3VOOR12 draait (week 41): Dan Sartain, Alamo Race Track en KMFDM

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12 in week 41

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12 in week 41

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

Album van de week:
Alamo Race Track - Black Cat John Brown (Excelsior/V2)

Single van de Week:
Matik - Dance It Off! (www.matik.nl)

Megahit:
U2 & Greenday - The Saints Are Coming (Universal)


3VOOR12 Top 10:

1. Dan Sartain - Join Dan Sartain (Swami Records/Bertus)
Zou een perfecte match vormen met de Dirty Pretty Things.(Leonieke Daalder)
Na een kwartier met Dan Sartain in de lift van Paradiso zeg ik dat Dan Sartain mijn beste vriend is van 2006 (Robert Lagendijk)
En afgelopen zondag in Paradiso was hij live ook al heeeeeel erg goed (Niels Post)

2. Alamo Race Track - The Northern Territory (cd Black Cat John Brown; Excelsior Records)
Vandaag mijn favoriete nummer (Leonieke Daalder)

3. KMFDM - Hau Ruck (Metropolis 2005)
Er was eens een Rammstein en een Nine Inch Nails (Thomas van Aalten)

4. Holier Than Thou? - High on Barbeque (deranged records)
De hoes en het label staat dan ook vol met bloedende bandleden. Het bloed loopt ze letterlijk uit de oren en dat gaat jou ook gebeuren zodra je deze plaat op (Leen Steen)

5. Babyshambles & Friends – Janie Jones (clip: Youtube)
Hun beste nummer sinds de vorige (David Gibbs)

6. [T]ÉKËL - Mycose The Night (track op album [T]ÉKËL, Inititial Cuts 2006)
In het kader van ambtenaartje pesten hebben ze zo'n lastige bandnaam gekozen, vermoedelijk (Thomas van Aalten)

7. Hospital Bombers - Live in EKKO (06/10/06)
Niets nieuws, wel ontzettend goed. Was een paar dagen daarna nog onder de indruk (Ward Graumans)

8. Akron/Family - Meek Warrior (Young God / Konkurrent)
De gretigheid wordt niet teleurgesteld (Niels Post)

9. Signe Tollefsen (live @ zaal 100, Amsterdam, 9 oktober)
Hoeveel snaren kun je breken? (Menno Visser)

10. The Magic Numbers in de Melkweg 8-10-2006
Het publiek was maandag (gewoon om negen uur!) getuige van een soort zegetocht van The Magic Numbers (Robert Lagendijk)De Lijstjes:

THOMAS VAN AALTEN DRAAIT:

KMFDM - Hau Ruck (Metropolis 2005)
Er was eens een Rammstein en een Nine Inch Nails. Die werden populair. Er was eens een KMFDM. Die stonden nooit op Pinkpop. En die hadden het geluid eigenlijk bedacht samen met een paar anderen. Melodieuzer en dansbaarder dan Ministry is deze harde industriele band ook in deze tijd noodzakelijk. Arbeidersmuziek die uit machines, stoomputten en kelders komt. Check trouwens gelijk de re-issues van dit jaar van What Do You Know, Deutschland?, Don't Blow Your Top en UAIOE. Sascha Konietzko met hanekam en zonnebril zegt het na al die jaren nog steeds voort: Geen medelijden met de meerderheid! Alleen de achtergrondzang van Lucia Cifarelli is vaak overbodig. Een jaar geleden nog te zien in het noodlijdende Patronaat. Luister ook naar Bullets, Bombs and Bigotry. En weet je hoeveel ex-bandleden KMFDM heeft gehad? 37 (inclusief Nina Hagen)! Eat your heart out, Robert Smith! Na een uur wordt het wel wat vermoeiend, hoor. Dan luisteren we weer gewoon naar...

Depeche Mode - Touring the Angel / Live in Milan (DVD, mute 2006)
Ja, Konietzko zou zeggen dat KMFDM eigenlijk Kill Mother Fucking Depeche Mode betekent, maar screw him. Playing The Angel was best een tof album van Depeche Mode. Hun optreden in Ahoy' was gedenkwaardig. Niemand klinkt als Depeche Mode. Van John The Revelator, I Feel You tot Enjoy The Silence is het niet alleen fijn luisteren naar oude mannen met synths en geluidseffecten, maar ook fijn kijken.

[T]ÉKËL - Mycose The Night (track op album [T]ÉKËL, Inititial Cuts 2006)
In het kader van ambtenaartje pesten hebben ze zo'n lastige bandnaam gekozen, vermoedelijk. Er zijn wapenfeiten van draaibeurten door Michael Mayer, Richie Hawtin en Villalobos, maar ik ruik met deze Fransen ook overeenkomsten bij cowboy Vitalic. In Mycose The Night hanteert het Franse duo (hoe kan het anders) ook de filter knob, de hand claps en ander ordinairs. Maar die bass drum, die bass drum! Zo droog, direct, gestript, bam - in je oren. Gewoon even luisteren


NIELS POST DRAAIT:

Dan Sartain - Join Dan Sartain (Swami / One Little Indian / Bertus)
Tweede plaat van de man uit Alabama. En afgelopen zondag in Paradiso was hij live ook al heeeeeel erg goed.

