3VOOR12 draait (week 16): en Motel Mozaïque, Arctic Monkeys en Dominik Eulberg 3VOOR12 draait (week 16): en Motel Mozaïque, Arctic Monkeys en Dominik Eulberg

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

3VOOR12 draait (week 16): en Motel Mozaïque, Arctic Monkeys en Dominik Eulberg

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Album van de Week
Arctic Monkeys – Favourite Worst Nightmare (Domino/Munich)

3VOOR12 Single van de Week

BRMC – Weapon Of Choice (Island/Universal)

3FM Megahit:
The Fray – How To Save A Life (SonyBMG)


Top 10:

1. Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare (cd, Domino/Munich)
Was zelden een debuut al zo briljant, nog zeldener was een tweede album nog briljanter. (Gerard Walhof)
Buitencategorie. (Leonieke Daalder)
De eerste happen smaken prima en elke volgende alleen maar beter! (Robert Lagendijk)

2. Dominik Eulberg – Heimische Gefilde (cd, Traum Schallplatten/News)
Oeoehoeoeoe, fluit-fluit, rik-tik-tik-tik-tik! (Joris Rietbroek)
Nooit gedacht dat ik zo opgewonden zou kunnen raken van vogelgeluiden. (Jacinthe Versteeg)
Wat je allemaal met vogels kunt uithalen, ongehoord. (Thijs Janssen)

3. !!! live op Motel Mozaïque, 13-04-2007

Wat een muur van vette funkgrooves! (Atze de Vrieze)
Stilstaan geen optie - zelfs als was je het rode mannetje van de voetgangersstoplichten. (Menno Visser)

4. Black Rebel Motorcycle Club – Weapon Of Choice (single, Island/Universal)
Een klap in je gezicht met de vlakke hand. (Joris Rietbroek)
Deze of de nieuwe van Björk? Ik kan niet kiezen. (Niels Post)

5. Patrick Wolf live op Motel Mozaïque, 14-04-2007
Wat een stem! Wat een charme! Wat een STER! (Leonieke Daalder)
Kippenvel tot en met. (Jacinthe Versteeg)

6. Deerhoof live op Motel Mozaïque, 13-04-2007

Arigato, Deerhoof! (Joris Rietbroek)
Het klinkt, het klopt. Wat een band. (Thijs Janssen)

7. Gruff Rhys live in TENT op Motel Mozaïque, 14-4-2007
Rasentertainment met niet meer dan steelse blikken en speelse geluiden. (Ron van der Sterren)
Super Furry Gruff spande - ook nu weer - de kroon. (Robert Lagendijk)

8. Dan Le Sac vs. Scroobius Pip – Thou Shalt Always Kill (mp3, Lex Records/via iTunes)
Maar wie ben ik? Robert Lagendijk? Just a guy! You? Just a guy! (Just a guy)
Ook de video is briljant, check ‘m op YouTube. (Jacinthe Versteeg)

9. Simian Mobile Disco - Hustler (single, release tba)
Surefire rafeldiscohit om te dansen op de vulkaan, Ook nog eens voorzien van een vurige lesbovideo! (Menno Visser)

10. Throbbing Gristle - Part Two, The Endless Rot (cd, Industrial/Mute)
De nieuwe TG klinkt toch weer als een kloppende lul. (Gerard Walhof)


De Lijstjes:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

DuvelDuvel live op Perron Mozaïque, 14-04-2007
Het briljante weer, het meer dan toffe podium, maar vooral Duvel en SupahDupah maakten van een showtje van twintig minuten een memorabel gebeuren. Whisy op de apenrots!

Jamie T live op Motel Mozaïque, 14-04-2007
Ik vond hem er al wat onzeker uit zien: Jamie T durfde het hele optreden zijn publiek nauwelijks aan te kijken. Blijkt dat hij duizend doden stierf omdat hij nog nooit in zijn eentje in zo’n grote zaal had gespeeld. Gelukkig deed zijn stem het werk. Veel beter dan met band.

!!! live op Motel Mozaïque, 13-04-2007
Wat een muur van vette funkgrooves. En wat is die nieuwe plaat goed.


