Luistertest: Audioslave

"Ik als zanger van Rage Against The Machine? Dat heb je mis."

Zeg niet tegen voormalig Soundgarden zanger/gitarist Chris Cornell dat hij in feite de zanger werd van Rage Against The Machine toen de band Audioslave het levenslicht zag. Hij wordt dan woest en wenst niet vergeleken te worden met schreeuwlelijk Zach de la Rocha. Het derde album van 'supergroep' Audioslave staat weer bomvol 'zang-drums-gitaar-bas' rock. 3VOOR12 zocht Cornell op met een koffer vol platen en onderwierp het aan de Grote Rock Luistertest.

"Ik als zanger van Rage Against The Machine? Dat heb je mis."

Toen twee van de grootste bands uit de jaren negentig er een punt achter zetten, ging de zanger van de één verder met de muzikanten van de ander. Maar zeg nooit tegen voormalig Soundgarden frontman Chris Cornell dat hij de zanger van Rage Against The Machine werd, want dat pikt hij niet. Audioslave, want daar hebben we het over, is een band. “En ik als zanger van Rage Against The Machine? Die hebben nooit een zanger gehad. Zij hadden en gast die alleen maar kon schreeuwen.” Oud zeer dus en een flinke dis naar de voormalige zanger van zijn bandmaten.

Het derde album van ‘supergroep’ Audioslave staat weer bomvol ‘zang-drums-gitaar-bas’ rock. 3VOOR12 zocht Cornell op toen hij in zijn eentje in Nederland was om in BNN’s That’s Live enkele nummers akoestisch te spelen. Tussen twee nummers door had superster Cornell tijd om de luistertest te ondergaan.

Een greep uit de fragmenten:

Jesus Chris Superstar –Heaven On Their Minds
“Dit is Jesus Christ Superstar. Die Judas is geweldig als zanger en de liedjes zijn goed. Die film is een hele zit, maar de muziek is fantastisch. De film doet mij denken aan hoe mensen eruit zagen toen ik klein was. Al die lange haren en die hele Lynnard Skynnard look. Ooit wil ik ook wel een album maken rond een bepaald thema. Maar tegenwoordig is dat een stuk moeilijker dan in die tijd. Toen was het mode en het bleek te werken. Net als bij Tommy. Het was een heel andere tijd en rock had nog zijn onschuldig. Maar het is een uitdaging om nu iets dergelijks te maken dat niet te flauw is.”


Wolfmother – Dimension

“Hoe heet dit? Wolfmother? Wow, dat klinkt goed: heel simpel. Ik volg de nieuwe stroming harde bands niet echt. Ik volg geen enkele scene. Nieuwe genres zijn altijd shit. Veel is slecht en dan heb je altijd wel een paar bands die boven het maaiveld uitkomen. Ik koop veel platen. I love ‘em. En hoewel ik er veel had kunnen krijgen, koop ik ze liever. Ik ben van mening dat je moet betalen voor muziek die mensen schrijven.”


Soundgarden – Rusty Cage

“Dit is het nummer dat qua geluid het meest geslaagd is van dat album. Elke plaat heeft een goed klinkend nummer. Ik denk graag terug aan die periode. Ik ben trots op die periode. Dat ben ik op elk album dat ik heb gemaakt. In Soundgarden was ik bij alles betrokken. Ik had over alles controle. Soms was dat teveel. Ik hield me met de video bezig, met de productie, met de mixen, alles. Dat is bij Audioslave wel anders.”

Luister naar de luistertest