Hollandse Nieuwe SlimmahSound Dub System: “Groningen is een reggaestad” Hollandse Nieuwe SlimmahSound Dub System: “Groningen is een reggaestad”

"De laatste echte vernieuwing was de dub uit Engeland, die heel erg elektronisch georiënteerd was.”

Hollandse Nieuwe SlimmahSound Dub System: “Groningen is een reggaestad”

"De laatste echte vernieuwing was de dub uit Engeland, die heel erg elektronisch georiënteerd was.”

De zon komt door, zelfs in het hoge noorden. De Groningse Tim Baumgarten gaat schuil achter het project SlimmahSound Dub System. Volgens Baumgarten is Groningen een heuse reggaestad met vijf tot zes bands die flirten met het genre. SlimmahSound Dub System is er een van. Slimmah jongen, die Baumgarten.

"De laatste echte vernieuwing was de dub uit Engeland, die heel erg elektronisch georiënteerd was.”

De zon komt door, zelfs in het hoge noorden. De Groningse Tim Baumgarten gaat schuil achter het project SlimmahSound Dub System. Volgens Baumgarten is Groningen een heuse reggaestad met vijf tot zes bands die flirten met het genre. SlimmahSound Dub System is er een van. Slimmah jongen, die Baumgarten. WIE OF WAT IS SLIMMAHSOUND DUB SYSTEM? "Voor het studiowerk en op plaat doe ik alles in mijn eentje, maar live maak ik gebruik van een live percussionist, melodica en een MC. De bas, erg belangrijk voor dit genre, komt van een beukende synthesizer." WAAR KOMT DIE NAAM VANDAAN? "Het is in de loop der jaren zo gegroeid. Hij is langsgekomen en blijven hangen. Maar ik ben al veel langer bezig met muziek. Zolang ik me kan herinneren. Van huis uit ben ik drummer, via de hiphopbeats ben ik de dub in gerold. Ik was drummer in reggaebands, overigens. Voor mij gaat het immers om de groove. Ik kan lekker mijn eigen gang gaan, op het moment dat het eenzaam wordt kan ik de muzikanten inschakelen..." OORDEEL: NOG NOOIT KLONK GRONINGS ZO DIEP "Wie had dat ooit gedacht? Groningen heeft een reggaetraditie. In de Oosterpoort hebben de grootste reggae-artiesten gestaan en op dit moment komen er zo'n 5 of 6 reggaebands uit Groningen." PODIUM OF STUDIO? "Dan ga ik toch voor studio. Het creëren, het scheppen, geeft de meeste voldoening." TRADITIE OF VERNIEUWING? "Vernieuwing, met respect voor traditie. De laatste echte vernieuwing was de dub uit Engeland, die heel erg elektronisch georiënteerd was." DIGITAAL OF ANALOOG? "Digitaal. Toch: mijn mixer is analoog, of ik er nou digitale signalen doorheen gooi of niet. Ik eet dus van twee walletjes." WAAROM MAAK JE MUZIEK? "Het zit erin, het moet eruit. Ik kan niet zonder. Ik maak mijn muziek met computers, en die gaan soms kapot. Dan kan ik wel tegen de muren opvliegen." WAT WIL JE ERMEE BEREIKEN? "Ik wil een sfeer neerzetten waar ik mensen naartoe kan brengen. Als ik ze allemaal aan het dansen kan krijgen, vind ik het ook te gek. Zoveel mogelijk mensen moeten het horen. Ik moet zoveel mogelijk spelen. Spelen, platen uitbrengen en veel promoten. Er zijn richtlijnen die we met de band hanteren en waar we ons aan houden. Als ik contact zou kunnen leggen met een distributeur die onze muziek verder kan verspreiden, dan houd ik dat niet tegen." WAAR SPEEL JE LIVE? "21 juni in de Winston in Amsterdam, ik sta ook nog op Oerol op Terschelling, En in Zwolle op het popfront, maar dat is een dj-set, dus niet echt een liveshow." WAAROM MOETEN WE SLIMMAHSOUND DUBSYSTEM LIVE ZIEN? "Je moet het vooral voelen. Het is muziek die je gaat raken, die je in een trance brengt, je hebt geen drugs nodig."
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12