NIELS POST DRAAIT:


Motel Mozaïque, diverse locaties in Rotterdam, 13 en 14 april 2007
Door werkzaamheden niet zo heel veel kunnen zien, maar wat ik heb mee kunnen pikken oversteeg zichzelf; !!!, Deerhoof, Bunny Rabbit en Akron/Family. En het 3VOOR12-podium in Galerie TENT was weer spannend, enerverend en onverwachts als altijd. Met daar een speciale vermelding voor Pop Levi.

Modest Mouse - We Are Dead Before The Ship Even Sank (cd, Epic/Sony)
Het duurde even voordat het kwartje viel. Maar nu het zover is, wil ik niks anders meer. Wat moet Modest Mouse doen om Europa door de knieën te laten gaan? Deze plaat verdient minstens zoveel aandacht als Arcade Fire. Dunkt mij.

Black Rebel Motorcycle Club vs. Björk
Ik kan niet kiezen welke ik nou beter vind. De nieuwe single van BRMC, Weapon Of Choice. Of Björk's Earth Intruders, geproduceerd door Timbaland en met bijdrage van Konono No. 1(!). De video is nu te zien op 3VOOR12. Het maakt ook niet uit, twee albums om naar uit te kijken.


GERARD WALHOF DRAAIT:

Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare (cd, Domino/Munich) Ik kan er kort over zijn. Was zelden een debuut al zo briljant, nog zeldener was een tweede album nog briljanter. Nog puntiger songs met exploderende intro's, meefluitbare thema's, meezingbare refreinen, vrolijk makende ritme- en tempowisselingen, retestrak gespeeld, maar bovenal: de teksten van een van de belangrijkste popdichters van de afgelopen twintig jaar in Groot-Brittannië, Alex Turner. Need I say more?

Throbbing Gristle - Part Two, The Endless Rot (cd, Industrial/Mute)

Als een van de meest revolutionaire kwartetten van de postpunk na 25 jaar weer bij elkaar komt, frons je minstens een wenkbrauw. Zeker wanneer je onlangs nog een wanvertoning hebt gezien van Psychic TV, het eigen gezelschap van voorganger Genesis P. Orridge, de man/vrouw van de continue extreme make-over van zijn/haar eigen lichaam. Maar de nieuwe TG klinkt toch weer als een kloppende lul. En dat zal vooral te danken zijn aan de elektronische inbreng van Peter "Sleazy" Christopherson (Coil), want in het geluid herken ik meer hem dan Cosey Fanni Tutti en Chris Carter.

Akron/Family live op Motel Mozaïque, 14-04-2007)

Het zaallicht is nog aan, het kwartet uit Brooklyn is eigenlijk nog aan het soundchecken, maar heeft er zo'n zin an (we zijn uiteindelijk in Rotterdam) dat ze maar gewoon beginnen. En hoe! Knallend strakke vierkwarts noise, haarscherpe meerstemmige vocalen, breedlachende bekken. En het publiek in een volle Lantaren 1 vindt het zo kek dat het op uitnodiging het podium beklimt en er niet meer vanaf te slaan is. De revanche van Akron/Family op hun optreden van vorig jaar op Momo is totaal.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Patrick Wolf live op Motel Mozaïque, 14-04-2007
Als een half ziek vogeltje kwam hij op om ruim een uur later de zaal volledig rond zijn pink gewonden weer achter te laten. Weerstand bieden had geen zin. Wat een stem! Wat een charme! Wat een STER!

Pop Levi, sessie in TENT op Motel Mozaïque, 14-04-2007
"We were on fire", zei de band achteraf zelf. En het was waar. Het vuur spatte van het podium. Het zweet droop van de bandleden en het publiek. De schilderijen aan de muren van TENT wapperden aan de muren.

Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare (cd, Domino/Munich)
Na de eerste beluistering twijfelde ik: was de tweede cd van mijn helden wel zo goed? Maar nu weet ik het zeker. Hij is briljant. Misschien minder branie en van de straat dan de eerste; een jaar lang touren, leven in hotels en popster zijn laat zijn sporen na. Maar daarom des te knapper dat de Monkeys een stap voorwaarts zetten zonder in te boeten op alles wat ze goed maakte. Buitencategorie.


