De paus bepaalt niet meer de datum van Pinkpop De paus bepaalt niet meer de datum van Pinkpop

Festival schuift in 2008 drie weken op; Pinkpop Classic naar pinkstermaandag

De paus bepaalt niet meer de datum van Pinkpop

Festival schuift in 2008 drie weken op; Pinkpop Classic naar pinkstermaandag

De kogel is door de kerk: Pinkpop 2008 wordt niet gehouden tijdens het Pinksterweekend. Het festival schuift drie weken op, omdat Pinksteren volgend jaar vroeg valt (11 en 12 mei) en veel grote bands dan nog niet op tour zijn. 3VOOR12 belt rond en merkt dat de gesprekspartners er in ieder geval niet mee zitten. Giel Beelen: "De acts moeten bepalen wanneer Pinkpop plaatsvindt."

Festival schuift in 2008 drie weken op; Pinkpop Classic naar pinkstermaandag

Iedereen wist het stiekem al, maar nu is het officieel: Pinkpop 2008 wordt niet gehouden tijdens het Pinksterweekend. Het festival schuift drie weken op, omdat het feest van de Heilige Geest volgend jaar vroeg valt (11 en 12 mei) en veel grote bands dan nog niet op tour zijn. In 2005 wilde oprichter Jan Smeets het festival niet verzetten, waardoor hij van een koude kermis thuis kwam (15.000 bezoekers); nu is hij om. Vrijdag 30 mei, zaterdag 31 mei en zondag 1 juni zijn de data om in je agenda te noteren. 3VOOR12 belt rond en merkt dat de gesprekspartners er in ieder geval niet mee zitten.

Pinkpoppresentator en 3FM-dj Giel Beelen vindt de verplaatsing een verstandig besluit. “Het gaat om het festival. Ik heb zelf ook niets met de christelijke feestdagen. De acts moeten bepalen wanneer Pinkpop plaatsvindt.” Volgend jaar moet hij dus iets anders verzinnen tijdens het pinksterweekend. “Ik ga Pinksteren vieren zoals het hoort. Al weet ik eigenlijk niet hoe het hoort.” Of Beelen ook weer presenteert, weet hij nog niet. “Jan vraagt me altijd netjes zelf, dus ik wacht rustig af of hij me weer wil hebben.”

“Jan Smeets is van zijn geloof af”, zegt Willem Venema van boekingskantoor The Alternative. “Vijfendertig jaar verkondigde hij dat de paus bepaalt wanneer Pinkpop plaatsvindt, dat Pinksteren en Pinkpop verstrengeld zijn en dat nooit zou veranderen, maar Jan kan alles wat krom is recht praten.” Venema is tweeslachtig. “Vanuit zakelijk oogpunt snap ik het heel goed. Half mei zijn er weinig bands te koop. Mojo programmeert Pinkpop en had al tien jaar de wens om het festival te verplaatsen. De spoeling is dan gewoon groter. Jan wilde er tot nog toe nooit aan.”

Gitarist Peter Visser stond met Bettie Serveert in ’93 en ’95 op Pinkpop. “Het is een traditie, op pinkstermaandag Pinkpop kijken of er naar toe gaan. Iedereen is er aan gewend, dit doorbreekt het. Al vind ik dat alle tradities een keer doorbroken moeten worden. En als ze betere bands kunnen krijgen, moeten ze dat zeker doen.” Visser ziet nog een voordeel: “Als je drie weken later gaat zitten, heb je denk ik minder kans op regen. Dan is het vast ook nét iets warmer. Al zijn er natuurlijk geen garanties.” Ook Marieke Peters van de Stichting Popmuziek Limburg begrijpt de verplaatsing. “Ik denk niet dat de link met Pinksteren nog leeft. Pinkpop bestaat al zo lang dat het ook echt alleen om het festival gaat en de kwaliteit van de namen. Anders loopt Jan achter de feiten aan.”

Boeker Venema denkt trouwens dat de verplaatsing niet persé goed hoeft uit te pakken. “Er zijn meer festivals in die tijd. Misschien dat bands daardoor juist nóg meer geld gaan vragen, omdat ze meer te kiezen hebben. De tijd zal het leren.”

Pinkpop wordt in 2008 voor de 39ste keer gehouden. De veertigste editie zal wél weer in het pinksterweekend plaatsvinden, maar dat is omdat het christelijke feest dan weer gunstig valt voor het festival. De tijd dat de paus de datum van Pinkpop bepaalde is dus echt voorbij. Het betekent trouwens niet dat iedereen op de pinkstermaandag van 2008 thuis op de bank hoeft te zitten, want dan is er wel Pinkpop Classic. Daar wordt dit weekend de eerste editie van gehouden, maar Buro Pinkpop heeft al besloten om er een terugkerend evenement van te maken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12