Het Patronaat wil 'volmondige' oplossing

Voorzitter Hagenaars: "Er zullen arbeidscontracten beëindigd moeten worden"

Maandagavond stond het bestuur van het Haarlemse Patronaat op de stoep bij Wethouder Chris van Velzen om een aantal scenario's door te nemen teneinde het poppodium een rooskleurige toekomst te bieden. Voorzitter Lex Hagenaars: "We gaan niet 'cold turkey' maar willen de 'volmondige oplossing'.

Voorzitter Hagenaars: "Er zullen arbeidscontracten beëindigd moeten worden"

Maandagavond gaf het bestuur van het Haarlemse popodium Patronaat de wethouder tekst en uitleg bij drie mogelijke varianten die zijn doorgerekend om het noodlijdende podium er bovenop te helpen. Donderdag worden de plannen aan de Commissie Cultuur van de raad voorgelegd. Mocht het voorkeursscenario, onder de naam ‘volmondig’ steun krijgen, zal het Patronaat evengoed voor 50.000 euro arbeidscontracten moeten beëindigen.

Naast een besparing op arbeid, gaat het mes in de horeca en wordt het café wellicht verpacht. “Maar we mogen niet verschralen,” verzucht Hagenaars. “Het ziet er naar uit dat er wel iets minder kan worden geprogrammeerd. Wat dat betreft hebben we intern nog heel veel uit te leggen.” Het Patronaat vraagt daarbij om een structurele extra jaarlijkse steun van 250.000 euro en een eenmalige toelage van 400.000 euro. Het podium krijgt momenteel jaarlijks vier ton subsidie. “Als we nu om 350.000 euro zouden vragen, weet je zeker dat je het niet krijgt.”

De andere twee mogelijkheden die door de zaal zijn doorgerekend heten ‘cold turkey’ en ‘schraal hans keukenmeester’. Hagenaars: “Bij ‘cold turkey’ zullen we niet vaak open zijn en bij de andere variant besparen we op de arbeid maar zullen we in eerste instantie veel geld kwijt zijn aan ontslagen.”

Aanstaande donderdag worden de plannen voorgelegd aan de Commissie Cultuur van de gemeenteraad. Hagenaars: “We moeten de uitkomst deze maand weten.” Maar Hagenaars is positief na zijn ontmoeting met wethouder Van Velzen: “Hij is zelf zakenman geweest en begrijpt als geen ander de risico’s van ondernemen. Ik denk ook niet dat het gemeentebestuur van plan is een succesvolle onderneming de nek om te draaien.”