De rock 'n roll avonturen van De Straaljagers in stripvorm De rock 'n roll avonturen van De Straaljagers in stripvorm

"Met een grote neus lijkt het al snel"

De rock 'n roll avonturen van De Straaljagers in stripvorm

"Met een grote neus lijkt het al snel"

Ruzie met een café-eigenaar, kruisgraaien in Bordeaux. Tijdens de tour van haar band De Straaljagers door Spanje wist drummer Barbara Stok het al: over deze avonturen moet een strip komen. Het eindresultaat ligt inmiddels bij de drukker. Hier alvast een voorproefje.

"Met een grote neus lijkt het al snel"

De tour van trashduo De Straaljagers door Spanje leverde genoeg avonturen op dat drummer en striptekenaar Barbara Stok besloot ze te bundelen in een stripboek. Over een paar weken ligt het in de winkel. Misschien wel tegelijk met hun debuutalbum.

Groningse band The Hot Pockets stelde één voorwaarde aan Ricky en Barbara van De Straaljagers: wilden ze mee op tour door Spanje, dan moesten zij wel in het busje rijden. Ze gingen akkoord. Maar alleen al het idee dat ze chauffeur moest zijn, maakte Stok gestresst. Met slapeloze nachten tot gevolg. “Ik was zo bang dat ik onvoldoende uitgerust aan de tour zou beginnen, dat ik door de stress geen oog dicht deed. Ik ben waarschijnlijk de eerste die vermoeiender een tour begon dan eindigde.”

Over bovengenoemde pre-stress, maar ook de anderhalve man en een paardenkop tijdens optredens en ruzie met een café-eigenaar is te lezen in het stripboek Op tour door Spanje. “Die café-eigenaar wilde niet betalen. En dat terwijl we bij zijn broer sliepen. Hij heeft ons toen uiteindelijk wat geld meegegeven.” De strip heeft als ondertitel ‘en andere verhalen’, want het boek vertelt over meer autobiografische avonturen van de twee. Als voorbeeld noemt Stok de strip ‘De Straaljagers niet op Lowlands’. “Die strip gaat over het feit dat we wéér niet op Lowlands stonden. Oké, dat klinkt suf. Maar met de tekeningen erbij is het leuk om te lezen.”

Barbara Stok vindt zichzelf niet moeilijk om na te tekenen. “Ik teken een grote neus, dan lijkt het al snel.” Op 8 september presenteert ze het stripboek in De Nieuwe Anita in Amsterdam. Daar draagt ze voor uit eigen werk, gevolgd door een optreden van De Straaljagers. Ze hoopt die avond ook ander nieuw werk te kunnen laten zien: het debuutalbum van De Straaljagers, Blank Afval. Stok: “Het is ook bedoeling dat rond die tijd onze cd uit komt. Een absolute Lo-Fi plaat, zonder mogelijke top 40 hits. Maar goede nummers staan er zeker op.”

Meer strips over De Straaljagers heeft Stok al in de planning staan. “Zolang De Straaljagers bestaat, zal ik strips over de band maken. En De Straaljagers bestaat, zolang Ricky en ik getrouwd zullen zijn. Tot in de eeuwigheid dus.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12