Lemonheads - Lemonheads (Vagrant/Universal)
Ik word wel heel erg nieuwsgierig als probleemkind Evan Dando zicht voegt bij oude punkhelden van Descendents en All. Eindresultaat is niet geheel bevredigend, maar zeker niet slecht.

Akron/Family - Meek Warrior (Young God / Konkurrent)
Een lange poos nadat Akron/Family's debuut uitkwam drong de magie ervan pas tot mij door. Dat mocht mij geen tweede keer gebeuren. Dus met hun nieuwe, Meek Warrior, was ik er als de kippen bij. De gretigheid wordt niet teleurgesteld.


LEEN STEEN DRAAIT:

Holier Than Thou? - High on Barbeque (deranged records)
Als ze het tegenwoordig over skatepunk hebben denken de meeste mensen aan poppunkbands zoals Guttermouth ofzo. Maar de echte oldschool skate hardcore wordt gelukkig ook nog steeds gemaakt. Holier then thou? is zo'n band die wars van alle trends gewoon nog steeds keiharde, supersnelle en echt tering asociale skatecore maakt in de traditie van Jerry's Kids en de oude Gangreen voordat ze metal werden. De leden van HTT zijn ook echte skaters en niet alleen de mannen die voor het achtergrondmuziekje bij de skatestunts zorgen. Nee, deze gasten bloeden er echt voor. De hoes en het label staat dan ook vol met bloedende bandleden. Het bloed loopt ze letterlijk uit de oren en dat gaat jou ook gebeuren zodra je deze plaat op zet. Het is een LP met maar 1 kant; zet de verkeerde kant op en dan kan de naald van je pick up ook effe skaten; leuk toch? Inderdaad alleen op fokking vinyl!! De plaat is ook via alternative tentacles te verkrijgen dus ga gewoon Sonic Rendezvous lastig vallen want deze plaat wil je echt hebben!!

No Turning Back - Holding On (Reflections Records)
Reflections blijft maar goedenederlandse hardcore bands vinden en uitbrengen. No turning Back is er weer zo een, dit is hun derde cd en meteen na de release van deze spuiten ze de hele wereld over, Amerika, Zuid amerika, Japan en Zuid Afrika worden aangedaan. En niet voor niks want No Turning Back maakt van die heerlijke oldschool hardcore en bouwde met keihard werken een naam voor zichzelf. Natuurlijk pikken ze het in het buitenland weer sneller op dan ik slaperig Holand, maar dat zijn we onderhand wel gewend. Check deze cd uit want NTB staat wel in het veld van amerikaanse voorbeelden maar ze brengen toch weer net dat beetje extra waardoor jij blijft springen. Weer eens een stap voorwaarts voor de Hardcore scene!

Turn me On Dead Man - Technicolor Mother (alternative tentacles)
Ik probeer er soms onderuit te komen, maar toch elke keer weer als er een pakket van Alternative tentacles op de deurmat valt zit er wat bij waarvoor ik zo'n 'draait' stukkie ga tikken. Jello Biafra haalt nog steeds met groot gemak de krenten uit de pap; hoe flikt ie het toch elke keer weer. Het mooie is dat de man ook niet blijft hangen in de obligate punk, maar precies die bands te pakken krijgt die aan de ene kant politiek genoeg zijn om een waardige alternative tentacles band te zijn, maar tegelijk zo lekker losgeslagen zijn dat ze no way in het puristische punk/hardcore hokje pasje. Turn me On Dead Man flirt met het hippy gebeuren, maar speelt eigenlijk een soort Stoner rock. Alleen zijn ze weer zo maf en origineel dat ook deze vlag de lading niet dekt. De hoes doet je rillen; zo walgelijk hippie ziet het eruit, maar de muziek, knallen!


DAVID GIBBS DRAAIT:

Beck – The Information (CD: Geffen)
Zijn beste plaat sinds ‘Mutations’

Babyshambles & Friends – Janie Jones (clip: Youtube)
Hun beste nummer sinds de vorige.

Machinefabriek – Marijn (CD: Lampse)
Eindelijk kan mijn ‘afwas soundtrack’ (voorheen Brian Eno) vervangen worden door iets nieuws.


WARD GRAUMANS DRAAIT:

Hospital Bombers - Live in EKKO (06/10/06)
In het voorprogramma. Een half optreden zonder P.A, ondanks verwoede pogingen van Ferry R. bij de geluidsman. En nog klonk het goed. Ik verwachte wilde garage, kreeg mooie liedjes. Niets nieuws, wel ontzettend goed. Was een paar dagen daarna nog onder de indruk.

