Song van het Jaar 2006: de keuze van Solo

"Na twee maten weet je wel hoe het liedje gaat, maar niet wat de titel is"

Vandaag vragen we Utrechter Michiel Flamman van Solo om zijn vijf favoriete singles uit de longlist van de Song van het Jaar te kiezen. Flamman gaat voor vakkundig geschreven hits. "Op het ogenblik ben ik onderweg naar Enschede om poples te geven. Ik heb mijn nummer één meegenomen als lesmateriaal."

"Na twee maten weet je wel hoe het liedje gaat, maar niet wat de titel is"

Michiel Flamman is Solo. Vandaag aan hem de beurt om zijn vijf favoriete singles van 2006 te kiezen. Hij oppert Tom Waits als extra track in de buitencategorie. “Dat nummer heeft alles in zich wat de nummers in mijn top 5 ook hebben. Long Way Home had een wereldhit kunnen zijn, als Tom Waits alles zou hebben gedaan om het te promoten.”

De Utrechter zit in de trein op weg naar Enschede. Daar geeft hij poples aan het Conservatorium. “Vaak gebruik ik de single Smells Like Teen Spirit van Nirvana als lesmateriaal. Mensen horen twee maten en kunnen het liedje verder zingen, maar ze kennen niet eens de titel. Ik gebruik dat om het belang van een goede hook te laten zien. De nummer één die ik heb gekozen heeft dat ook.” Flamman houdt van singletjes: “Het is mooi om te horen dat liedjes op de radio meteen blijken te werken.”

Zijn keuze:

5. C-Mon & Kypski - Bumpy Road
“Dit nummer viel bij mij meteen goed. Het refrein is echt steengoed. Ook de clip van Bumpy Road is tof. Ik ken Simon al lang en we hebben ook wel eens samen gewerkt. C-Mon & Kypski is een goede band, maar dat zie je eigenlijk pas als ze een cover spelen.”

4. Dead 60's - Riot Radio
“Dit nummer zing je meteen mee. Ook al hoor je het voor het eerst. Door Riot Radio heb ik Dead 60’s leren kennen. Vervolgens heb ik alles van ze in de iTunes winkel gekocht.”

3. Razorlight - America
“Ik heb beide albums van Razorlight en de stap die zij op het tweede album gemaakt hebben is een wonderlijke. Toch maken ze tijdloze muziek. Het album vind ik het beste van dit jaar. Die zanger heeft een vrij gewone, open stem die soms vals en vrij losjes klinkt. Ik vind het heel knap als je op deze manier kunt opnemen.”

2. The Kooks - You Don't Love Me
“Een tijdje terug hoorde ik The BBC Sessions van The La’s. Wat een briljante band was dat. In The Kooks hoor ik een beetje hetzelfde: een akoestische gitaar die heel fel klinkt. Het is Brits, fel en ze zitten er bovenop. Bij The Kooks hoor je: we hebben dit gisteren verzonnen, daarna tien keer geoefend en nu nemen we het op. Dat is briljant.”

1. Gnarls Barkley - Crazy
“In de hele lijst van de Song van het Jaar staan misschien wel twintig nummers die ik goed vind. Maar Crazy steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Het nummer klinkt zo bekend dat ik mij altijd afvraag: waar hebben ze het toch vandaan.”

Klik op de link rechts en stem zelf ook op de Song van het Jaar 2006