MENNO VISSER DRAAIT:

!!!, live op Motel Mozaïque, 13-04-2007
Deerhoof was apart, Pop Levi amusant en 120 Days interessant, maar het hoogtepunt was toch wel !!! (Chk Chk Chk). Simpelweg: Stilstaan geen optie - zelfs als was je het rode mannetje van de voetgangersstoplichten. En wat een grap, de zanger leek sprekend op collega Ron van der Sterren...

Simian Mobile Disco - Hustler (single, release tba)
De aankomende single van Simian Mobile Disco: Surefire rafeldiscohit om te dansen op de vulkaan. Ook nog eens voorzien van een vurige lesbovideo!

Tim Armstrong - Into Action (single, Hellcat/Epitaph)

De zanger van Rancid solo. Kan het niet helpen, maar hier word ik errrug vrolijk van - ook al is het de aloude skatruc. Maar wat een radioplaat…!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Gruff Rhys, sessie in TENT op Motel Mozaïque, 14-04-2007
Sinds Gruff Rhys in mijn bijzijn de liftsessie uitvond, ben ik fan. Kinderlijk volwassen, of andersom, het maakt allemaal niet uit. Rasentertainment met niet meer dan steelse blikken en speelse geluiden. Tijdens het optreden in TENT aangevuld met de even geniaal kijkende als spelende Lisa Jen. Check het zelf op onze site!

Joanna Newsom & The Ys Street Band E.P. – S/T (EP, Drag City)
Ze speelt op mijn verjaardag, dus ik ga het helaas weer missen. Het horen van deze nieuwe EP maakt het niet beter: Newsom klinkt als een sprookjesboek. Zingen is haar vreemd, stemhuppelen kan ze als geen ander. En alles om haar heen glimt op als ze voorbij springt... vergeet de lente, doe je ogen dicht en word wakker in het vijfde seizoen van je dromen. En als we dan toch collega's aan het noemen zijn: typische Menno-muziek! Als je niet op mijn feest bent, heb je geen excuus om het te missen!

The Melvins - A Senile Animal (cd, Ipecac)
Vanavond ga ik ze weer live zien. Ik las ergens dat ze echt heeeeeeeeeeeeeelemaal niks met dat hele stonergedoe te maken willen hebben. Maar vanavond wel op Roadburn, het stonerfestival van de wereld als we vriend Walter mogen geloven. Ach ja, stoner, schmoner. Ik stap zo in de auto om verslag te gaan doen. En The Melvins gaan mee, harder dan de kilometerteller aankan!


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare (cd, Domino/Munich)
Voor het debuut werden we nog dankzij internet opgewarmd met de muziek van Arctic Monkeys. Nu krijgen we Favourite Worst Nightmare ineens bijna rauw op ons bord. De eerste happen smaken prima en elke volgende alleen maar beter!

Gruff Rhys live in TENT op Motel Mozaïque, 14-4-2007
The Hold Steady was top op Motel Mozaïque. The Bees waren top op Motel Mozaïque (zowel live als in sessie). A Silver Mt. Zion was indrukwekkend in de Schouwburg. En ook het weerzien met Akron/Family was mooi. En Pop Levi… En… En… Allemaal te veel om op te noemen. Maar Super Furry Gruff spande - ook nu weer - de kroon. Wat een leuke show. Wat een leuke liedjes. Wat een goed gevoel.

Dan Le Sac vs. Scroobius Pip - Thou Shalt Always Kill (mp3, Lex Records/via iTunes)
Laten we afspreken dat iedereen vanaf nu geregeld naar YouTube gaat om dit clipje te bekijken. Dat verdient dit nummer. Kunnen Pip en Dan over een half jaar uitleggen dat hun succes aan het internet te danken is. Want platenmaatschappijen lijken de lol van dit nummer nog niet helemaal goed in te schatten. Maar wie ben ik? Robert Lagendijk? Just a guy! You? Just a guy!


