3VOOR12 draait (week 40): Badly Drawn Boy, Beck en Sebastien San

Een kijkje in week 40 op de redactie van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in week 40 op de redactie van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Geen nieuwe playlist i.v.m. hele week nineties platen op 3FM! De leuter bloot met heerlijke songs van te gekke helden als Radiohead, Oasis, Nirvana, Beck, The Red Hot Chilli Peppers, Pixies en Living Colour!

Maar er is wel net als elke weeK gewoon een...

De 3VOOR12/DRAAIT TOP 10!

1.
Badly Drawn Boy – Born In The U.K (cd EMI)
Aangenaam, aaibaar, knuffelbeer, brombeer (Robert Lagendijk)
Volgende week weet ik 't: geniaal of geneuzel (Ron van der Sterren)

2.
Beck - The Information (album, Universal)
Wie wil mijn roltrap ruilen voor zo'n gekke ballon? (Ron van der Sterren)
Ik kan nu al niet wachten tot over een jaartje de volgende Beck uitkomt en ik weer eens The Information in de cd-speler stop. (Robert Lagendijk)

3.
The Rapture - Live in Tivoli, Utrecht (05/10/06)

De saxofonist danst alsof hij nooit saxofonist geweest is. (Ward Graumans)

4.
Sebastian San - Wuxia (original) (track op Duel, International Deejay Gigolo Records, 2006)
...stap maar in de droom van Equinox, gezanten van Tron en reclames voor een sterrenkijker uit een Bart Smit-folder uit 1981.
(Thomas van Aalten)


5.
Kelley Stoltz live in Club3VOOR12 - 4 oktober 2006
Desalniettemin kwam de pracht en praal van zijn hits aardig uit de verf. (Niels Post)

6.
Archie Bronson Outfit - Cherry Lips (single; Domino Recordings)
...de hypnotiserende gitaren, de stuwende drums en de bezeten zang, de perfecte afwisseling tussen hard en zacht klinken als PJ Harvey in haar glorie(begin)dagen (Leonieke Daalder)

7. De wensen van Iggy Pop (Smoking Gun)
Mocht je ooit Iggy een avondje in je achtertuin wensen, besef dan goed waar je aan begint. (Robert Lagendijk)

8. Troy von Balthazar - Son Of Magnified (cd-single, Olympic)
Met zo'n naam zit het in Frankrijk vast niet mee, zeker niet wanneer je er op het hoesje uitziet als een 70's pornoster. (Menno Visser)

9.
Stijn - liftsessie Bazar Curieux, 16-9-2006
In de lift, uit de lift, het dak op, en maar doorspelend... wwwwwwowwwww! Voor elke muziek is er een beste plek (Ron van der Sterren)

10. Valentino Kanzyani - Rock The Discotheque 3 (Matrix Music, 2006)

Natuurlijk gaat het vanaf DJ Preach met Marco G. veel te ver (Culture Shock, Marko Nastic Remix) met haar roze-cowboy-hoeden-allures. Maar so what. Wie wil er nog een suikerspin, wijnbal of oliebol? (Thomas van Aalten)

De Individuele lijstjes

ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Badly Drawn Boy – Born In The U.K (cd EMI)
Bij niemand past de stem zo goed bij het uiterlijk als bij Badly Drawn Boy. Aangenaam, aaibaar, knuffelbeer, brombeer, allemaal woorden die te binnen schieten bij beluistering van Born In The U.K. Toepasselijke titel trouwens, want in alles toont Damon Gough zich het tegenovergestelde van de stijf van het testosteron staande spierbundel Bruce Springsteen.

Beck – The Information (cd Universal)
Telkens als ik denk dat ik het gehad heb met Beck, val ik toch weer al seen blok voor zijn laid back grooves. En meteen is het dan weer Beck week in huize Lagendijk en komen ook weer de oude favorieten uit de kast. Ik kan nu al niet wachten tot over een jaartje de volgende Beck uitkomt en ik weer eens The Information in de cd-speler stop. Oke, niet alle zeventien even goed, maar er staan toch weer minstens vijf parels op waardoor je de repeat knop blijft indrukken.

