3VOOR12 draait (week 42): Fratellis, Arctic Monkeys en Union Of Knives

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.Komende week:

3VOOR12 Album van de week:
The Fratellis – Costello Music (Drop The Gun Recordings/Island/Universal NL)

3VOOR12 Single van de week:
The Good, The Bad And The Queen – Herculean (EMI UK, via iTunes NL)

3FM Megahit:
Van Velzen – Baby Get Higher (Foreign Media)


De lijstjes:

LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Monochrome Set - Eine Symphonie Des Grauens (cd 7" Up!; Singles Only! UK 78-82; Konkurrent)
Ik heb dit nummer grijsgedraaid ruim 20 jaar geleden. En nu is het er opeens weer. Op een verzamelaar met allemaal "ultra rare postpunk powerpop classics" . Een bizar nummer. Vrolijk dansritme gecombineerd met atonale zang over father, the son and the holy ghost. Ik vind het weer goed. Zouden meer mensen dat vinden? Of is het jeugdsentiment?

Arctic Monkeys - Put Your Dukes Up John (extra nummer op de single Leave Before The Lights Come On; Domino)
Change your tune and change your hair or your not going anywhere. Meer zeg ik niet.

Fratellis - Henrietta (van de cd Costello Music / Universal)
Ik roep het al maanden: Fratellis rule. Nu eindelijk op de luisterpaal. En er wordt gefluisterd dat ze in januari/februari ook live ons land aan gaan doen. Dan heeft iedereen genoeg tijd om de teksten in te studeren. Zodat we met zijn allen meebrullend door de zaal kunnen stuiteren. Nu al zin in!

BONUS: Arab Strap - Ten Years Of Tears (Chemikal Underground/Konkurrent)
Somber verlangen, mislukte liefdes overgoten met drank en dat prachtige Schotse accent. Voor het laatst. Ze stoppen ermee. Dat zou niet moeten mogen.


MENNO VISSER DRAAIT:

M Ward (live in Paradiso Bovenzaal, 18 oktober)
Man met gitaar en soms piano. Zo vaak al gezien, maar zelden zo magisch. Matt Ward is meester in het scheppen van sferen, en een meesterlijk gitarist. Petje af!

Franz Ferdinand - Jackie Jackson (op cd Clours Are Brighter, Rough Trade/Konkurrent)
Nieuw koekiemonster kinderliedje! Voor alle tweejarigen en iedereen die zich zo voelt. Ook nog eens voor het goede doel!

Union Of Knives - Violence & Birdsong (cd, Relentless/PIAS, release 30 oktober)
Zeer geslaagd gelaagd donker spel tussen luisterpop en luisterdance uit Glasgow. Ik zeg: productie!


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

The Fratellis - Costello Music (cd Universal)
The Fratellis plakken op briljante wijze alle briljante nummers van alle briljante bandjes uit Engeland aan elkaar en zetten er vervolgens met hele grote letters Costello Music op. Geen enkele misser!

Brakes - The Beatific Visions (cd RoughTrade/Konkurrent)
Zo laat als bij mij het kwartje van de vorige Brakes viel (ik denk dat ik ze al drie keer live had gezien en de plaat al tien keer een kans had gegeven), zo snel viel het bij de opvolger The Beatific Visions. Ditmaal had ik maar twee nummers nodig.

The Shins - Wincing The Night Away (cd Sub Pop/Konkurrent)
Ter voorbereiding op een interview met James Mercer van de band werd mij onder politiebegeleiding de nieuwe Shins overhandigd. Wat een album! Zet maar vast in je agenda: 13 januari 2007: naar de platenwinkel om nieuw jaar goed te beginnen. Want als niet alleen de liedjes op Wincing The Night Away nog beter zijn dan op de voorgangers, klinken ze ook nog eens een stuk beter. Wisten jullie dat The Shins grote fans van Suède waren? Ik nu wel. Binnenkort luistertest op 3VOOR12.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

The Frames - The Cost (cd Anti Records)
Het enige concert dat ik helemaal zag op Lowlands. 't Was beter dan  Pinkpop, omdat ik daar alle nummers kende. Nu niet. Dat hiaat is eindelijk gevuld met The Cost. Hij haalt wel vaak hoog uit, maar de sfeer die The Frames neerzet blijft ongekend herfstachtig.

The Rapture live in de Melkweg, 18-10-2006
De eerste en voorlopig enige band in mijn favoriete genre: happy new wave. En ik wil er meer. Kom maar op met die copy cats!!!

Badly Drawn Boy - Born In The UK (cd EMI)
Precies zoals ik had verwacht. De derde week nu en ik vind de helft echt heeeeeeel goed. Geef me nog twee weken, dan leg ik je uit waarom dit het beste is wat je ooit hoorde ;)