Sessie: Scritti Politti in de lift van Hotel Vondel Sessie: Scritti Politti in de lift van Hotel Vondel

"Eigenlijk kan ik helemaal niet spelen"

Sessie: Scritti Politti in de lift van Hotel Vondel

"Eigenlijk kan ik helemaal niet spelen"

Deze week White Bread Black Beer van Scritti Politti de Disque Pop bij 3VOOR12. Onlangs was Green Gartside in Amsterdam. 3VOOR12 toog met de camera naar Hotel Vondel en stapte met de Welshman in de lift. "Ik neem mijn nummers op en denk nooit na of ik ze in mijn eentje kan spelen."

"Eigenlijk kan ik helemaal niet spelen"

Al bijna dertig jaar in het muzikantenvak: Green Gartside of eigenlijk Paul Julian Strohmeyer, want dat is de naam die op zijn visakte staat. Op zijn platen staat altijd de naam Scritti Politti, een act die in de jaren tachtig enkele synth funk hits scoorde. Na die tijd bleef Gartside zichzelf uitvinden; hij experimenteerde er op los en maakte geregeld een album. Maar in de schijnwerpers stond de Ier al jaren niet meer. Tot hij in 2006 het verfrissende album White Bread Black Beer afleverde dat overigens behoorlijk vertrouwd klinkt.

Eerder dit jaar speelde Scritti Polittit na 26 jaar optreedstilte 'een eenmalige show' in de Amsterdamse Paradiso. Zoiets zeg je natuurlijk alleen wanneer je twijfelt of het publiek nog wel op jou zit te wachten, maar de reacties waren zo positief dat er inmiddels weer aardig wat shows in de agenda van Gartside staan.

3VOOR12 had op 11 mei een afspraak met Green Gartside in Hotel Vondel in Amsterdam. Gewapend met een akoestische gitaar speelde hij drie nummers in acht minuten. "Eigenlijk kan ik helemaal niet spelen," zei Gartside vooraf. "Ik neem mijn muziek op en bedenk mij nooit hoe ik het live moet brengen. Daar heb ik dan een band voor. Ik zing alleen."

Op verzoek van 3VOOR12 speelt hij toch alleen en dat gaat hem eigenlijk prima af. Kijk zelf maar!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12