JORIS RIETBROEK DRAAIT:

Deerhoof – Live op Motel Mozaïque, 13-04-2007
Wat was het allemaal? Heftig rockend dankzij de zijn kit kapot spelende drummer, soms lekker freaky dankzij de gitarist en innemend dankzij de kleine, kinderlijk zingende Satomi Matsuzaki. Unieke band en het leukste en beste optreden dat ik op Motel Mozaïque zag. Arigato, Deerhoof!

Black Rebel Motorcycle Club – Weapon Of Choice (single, Island/Universal)
Een klap in je gezicht met de vlakke hand die ik niet meer verwachtte. BRMC heeft de semi-akoestische bluesrock van Howl weer in de prullenbak gekieperd. Zoals op Weapon Of Choice kennen we ze weer. Gitaarnoise, een drive waar je u tegen zegt, een alles verzengende baslijn en een wereldrefrein dat aan hun culthitje Whatever Happened To My Rock ’n Roll doet denken. Komende week geheel terecht Single van de Week op 3VOOR12, album Baby 81 komt eraan.

Dominik Eulberg – Heimische Gefilde (cd, Traum Schallplatten/News)
De beste techno die ik in jaren hoorde en een Duitstalige biologieles in vogelgeluiden in één! In huize Rietbroek oefenen we met de voeten van de vloer fanatiek de klanken van gevederde vriendjes als de Uhu, de Rote Waldameise en de Buntspecht. Nu ook op de Luisterpaal. Oeoehoeoeoe, fluit-fluit, rik-tik-tik-tik-tik!


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:


Dominik Eulberg – Heimische Gefilde (cd, Traum Schallplatten/News)

Nooit gedacht dat ik zo opgewonden zou kunnen raken van vogelgeluiden. Deze slimme en zeer effectieve minimalplaat geeft het gevoel alsof je op een mooie zomerochtend in het bos loopt. De zalvende Duitse stem tussen de tracks door met informatie over de diverse vogelsoorten maakt het helemaal af.

Patrick Wolf live op Motel Mozaïque, 14-04-2007
Tijdens de soundcheck op zaterdagmiddag vreesde ik het ergste: Wolf zag eruit of hij liever zijn bed in wilde duiken dan een show te geven: bleek, vermoeid, down. Maar wat een andere man liep daar die avond het podium op! Waar hij de energie vandaan haalde weet ik niet, maar Wolf zette een show neer zoals alleen geboren performers dat kunnen. Kippenvel tot en met.

Dan Le Sac vs. Scroobius Pip – Thou Shalt Always Kill (mp3, Lex Records/via iTunes)
Ik was al bekeerd tot de leer van Scroobius Pip, maar nu zag ik deze week ook de video. Hij is briljant, check ‘m op YouTube..

THIJS JANSSEN DRAAIT:

Nina Simone – Sinnerman (op de soundtrack van David Lynch’s Inland Empire)
Woorden, ze laat ze hangen in haar strot, proevend, alvorens ze aan de lucht toe te vertrouwen. Al spelend met klemtonen brengt ze hart en ziel in de aloude traditional, die plots bruist. Daarbij begeleidt door een band, jachtig, nerveus, die soms ietwat verloren schijnt. Ongrijpbaar. Het zorgt voor een magistraal einde bij het evenzeer magistrale Inland Empire.

Deerhoof live op Motel Mozaïque, 13-04-2007

Je denkt dat ze zit. Maar de zangeres staat. En ze is bezig met die rare duim- en vingerwijzingen. De gitarist vertrekt zijn gezicht, de mond wijdopen, en maakt een hoekige haal naar zijn gitaar. Over zijn kit hangend slaat de drummer om zich heen, zich om niets anders bekommerend. Volkomen in zichzelf, alle drie. Maar toch, het klinkt, het klopt. Wat een band.

Dominik Eulberg – Heimische Gefilde (Traum Schallplatten/News)
Nog maar een keer! Wat je allemaal met vogels kunt uithalen, ongehoord.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12