie maar wil. Mensen die mee willen werken aan het project zetten hun eigen beeldmateriaal op Youtube, Jumpcut of CCMixter. Hofs gaat de beelden vervolgens te lijf met SenS IV, de in zijn eigen studio ontwikkelde samplesoftware. Het moet leiden tot een vier uur durende performance tijdens de PICNIC conferentie in Amsterdam, 28 september. De best beoordeelde remixer mag bovendien zelf aan de slag met Ebomans software. Producer Delic van Opgezwolle en DuvelDuvel hebben al beloofd een bijdrage te leveren.

"Voor mensen als ik is web 2.0 een oplossing", zegt Hofs. Op zijn eigen website onderstreept hij dat door gebruik te maken van zo'n beetje elke mogelijkheid die er op dit moment is. Een bio op Wikipedia, nieuws op Blogger, foto's op Flickr. ¡Viva la Creación! biedt volgens Hofs mogelijkheden waar hij in 1996 alleen maar van kon dromen. "Je kunt interactief werken met beeld en geluid en je kunt werk met elkaar delen. Een ruwe versie kun je online zetten, om vervolgens aan de slag te gaan met de reacties. Mensen kunnen ook mijn werk weer remixen met de online video remixtool van Jumpcut." Het grootste voordeel aan het project is dat Hofs al het materiaal vrij kan gebruiken. Mensen die meedoen aan ¡Viva la Creación!, stellen hun beeldmateriaal immers vrij ter beschikking.

Dat is voor Hofs eerder uitzondering dan regel. In zijn DVJ-sets (zoals afgelopen weekend op Lowlands) kan Hofs al het materiaal gebruiken dat hij wil, net zoals een dj elke plaat kan mixen die hij wil. Maar problemen met auteursrecht weerhielden hem er jaren lang van zijn creaties uit te brengen. "Voor veel beeldmateriaal is het vrijwel onmogelijk om toestemming te krijgen", vertelt hij. "Er worden astronomische bedragen gevraagd of mensen zijn helemaal niet geïnteresseerd om te praten." Toch gaat Hofs vanaf 8 oktober werk uitbrengen. Niet alleen nieuw werk, maar ook klassiekers met gevoelig beeldmateriaal.

Dat is niet minder dan een politiek statement. Volgens Hofs is niet alleen de techniek toe aan een release, maar ook het auteursrecht: "De wetgeving staat onder druk.", zegt hij. "Het is niet meer dan logisch dat er een nieuwe wetgeving komt. Ik ben wat dat betreft een echte Hollander: mensen als ik moet je gedogen. Creatievelingen, mensen die het beeldmateriaal daadwerkelijk een toegevoegde waarde geven. Mensen die grof geld verdienen door werk van anderen te jatten, die moet je aanpakken. Een onafhankelijke partij zou dat moeten beoordelen."

Hofs hoopt met zijn projecten discussie op gang te brengen: "Ik ben geen jurist en ik ben geen politicus. Ik maak mooie dingen en ik ontwikkel technologie. Maar ik vind het wel leuk om dit soort dingen aan te zwengelen." Hofs is benieuwd hoeveel inzendingen hij krijgt. "Met een clip van Michael Jackson neem ik in dit geval geen genoegen", zegt hij. "Mensen moet zelf aan de slag."

Eboman legt uit hoe ¡Viva la Creación! precies in zijn werk gaat:

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12