Is Duvel imam geworden? Melkman? Professor? Welnee, hooguit filmster

Dutch Touch-Regisseuse noemt Duvel/moslim-citaat Volkskrant "vuile rotstreek"

Afgelopen maandag vond de premièreparty plaats van Dutch Touch, de Nederlandse documentaire waarin Brainpower, Ritchie Zebeda aka Duvel (van Duvelduvel) en Jay Colin gevolgd worden door regisseuse Ulrike Helmer. DuvelDuvel zou eigenlijk optreden bij de premiere maar Duvelduvel is, zoals we weten, niet meer. Duvel / Zebeda heeft de film helaas nog niet gezien. "Maar hij mag trots zijn," aldus Helmer.

Dutch Touch-Regisseuse noemt Duvel/moslim-citaat Volkskrant "vuile rotstreek"

Op 14 december is Dutch Touch te zien in de Nederlandse bioscopen, maar hij is afgelopen maandag officieel in première gegaan op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Enige maanden volgde documentairemaakster Ulrike Helmer de hiphoppers Brainpower, Duvel (aka Ritchie Zebeda van Duvelduvel) en Jay Colin. Morgen is Dutch Touch ook nog te zien op het festival.

Jammer dat DuvelDuvel juist nu niet meer is. Ritchie Zebeda was niet aanwezig bij de premiere. De gedachte dat de split van Duvelduvel dus mooie promotie genereert voor Dutch Touch, is fout volgens Helmer. “Dit was juist het moment geweest voor Ritchie Zebeda om opnieuw te overtuigen. Ik heb fragmenten van nieuw materiaal van Opgeduveld (samenwerking met Opgezwolle, red.) gehoord en dat klonk veelbelovend.”

Helmer (1964) is allerminst een of andere miep die even een leuk filmpje wil maken over Nederlandse hiphoppers. Ze verdiende haar sporen als filmmaakster en maakte onder andere voor het VPRO programma Lola Da Musica items over Postmen, The Roots en undergroundhiphoplabel Rawkus uit New York. Helmer: "Brainpower was in het begin terughoudend. Hij draait al aardig wat jaren mee en er is genoeg shit over hem verschenen, dus hij is wat voorzichtiger.” De eerste reacties van de hoofdpersonen uit Dutch Touch op de film zijn tot zover positief. Het was een mooie ervaring voor Helmer, maar een minstens zo zware. “Zoals we allemaal weten, zijn muzikanten lastige mensen. Hiphoppers ook. Telefoons uit, te laat op afspraken verschijnen...”

Helmer is niet blij met het citaat dat de Volkskrant vanochtend plaatste waarin gesuggereerd wordt dat Helmer meldt Zebeda moslim zou zijn geworden en zich daarom niet meer met hiphop bezighield (‘Duvel Stapt op als moslim’ kopte de krant). “Ik ben daar kwaad over, ik vind het een vuile rotstreek. Die journalist wilde met me over de film praten. Ik was nog in een soort euforische roes van de première, ik had Champagne op en weet niet eens meer wat ik precies gezegd heb. Na afloop heb ik hem nog gezegd dat ik niet geciteerd wilde worden.”

Wellicht horen we Zebeda ook binnenkort in een andere film. Zebeda ontving samen met de vormgevers van Hotel Worldwide enkele maanden geleden geld van het Filmfonds voor een surrealistisch, autonoom project (werktitel: 6002) waarvoor hij de muziek zou gaan maken.

Wie DuvelDuvel dus nog in actie wil aanschouwen zal zich dus moeten wenden tot Dutch Touch. De film draait morgen om 22.15 in zaal Studio in Utrecht tijdens het Nederlands Film Festival. Ook zal hij te zien zijn op het Blacksoil filmfestival in Amsterdam.