De wensen van Iggy Pop (Smoking Gun zie link)
Mocht je ooit Iggy een avondje in je achtertuin wensen, besef dan goed waar je aan begint. Smoking Gun publiceert de hele zogenaamde technische rider. Daar kun je ook nog vinden wat The Stooges graag in hun kleedkamer aantreffen. Het mooie: Iggy schrijft het zelf. En dat doet ie bijna net zo goed als dat ie zingt! zie hier.


NIELS POST DRAAIT:

Jay Reatard - Blood Visions (In The Red Records / Konkurrent)

Eerst de Reatard toen The Lost Sounds, maar Jay vond het maar lastig met andere mensen te dealen. Oplossing: een solo album. Jay kan compromisloos zijn gang gaan en het resultaat is misschien wel het beste wat hij ooit heeft gedaan. Check myspace: http://www.myspace.com/jayreatard

Kelley Stoltz live in Club3VOOR12 - 4 oktober 2006
Kelley was een beetje nonchalant en slordig, maar desalniettemin kwam de pracht en praal van zijn hits aardig uit de verf. En zijn plaat, Below The Branches, blijft een van de beste van het afgelopen jaar.


David Bowie in Extras
Een instant klassieker die bijna te pijnlijk is om te aanschouwen. Check hier.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Archie Bronson Outfit - Cherry Lips (single; Domino Recordings)
Dit is zo goed! Nu ik het weer hoor moet ik opeens aan PJ Harvey denken. Niet omdat er een vrouw zingt, het is een man, maar de hypnotiserende gitaren, de stuwende drums en de bezeten zang, de perfecte afwisseling tussen hard en zacht klinken als PJ Harvey in haar glorie(begin)dagen.

C-Mon & Kypski - Bumpy Road (cd Where The Wild Things Are; Penoze)
Je hoeft het maar 1 keer te horen en het zingt de rest van de dag door in je hoofd. Aanstekelijk vrolijk. Vooral in combinatie met de clip.

Akron Family - Meek Warrior (cd Young God Records/Konkurrent)
De band deed tijdens Motel Mozaique een sessie in Tent, begon met een sounscheck en was weg. Wij, de cameraploeg, wilden ze nog tot stoppen dwingen maar een geluidloos "no fucking way" was de reactie. Er zat niks anders op dan camera's om en filmen maar. Alsof je in volle vaart in de achtbaan stapt. Zo begint de cd ook.


THOMAS VAN AALTEN DRAAIT:

Valentino Kanzyani - Rock The Discotheque 3 (Matrix Music, 2006)
Ach, hebben we het niet allemaal al gehoord: Compilaties vol aan elektro gelieerde techno met bliepjes en replica's van de eerste polyfone synthesizer? Muziek die even later net zo makkelijk morft naar Kermishouse Voor Lederen Broek En Hoefijzersnor. En oh oh wat een flauwe hoes met Kanzyani als rockdrummer met chicks op gitaren. Wat eruit ziet als een hoes van een matige balkanrock zou je op een andere dag laten staan. Maar! Toch spat de energie van tracks van Anaklein (Lena, Lutzenkirchen remix), Adam Jay & Brian Kage (Emergence) af. Kanzyani stond dit jaar ook op Awakenings 2006. Filtertje hier, afnemen, opbouwen en, yep. Dat dus! Natuurlijk gaat het vanaf DJ Preach met Marco G. veel te ver (Culture Shock, Marko Nastic Remix) met haar roze-cowboy-hoeden-allures. Maar so what. Wie wil er nog een suikerspin, wijnbal of oliebol?


Motörhead - Kiss of Death (album, SPV, 2006)

Op herhaling. Ik ben nog nooit in Heerhugowaard geweest, laat staan in de Waerdse Tempel. De ene dag Level 42, de andere dag Rowwen Heze of BZN, de andere dag Wolter Kroes, gezellig in Heerhugowaard! Die tent heeft volgens intimi al een geuzennaam: The Temple of Doom. Maar ook Motörhead komt hoor. 28 november. En hoe kan je beter inkomen met Motörhead dan met het nieuwste album Kiss Of Death? Of die andere tachtig platen die allemaal hetzelfde klinken (laat mij out of the blue riffs horen van Motörhead and i don't have a clue), maar waar er geen een saai van is.

