Voor Shearwater moet al het moois ook iets angstaanjagends hebben Voor Shearwater moet al het moois ook iets angstaanjagends hebben

Jonathan Meiburg: “Wat ik in de natuur vind, wil ik ook in mijn muziek horen”

Voor Shearwater moet al het moois ook iets angstaanjagends hebben

Jonathan Meiburg: “Wat ik in de natuur vind, wil ik ook in mijn muziek horen”

Shearwater is ontstaan toen Jonathan Meiburg naast zijn werk voor Okkervil River een vehikel voor zijn eigen nummers wilde. Nu, enkele jaren later, heeft Shearwater alle prioriteit voor Meiburg ondanks dat hij ook nog steeds in Okkervil River actief is. Daarnaast is Meiburg geoloog. Op de nieuwe plaat van Shearwater, Palo Santo, komt alles weer samen.

Jonathan Meiburg: “Wat ik in de natuur vind, wil ik ook in mijn muziek horen”

Vorig jaar speelde het uit Austin afkomstige Shearwater al op het door de VPRO georganiseerde Dwars Festival. Toen al speelden Jonathan Meiburg en zijn mannen veel materiaal van het nu pas verschenen Palo Santo. Meiburg is behalve muzikant ook geoloog en in die hoedanigheid kwam hij op plekken in de wereld waar de muziek hem niet snel zal brengen. Die indrukken die hij daar op deed komen echter wel constant terug in de muziek van Shearwater. Eén van zijn reizen voor zijn studie als geoloog bracht hem naar de Galapogos Eilanden. Met slechts twee anderen verbleef hij weken op een eilandje. Meiburg: “Ik had een gitaar meegenomen, en om niet gek te worden speelde ik daar op. De meest nummer voor Palo Santo heb ik daar geschreven.” Behalve de nummers heeft de plaat ook de titel te danken aan deze ervaring. De Palo Santo boom staat symbool voor hoe Meiburg wil dat zijn muziek klinkt. “Palo Santo is een boom die op Glapogos groeit. Hij is moeilijk te omschrijven. Hij is prachtig mooi, haast heilig, maar ook bedreigend. En als de zon er op schijnt geeft deze een geur af die op wierook lijkt.” Zowel mooi als angstaanjagend. En vooral mysterieus. Dat moest Shearwater dus ook zijn. De fascinatie voor zowel muziek al de natuur zat er al van kinds af aan in volgens Meiburg. “Ik wilde op de lagere school al onderzoeker worden. Maar ik zong ook in het koor.” Onlangs dat hij zich op latere leeftijd wel van de kerk heeft afgezet heeft er een echte rebel nooit in hem gescholen. “Ik ging wel naar Led Zeppelin luisteren op een gegeven moment. Maar mijn ouders hebben me altijd te veel gesteund om echt vanaf te willen zetten.” Zijn nieuwe rol als bandleider is er een waaraan Meiburg langzaam heeft kunnen wennen. Hij had nummers geschreven die hij in zijn andere band, Okkervil River, niet kwijt kon. Toch heeft hij Okkervil River nooit opgegeven. Behalve dat beide bands muzikaal verschillend zijn, is het grootste verschil met Shearwater dat Okkervil River ook zonder Meiburg kan functioneren. En Shearwater niet. Luister naar het hele interview met Jonathan Meiburg.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12