The Thrills - Not for all the love in the world (van Let's Bottle Bohemia/Virgin)
Mag ik een verzoekje indienen voor DubbelCheck: The Thrills in de band update. Wat is dit een mooi nummer en waar zijn ze nu?

Jefferson Airplane live in het Concertgebouw, '68
Dook vanuit het niets op uit het archief. Het concert dat destijds een onuitwisbare indruk achterliet op mijn vader. Ik weet niet wat ik mooier vind: het gevoel dat ik krijg, omdat ik naar iets luister waar hij toen ook was, of de stilte aan de telefoon toen ik vertelde dat ik het gevonden had ("...is het werkelijk waar?...").


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

The Streets feat. Pete Doherty - Prangin' Out (single; Warner)
Het was al een briljant nummer toen Mike Skinner het alleen deed. Met de bijdrage van Pete Doherty krijgt het "I'm about to do something stupid" een extra lading.

Dan Sartain - Join Dan Sartain (Swami Records/Bertus)
Een cowboy rocker uit Birmingham, Alabama. Zou een perfecte match vormen met de Dirty Pretty Things.

Alamo Race Track - The Northern Territory (cd Black Cat John Brown; Excelsior Records)
Vandaag mijn favoriete nummer. Het heeft iets dreigends. Het bijt. En zowel de zang als de gitaren vlechten prachtig door elkaar heen.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Kelley Stoltz live in Paradiso 7-10-2006
Soms lijkt het dat de hoofdstedelijke popzalen alleen rekening houden met de biologische klok van de student en de uitvreter. Vorige week moest ik mijn favoriete band (van deze week) Blood On The Wall laten schieten omdat ze om half twaalf begonnen. Later hoorde ik dat er vier mensen waren. Zonde. Zondag had Paradiso een mooi festivalletje samengesteld onder de noemer Stars and Boulevards. Om 18.00 uur mocht Kelley Stoltz voor een slecht gevulde grote zaal aftrappen. Een Hollander eet nu eenmaal om exact zes uur, Ben Kamsma. Maar de andijvie en de bal gehakt moesten het toch echt afleggen tegen de drie kwartier die popband Stoltz ons voorschotelde. Goede band, goede liedjes, vermakelijke show.

The Magic Numbers in de Melkweg 8-10-2006
Het publiek was maandag (gewoon om negen uur!) getuige van een soort zegetocht van The Magic Numbers. Hoewel volgende maand een nieuw album van de broers en zussen verschijnt, moesten we het vanavond nog met oudjes doen. Feest vanaf de eerste tonen en het feest werd alleen maar uitbundiger. De laatste toegift ontaarde in een jamsessie die alleen maar beter en beter en beter werd. Op een gegeven moment kon het niet meer beter en stopten ze eigenlijk gewoon maar met spelen. Three is a magic number. Maar vier ook.

Dan Sartain met gitaar in de lift van Paradiso 7-10-2006
Ik kan natuurlijk ook pleiten dat Join Dan Sartain een geweldig album is. Of ik zou kunnen zeggen dat Gun Vs Knife nu al het beste nummer van 2006 is. Maar na een kwartier met Dan Sartain in de lift van Paradiso zeg ik dat Dan Sartain mijn beste vriend is van 2006. Wat een gast! Hij is heel dopey (maar kwam ruim op tijd) en heeft een superneurotisch lachje. Hij liet ook nog zijn nieuwe jas zien die zijn moeder voor hem had gekocht bij de lommerd. ‘Dan’ staat er op zijn borstkas geborduurd. Dan speelde drie liedjes waarvan de laatste Gun vs. Knife. Wat een hit! Echt! Binnenkort de liftsessie op 3VOOR12. Check nu het album in de luisterpaal.


MENNO VISSER DRAAIT:

Club NME presents DanceFloor Distortion (cd gratis bij blad NME afgelopen week)
Welkom in de wondere wereld van de new rave. Klaxons, Shitdisco en Hot Chip om wat namen te noemen. Indie klaar voor de dansvloer.
De beste freebee cd van het jaar!

Matik - Dance It Off! (single eigen beheer, www.matik.nl)
Alles klopt aan deze Nederlandse new rave single. Eindelijk trekt ook hier eens het lijntje van LCD Soundsystem en The Killers door.

Signe Tollefsen (live @ zaal 100, Amsterdam, 9 oktober)
Hoeveel snaren kun je breken? De gevoelige nooit. Weggeblazen in dit intieme kraakzaaltje door het beste Nederlandse singer-songwriter talent dat ik dit jaar zag.
Wat een attitude, stembeheersing en volwassen liedjes! Daar kon geen al borstvoedend optredende Jennifer Terran in het hoofdprogramma tegenop...