Muzinq Almere: tóch geen poppodium

4,5 ton voor popcultuur, maar niet persé voor de zaal

Begin deze maand belde 3VOOR12 met VVD-wethouder Smeeman over de toekomstplannen van Muzinq in Almere als popzaal. Na het faillissement en de sluiting was het lange tijd onduidelijk. Maar de wethouder kwam met goed nieuws: de zaal zou weer opengaan. Dat is waar, maar het zit wel anders in elkaar, blijkt nu.

4,5 ton voor popcultuur, maar niet persé voor de zaal

Begin deze maand meldde 3VOOR12 dat popzaal Muzinq in Almere weer open zou gaan. VVD-wethouder Smeeman vertelde: “De huidige stand van zaken is dat er onderhandelingen gaande zijn en dat we vermoeden dat begin november getekend zal worden door de nieuwe exploitant. […] Er is een bedrag van 440.000 voor het popprogramma en er is een aparte handelsonderneming voor het horeca-gedeelte. […] We verwachten dat de zaal over enkele weken weer open zal gaan,” aldus Smeeman. “Het gebouw zal gewoon Muzinq blijven heten. Er zit muziek in en het is een zinken gebouw. Logisch, toch?”

De VVD-wethouder zat er nét even naast. Dat meent Arnold Schellens van de Popkoepel Almere en Adviseur Popmuziek, die 3VOOR12 vandaag opbelde. “Ik vermoed dat de wethouder zich vergist heeft. Ik word nu door mensen gebeld om te vragen wat er nu met die zaal gaat gebeuren. Ten eerste zal het niet Muzinq meer heten, die naam is van de vorige stichting en daar rust toch enige smet op. En er is ook geen 4,5 ton voor de financiering van de popzaal. Sterker, er is nul euro.”

Saskia de Werdt, beleidsmedewerker van de Gemeente Almere, nuanceert de woorden van de wethouder. “Er zal een commerciële onderneming gevestigd worden, het zal dus niet draaien als poppodium. Dat er een culturele programmering zal toegevoegd worden waar incidenteel een optreden plaatsvindt, dat zou kunnen. Maar de naam Muzinq verdwijnt inderdaad. Die 4,5 ton? De gemeente had dat geld destijds beschikbaar ten behoeve van ‘stimulering popcultuur’. We hebben het na het faillissement toen ‘geparkeerd’. Maar dat dat in de programmering van het voormalige Muzinq zal worden gestoken, hoeft helemaal niet. Andere popprojecten hebben daar even zoveel recht op. Het ligt dus allemaal even wat anders dan gesuggereerd werd.”

Een commerciële ondernemer zal zich dus over de locatie ontfermen. Wie dat is en wat de nieuwe naam zal zijn, wordt nader bekend gemaakt.