Pop Quiz A Gogo weg... of toch niet?

Misschien kwam Matthijs van Nieuwkerk wel te veel op tv?

In augustus wisten we al dat de beroemdste popquiz van Nederland niet dit jaar terug zou keren op de buis. Maar er gloorde nog hoop voor Matthijs van Nieuwkerk en diens kornuit Leo Blokhuis. Nu keert het definitief niet meer terug, ook niet in het voorjaar van 2007. Althans, niet op Nederland 3.

Misschien kwam Matthijs van Nieuwkerk wel te veel op tv?

Vanochtend was al in de Volkskrant te lezen dat de Pop Quiz A Gogo niet meer terug keert op de Nederlandse televisie. Leo Blokhuis wist al in augustus dat het dit jaar sowieso niet meer zou lukken, maar hij hoopte nog op het voorjaar van 2007. Blokhuis tegen 3VOOR12 in augustus: “De NPS zet in op zogenaamde 'hoge cultuur' en multiculturele programma's. Maar aan het eind van het jaar komen we wel weer met de Top 2000 quiz op tv. En ik geloof dat een nieuwe reeks wel staat ingetekend op het voorjaar van 2007.”

Dat is nu definitief niet het geval, beaamt ook Popquiz A gogo eindredacteur Jan Kok. “De NPS had het programma wel weer ingediend voor een bepaald ‘timeslot’, maar het is niet goedgekeurd door de netmanager. Maar wat ik vanochtend in het nieuwsbericht las, dat het met de te oude doelgroep te maken zou hebben, dat is nieuw voor me. Je gaat toch gissen wat de achterliggende gedachte kan zijn voor het stoppen van zo’n programma. Misschien kwam Matthijs van Nieuwkerk wel te veel op tv? Én De Wereld Draait Door, Holland Sport en dan ook nog de Popquiz? Je weet het niet. We dachten dat we het toch aardig hadden gedaan. We zaten tegelijk met het acht uur journaal geprogrammeerd en haalden zo’n 400.000 kijkers, helemaal niet verkeerd. En we hebben toen maar zes afleveringen gemaakt, dan krijg je niet echt de kans om je bereik uit te breiden.”

De NPS zelf wilde het programma dus nog dolgraag maken. Een woordvoerster: “Wij kunnen er niks aan doen. Het is het besluit van de zendercoördinator. Ons verzoek is niet gehonoreerd.” De televisieversie van Top 2000, eveneens met Van Nieuwkerk en Blokhuis en met overlappende elementen uit de Popquiz A gogo wordt wél uitgezonden aan het einde van het jaar.

Vanochtend schreef de Volkskrant al dat Matthijs van Nieuwkerk geen rekening hield met “Kamervragen, zoals bij Lingo”.

Maar wacht even, het ligt wel wat genuanceerder, meent zendercoordinator Roek Lips. "Voor de duidelijkheid: NPS heeft het programma niet aangeboden. Dat kan ik vaststellen. Verder is het alleen zo dat het niet pas binnen het profiel van Nederland 3, maar ik kan me maar zo voorstellen dat het wel bij Nederland 2 past - dat heeft het profiel van de 'participerende wereldburger'." De uitleg 'te oud' is dan ook niet van toepassing, meent Lips.

Momenteel is de indeling als volgt: Nederland 1 voor de gemakzoekende burgers, de zorgzame opvoeders en de maatschappelijk teleurgestelden, 2 voor de standvastige gelovigen en de participerende burgers, en 3 voor de tolerante wereldburger, de zorgeloze spanningszoeker en de ambitieuze pleziermaker.

Waarom de Popquiz A Gogo niet voor de ambitieuze pleziermaker bestemd is, weet vermoedelijk alleen Elvis Presley.