Jiggy Dje' studeert af op solodebuut

“Eigenlijk is dit geen baan”

Afgelopen vrijdag stond rapper Jiggy Dje' de pers te woord. Het lid van De Amersfoortse Coöperatie gaf op het kantoor van de platenmaatschappij tekst en uitleg bij zijn solodebuut Noah’s Ark. Met het album gaat Jiggy voor meer dan alleen goud; want het achttien tracks tellende album is meteen ook zijn afstudeerwerkstuk. “Alleen moet ik het ondernemingsplan nog schrijven dus mijn docenten weten het eigenlijk nog niet.”

“Eigenlijk is dit geen baan”

Rapper Jiggy Dje' zit aan tafel in een ruimte van platenmaatschappij Play It Again Sam (PIAS) in Hilversum. Voor hem een asbak, sigaretten en een grote mok koffie. Achter hem hangen gouden platen van Bettie Serveert, Brainpower, Vitalic en Slagerij van Kampen. Zijn stem is nog schor van een uit de hand gelopen avondje stappen in Utrecht. Tegenover hem schuiven vandaag beurtelings journalisten aan die alles over Noah’s Ark, het solodebuut van Jiggy willen weten. De rapper uit Amersfoort vindt het prachtig, want hij praat graag. “Eigenlijk is dit geen baan,” stelt hij. Maar als het goed is, wordt dat het wel, want het album is tevens zijn afstudeeropdracht voor de Hogeschool in Haarlem.

“Alleen weten mijn docenten dat nog niet,” zegt Jiggy Dje', die op school gewoon Vincent heet. “Ik ben al een tijd niet op school geweest en moet mijn voorstel en ondernemingsplan nog schrijven, maar ik ga er van uit dat het wel goed komt.” Want bij het uitbrengen van een cd komen heel wat lessen van pas die hij op school voorbij hoorde komen: “Vooral een vak als Recht blijkt nuttig. Toen ik het met PIAS over een distributiedeal had, kwamen ook al snel de contracten op tafel. Daarnaast heb ik op school ook zakelijk leren communiceren. En dat is heel wat meer dan gewoon een nette brief schrijven. Maar je moet ook goed aanvoelen dat je tegen sommige mensen in de industrie juist niet een te beleefde indruk moet maken.”

Hoewel het afstudeerproject misschien beter was geweest als Vincent juist niet zijn eigen album had uitgebracht, maar dat van iemand anders, koos hij er toch voor het eerste. “Dit project zegt heel veel over mijn vrienden. Iedereen heeft mij gratis geholpen. Dat doen ze voor mij, Jiggy Dje' de rapper. Ik betwijfel of ze het allemaal gratis zouden doen als ik alleen Vincent de Platenbaas was geweest.”

Hoeveel hij ook heeft geleerd tijdens zijn opleiding Media & Entertainment Management, het meeste leerde Jiggy in de praktijk als rapper bij De Amersfoortse Coöperatie. “Ik was altijd het meest betrokken bij het geregel voor DAC. Ik heb ook goed kunnen meekijken toen mijn huisgenoot Spacekees zijn album uitbracht. Als je goed oplet, hoef je eigenlijk geen studie te doen. Met DAC hebben we nu twee albums uitgebracht. Dat deden we helemaal zelf en ging altijd op een zelfde manier: er moet een video komen, hij moet op tijd in de winkel liggen, er moet wat geld zijn om ze te persen, het artwork moet gemaakt, er moet promotie gedaan worden en de timing is natuurlijk heel belangrijk.”

Nu Noah’s Ark in de winkels ligt, ziet Vincent al de eerste foutjes die hij als labeleigenaar heeft gemaakt: “Vorige week was de releaseparty. Eigenlijk wilden we die webcasten, maar de sponsor trok zich terug. Toen werd het een zaak van geld en ik heb de webcast afgeblazen. Maar er live bij zijn via internet had natuurlijk wel gemoeten. Dan kun je meteen naar een webwinkel gelokt worden om het album te kopen. Dat wordt de toekomst.”

En met zijn solodebuut in de schappen, is de vraag gerechtvaardigd of Vincent liever een gouden plaat ontvangt voor Noah’s Ark, of een tien krijgt van zijn docenten. “Ik heb het liefst de waardering van mijn docenten. Dat levert structuur in mijn leven op. Muziek moet de rode draad van mijn leven vormen: ik wil alleen nog maar albums releasen, columns schrijven en radio maken. Dat doe ik nu ook al, want ik krijg geen beurs meer. Dus moet ik leven van hiphop en mijn column in de krant.”

En zo zijn we terug bij ‘de baan’. “Muzikant zijn is nauwelijks een baan te noemen. Als ik met DAC ben, is dat eigenlijk meer ‘betaald stappen’ met mijn vrienden. En neem nou een dag als vandaag. De hele dag praat ik met journalisten over mijzelf; over wat ik doe en wat ik denk. Dat doe ik normaal met mijn vrienden ook. Ik geef graag mijn mening over van alles en kan een spraakwaterval zijn. Ik denk ook altijd dat het heel boeiend is wat ik te vertellen heb. En anders moet je maar weglopen.”

Noah’s Ark van Jiggy Dje' is vanaf 29 september uit op zijn eigen label Noah’s Ark en wordt door PIAS in de winkels gelegd. Tijdelijk staat het album in de luisterpaal.