Natuur van blijvende invloed op Mercury Rev

Gitarist Grasshopper: "Wie buiten woont, ontkomt niet aan de natuur"

Vijftien jaar brengt de Amerikaanse psychedelica band Mercury Rev nu al albums uit. Gezien hun chaotische historie vol drugsgebruik mag dat gerust een wonder heten. Maar er is natuurlijk altijd nog de natuur als helende factor. "Je ontkomt niet aan de natuur", zegt gitarist Grasshopper. 3VOOR12 sprak hem naar aanleiding van de release van de Mercury Rev-verzamelaar The Essential - Stillness Breathes.

Gitarist Grasshopper: "Wie buiten woont, ontkomt niet aan de natuur"

'Chaos' lijkt een passende omschrijving voor de roemruchte historie van de Amerikaanse psychedelicaband Mercury Rev. Sinds hun oprichting eind jaren tachtig liet de band een spoor achter van bezettingwisselingen, onafgemaakte optredens en een breed scala gebruikte drugs. "Maar chaos is juist relevant voor voor verandering", meent Mercury Rev-gitarist Grasshopper, die de zaken van de positeve kant bekijkt. "Er zit toch een vaak een onderliggend patroon in de chaos, er zit vaak een rationeel systeem in."

Om de chaos het hoofd te bieden verbleef Grasshopper zelfs enige tijd in een klooster. "Even een time-out nemen voor je weer terug gaat naar de echte wereld teruggaat. Of zoals de Beastie Boys rappen: 'Check Your Head'.

Samen met zanger Jonathan Donahue en producer Dave Fridman is Grasshopper een constante factor in de door de jaren heen regelmatig wisselende bandbezetting. De band werd eind jaren tachtig opgericht als vehikel voor het maken van soundtracks bij experimentele films. Uit die tijd stamt het gebruik in kleuren over muziek te praten. Of: 'een smeulend vuur halverwege de song Frittering'.

Ondanks de goede kritieken voor hun debuutalbum Yerself Is Steam en een cultstatus in Engeland via de opvolgers Boces en See You On The Other Side, was het rond 1995 bijna gedaan met Mercury Rev. Bezettingswisselingen en problemen met platenmaatschappijen zorgden voor de nodige chaos. Het resultaat was dat Donahue en Grasshopper zich bijna blut terugtrokken in de Amerikaanse Catskill Mountains. Het bleek hun redding: Deserter's Songs werd door vele muziekbladen in 1998 uitgeroepen tot plaat van het jaar.

Hun originele composities werden door de ongewone plattelandslocatie van de studio nog eens versterkt. Grasshopper:"De seizoenen zijn zo dramatisch in de bergen. De winters zijn zo koud, dat je samen warme chocolademelk drinkt om warm te blijven. De zomers kunnen enorm heet zijn. Wie buiten woont, ontkomt niet aan de natuur."

Maar het is niet alleen de studiolocatie die van inloed is op het bandgeluid. Volgens Grasshopper is hun manier van toeren ook maatgevend. "Andere bands blijven in hun hotel of toerbus hangen, wij proeven ook echt van de cultuur. Ja, met soms dramatische gevolgen...".

Grasshopper - bij zijn moeder ook bekend als Sean Mackowiak - is wederom weer bezig met het schrijven van twee boeken tegelijk. Of ze ook uitkomen is een tweede. Maar 'schrijver' vult hij niet in het vliegtuig niet in op zijn landingskaart. Wel: 'Entertainer, brouwer, patriot.' Eerder een goede kok dan een brouwer blijken die laatste omschrijvingen te slaan op de reclame voor een Amerikaans biermerk. Maar het liefst ziet hij zichzelf als 'de Jack Nicholson van de rock'n'roll'...

Luister naar het interview van 3VOOR12's Londense correspondent Gerry Smits sprak naar aanleiding van het Mercury Rev overzichtsalbum The Essential - Stillness Breathes 1991-2006.