Dutch Punch: Nederlandse bands naar Rusland Dutch Punch: Nederlandse bands naar Rusland

Wodka als beste vriend in bange tijden

Dutch Punch: Nederlandse bands naar Rusland

Wodka als beste vriend in bange tijden

De visums zijn bijna rond. Op 11 september vertrekt een lading Nederlandse bands voor een vijfdaagse tour door Rusland. De wodka gaat mee voor bange tijden. Leen Steen: "Tijdens onze treinreis naar St. Petersburg wil ik er niet aan herinnerd worden dat onlangs nog op dat traject een aanslag is gepleegd."

Wodka als beste vriend in bange tijden

Op meer dan tweeduizend kilometer afstand van de locatie, is het stichting Kultprom wederom gelukt om vanuit Nederland de vijfdaags tour Dutch Punch in Rusland te organiseren. Dit jaar reizen onder meer Aux Raus, Blues Brothers Castro, Leen Steen en Jules Deelder richting het oosten.

“De omstandigheden in Rusland zijn compleet anders”, zegt Stefan Van Der Burg van stichting Kultprom, de organisatie achter Dutch Punch. Voor Kultprom redenen des te meer om in het postcommunistische land een tour met Nederlandse bands te organiseren. Van der Burg: “Het land alleen al kent een enorme geschiedenis en culturele rijkdom. Maar de muziekscene is ook heel levendig. Clubs in Rusland krijgen geen subsidie. Om geen inkomsten mis te lopen, programmeren zij noodgedwongen elke dag optredens. Dat werkt inspirerend. Op een willekeurige dag heb je in Moskou de keuze tussen wel tien optredens. En het publiek blijft er op af komen.”

Alleen Stefan van der Burg is van de organisatie nog in Nederland, zijn compagnons zijn gister naar Rusland vertrokken om op locatie de laatste dingen te regelen. Het is geen simpele klus om vanuit Nederland het festival te organiseren. Ook geen goedkope, geeft Van Der Burg toe. “Met zo’n afstand is veel meer geduld nodig. In februari zijn we begonnen met de voorbereidingen. En winstgevend is het inderdaad niet. We doen dit met liefde. We hebben veel te danken aan onze sponsors.” Van Der Burg regelt op dit moment nog een paar visums. Hij maakt zich geen zorgen over het feit dat die nog niet rond zijn. “Ach, het is een stukje bureaucratie waar je doorheen moet bijten.”

Drie jaar geleden is Dutch Punch opgericht om een parallelprogramma te bieden tijdens het formele festival van het Nederlandse consulaat. Van Der Burg: “Op dat festival staan vooral gerenommeerde bands als New Cool Collective. In een land als Rusland dat bekend staat om zijn improviserende, experimentele muziek, willen we met Dutch Punch ook op dat vlak de hedendaagse situatie in Nederland belichten.” Dus stuurde Van der Burg eerder De Kift, Ella Bandita, We vs. Death en Zea naar Rusland.

Aux Raus’ Bastiaan denkt nog niet veel aan de aankomende tour door Rusland. “Maar ik heb er wel veel zin in. Geen idee wat daar gangbare muziek is en hoe ze dus op onze muziek zullen reageren. Maar persoonlijk wil ik graag het land ontdekken. En wodka is mijn favoriete drankje.”

Bij Leen Steen van Tocado Records zal de wodka op sommige tijden ook rijkelijk vloeien. Hij gaat mee als dj. Over het algemeen ziet hij de reis positief tegemoet, maar over een paar puntjes maakt hij zich wel zorgen. Zo laat hij zich tijdens de treinreis van Moskou naar St. Petersburg graag vergezellen door een fles wodka. “Op dat traject is onlangs nog een aanslag gepleegd. De wodka moet ervoor zorgen dat ik daar niet te veel aan denk. En mocht er iets gebeuren, dan bloed ik hopelijk snel dood.” Ook wijst hij op een ander minder heugelijk feit: de heenreis is op 11 september. “Ik vond de tickets al zo goedkoop.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12