Sebastian San - Wuxia (original) (track op Duel, International Deejay Gigolo Records, 2006)
Duel kent twee kanten. Night time is the right time, one day in the life time.
De 8-bit drummodules en synths zijn zo droog dat de vellen er aan hangen. Waarom zou DJ Hell en zijn gigolo's uit Munchen nog steeds dit soort puntige, gestripte elektro venten, vraag je je af. Is het anno 2006 niet gewoon tijd voor hysterie, bombastiek en maximaal? Kan zijn. Maar Sebastian San scoort toch punten. Nou, misschien alleen al genoeg met de track Wuxia. 8 minuten lang warme synthstrijkers, midi aangestuurd basje, een voorzichtige beat en stap maar in de droom van Equinox, gezanten van Tron en reclames voor een sterrenkijker uit een Bart Smit-folder uit 1981.


WARD GRAUMANS DRAAIT:


The Rapture - Live in Tivoli, Utrecht (05/10/06)
Na drie nummers luister ik niet eens meer naar de liedjes. Vanaf dan doet "The Mighty Rapture" alles wat een band goed kan doen. Het publiek is namelijk nog niet om. En zonder elkaar aan te kijken beginnen ze nummer voor nummer te ontsporen. Ze klinken nog scheller, spelen nog overtuigender en Luke Jenner zingt nog hoger. De saxofonist danst alsof hij nooit saxofonist geweest is. The Rapture heeft er schijt aan, zonder dat ze negatief zijn. En aan het eind? Dan komen ze nog even terug voor een toegift die zo anders is dan het hele concert, dat ik me afvraag wat ik eigenlijk gezien heb vanavond. Op de toiletten vond men die eerste CD veel beter. Blijft u nog maar even boven die pot hangen....

The Horrors - Count in Five (single/Loog)
Had niet misstaan in de Energiehal in '89. Als die zanger nou eens even z'n mond hield, konden we de rest van the Horrors nog beter 'Hey' horen roepen.
Gaan!

Moby Grape - I am not willing (van Moby Grape '69/
Columbia)
Mijlenver verwijderd van de Summer of Love. In de eerste versnelling voortduwende geschiedenis over relatie. Liefde tot op het bot, met brok in de keel. Kwam voorbij tijdens een bezoekje, gaat mee tot nog veel langer.


RON VAN DER STERREN DRAAIT
:


Bady Drawn Boy - Born In The U.K (album, EMI, release 17-10-2006)

Het is er weer zo eentje.. Songsmid Badly Drawn Boy lijkt opnieuw te zeuren en te zuchten, knutselkunstige liedjes te maken, ook weer op dit album. Maar toen ik de eerste keer One Plus One Is One hoorde, vond ik 't ook niks. Nog even doorzetten daarom: gewoon de hele week, elke dag één keer draaien. Volgende week weet ik 't: geniaal of
geneuzel...|

Beck - The Information (album, Universal)
Ik ben nog lang niet uitgestickerd! Wie wil mijn roltrap ruilen voor zo'n gekke ballon?

Stijn - liftsessie Bazar Curieux, 16-9-2006
In de lift, uit de lift, het dak op, en maar doorspelend... wwwwwwowwwww! Voor elke muziek is er een beste plek :) (Maandag online op
3VOOR12)


MENNO 'EASY' VISSER DRAAIT:


Bass-O-Matic - Fascinating Rhythm (vinylsingle, Virgin, 1990)
Papa, plaatjes draaien! Sinds deze week hebben we een portable pick-up van Numark. Opeens zijn mijn 1500 vinylsingletjes weer reuze actueel. Na het eten draaien we er drie achterelkaar en De Baby Van Bijna 2 danst door de kamer mee. Vooral dit soort hidden pleasures scoren bij De Baby. Hoewel, toch een credible productie van William Orbit…

Troy von Balthazar - Son Of Magnified (cd-single, Olympic)
Met zo'n naam zit het in Frankrijk vast niet mee, zeker niet wanneer je er op het hoesje uitziet als een 70's pornoster. Maar wat een sympathiek underdogliedje. Ukelele-plaat van de week!

Guther - Sundet (album, Morr/Konkurrent)
Meisjeszang, synthesizers, mooie liedjes. Grote tip voor de liefhebbers van de poppy kant van Lali Puna.