Eindelijk nieuwe exploitant voor popzaal Muzinq in Almere

VVD-Wethouder Smeeman: “Horeca en popprogrammering losgekoppeld”

Muzinq, het ‘zinken’ popcentrum in Almere dreigde weg te roesten nadat anderhalf jaar geleden de eerste exploitant al na drie maanden failliet ging. Een jaar geleden wilde toenmalige wethouder Van der Velde de zaal weer leven inblazen. Gaat Muzinq dan eindelijk echt langzaam overeind te krabbelen?

VVD-Wethouder Smeeman: “Horeca en popprogrammering losgekoppeld”

 Op 4 februari 2005 begon het allemaal. Muzinq werd geopend. Muzinq, bestaande uit een grote zaal (1100 personen), kleine zaal (150 personen) en een café, feestelijk werd feestelijk geopend met Brainpower en Ali B. Organisator Barry Bouquet van café / partycentrum Eindelijk poogde het zinken pand tot een popzaal van formaat te maken. Toch faalde Muzinq jammerlijk. Het horeca-gedeelte was de bottleneck, van de bar en de discotheek werd niet genoeg gebruik gemaakt. Het budget van de popzaal werd met 285.000 euro overschreden. Het exploitatietekort was na drie maanden opgelopen tot ruim twee ton euro. Dat was reden voor de stichting die het pand exploiteerde om al in april 2005 een faillissement aan te vragen.

Wethouder Van der Velde van Leefbaar Almere wilde later in het jaar het pand nieuw leven inblazen. Inmiddels is Van der Velde niet meer verantwoordelijk en is de heer Smeeman van de VVD aangesteld als wethouder van Kunst en Cultuur. “De huidige stand van zaken is dat er onderhandelingen gaande zijn en dat we vermoeden dat begin november getekend zal worden door de nieuwe exploitant. Omdat dat nog niet officieel is gebeurd, kunnen wij uiteraard niet zeggen welke partij dit is. Er is een bedrag van 440.000 voor het popprogramma en er is een aparte handelsonderneming voor het horeca-gedeelte. We hebben de popzaal en de horeca-onderneming losgekoppeld. We verwachten dat de zaal over enkele weken weer open zal gaan,” aldus Smeeman. 

“Het pand ligt in het nieuwe stadshart dat pas vorig jaar officieel is geopend,” vertelt Noëlle Slinger, projectleider popmuziek van stichting Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) Almere. “Een gebied dat nog volop in ontwikkeling is. Andere steden in Nederland hebben natuurlijk al veel meer een traditioneel popklimaat, Almere moet nog groeien. Er is al wel een levendig popklimaat, maar dat vindt plaats rond jongerencentra en festivalletjes. Een groter poppodium als Muzinq is mooi, maar pas echt waardevol als het ook wat kan betekenen voor de lokale muzikanten. Als ze aan nevenactiviteiten zouden doen, zoals oefenruimtes of workshops, wordt het meer een ontmoetingsplek.” 

Één van de vorige kandidaten die vorig jaar een optie had op de exploitatie van Muzinq was Tivoli in Utrecht. Die had toen echter te veel bezwaren tegen het lage subsidiebedrag van anderhalve ton. Om het tot een goedlopende popzaal te laten zijn was meer nodig. En dat is er nu; met bijna viereneenhalve ton is dat 2,5 keer zo veel. Is Tivoli nu toevallig weer om de hoek wezen kijken? Directeur Margriet van Kraats kan en wil er niets tegen 3VOOR12 over zeggen. Het geld was echter niet het enige euvel. Toenmalige exploitant Barry Bouquet, die het wel voor het bedrag wilde runnen, ontdekte ook hindernissen in de bouw van de zaal. Bouquet, in april 2005 tegen 3VOOR12: “Het pand was niet geschikt voor optredens. We hebben veel extra uitgaven moeten doen. Zo was er bijvoorbeeld niet genoeg krachtstroom in het pand. Ook zat er een plafond van gipsplaat in. Daar konden we geen box of lamp aan ophangen. Ja, wat moet je dan? Ze op de grond zetten?" Die problemen heeft hij destijds zelf al verholpen.

“De exploitant heeft genoeg ervaring en kennis,” belooft wethouder Smeeman. “En zal verder geen extra verbouwingen aan de zaal doen. De exploitant is tevreden zoals die nu is. Het gebouw zal gewoon Muzinq blijven heten. Er zit muziek in en het is een zinken gebouw. Logisch, toch?”