"We willen veel meer aandacht voor de 50e uitreiking en kijken of het niet anders kan dan met een enorm orkest in een megalomane tv-uitzending", legt Helmink uit. De live tv-uitzending van de harpen was iets van de laatste jaren en niet heilig voor de directeur. "Ik verwacht meer bereik met deze aanpak. Dit past beter bij deze tijd én beter bij de artiesten van nu. Je moet een beetje met de tijd meegaan." Helmink vindt het belangrijker dat iedereen kan zien wie de winnaars zijn, dan een heel gala met 1,5 uur Metropole Orkest overeind houden. "Veel artiesten willen denk ik nog wel met het Metropole optreden, maar ik merkte vooral dat de kijkers er niet in meegaan."
Ook de eigen leden zouden de stap verwelkomen. "Op de Buma Algemene Ledenvergadering werd de beslissing met instemming ontvangen. Dit past heel erg bij waar Buma Cultuur vooral mee bezig is: het beschermen van auteursrecht. Ik wil zoveel mogelijk mensen met de neus drukken op wie de zes winnaars zijn. Dus doen we de Zilveren Harpen op donderdag en vrijdag bij RTL Boulevard en de Gouden Harpen maandag bij Beeld en Geluid. Daar hebben we ook een show, niet voor 1200 man publiek maar meer voor de pers en de winnaars. Eigenlijk spreiden we de uitreiking nu over donderdag tot en met maandag uit." Er is dan wel geen rechtstreekse tv-uitzending van de Gouden Harpen, maar Helmink verwacht wel dat de winnaars de tv-journaals halen.
'Geen echte besparing, maar kwestie van hoe je in deze tijd je geld uitgeeft'
De nieuwe aanpak is ook 'een kwestie van hoe je in deze tijd je geld uitgeeft', volgens de directeur. De vraag is of daar een luxe gala in past. "Je kunt je afvragen of je zo met je geld moet omgaan. Er zit geen echte besparing achter, maar je kunt wel zeggen dat het een klein beetje in het achterhoofd heeft meegespeeld." Veel geld spaart Buma niet uit met de viering van het jubileum, meent Helmink. "Het scheelt wel iets, maar je moet ook de tentoonstelling 'Buma presenteert: 50 jaar Gouden Harpen' in Beeld en Geluid optuigen." De rijke historie van het Gala heeft nog wel door zijn hoofd gespeeld. "Ik ben zelf jonger dan deze organisatie en je merkt wel dat het een hele belangrijke muziekprijs is. Daar moet je dus zorgvuldig mee omgaan, je kunt het niet in een hoekje wegmoffelen."
Het laatste Harpen Gala in maart 2011 leidde tot commotie en kritiek. Zo haalde Buma-coryfee Tony Berk bij de ontvangst van zijn Gouden Harp uit naar de pers. In de Volkskrant verscheen een reeks kritische artikelen plus een column van ex-jurvoorzitter Frits Spits. Helmink bestrijdt dat een imagoprobleem meespeelde bij zijn beslissing. "Kritiek is er altijd geweest. Het is dat je het zegt; nu komt het verhaal pas weer naar voren."
Buma-directeur 'lijnrecht tegenover Frits Spits'
Helminks besluit in 2011 om de jury op te heffen en de leden de winnaars te laten kiezen, bracht Spits tot de slotsom dat "de Gouden en Zilveren Harpen van hun glans waren ontdaan". Helmink is het daar niet mee eens en die kritische noten hebben de koerswijziging volgens hem niet beïnvloed. "Ik heb de jury opgeheven omdat we 21.000 leden hebben die de hele dag met muziek bezig zijn. Die sturen wij een longlist en daarnaast mogen ze nog een vrije keuze indienen. Dat is toch fantastisch? Zo heb je een paar duizend man die de winnaar kiezen in plaats van zes of zeven mensen op een maandagavond in het kantoor van Buma Cultuur. Ik sta lijnrecht tegenover Frits op dit punt: deze manier is veel democratischer."
Naast het Harpen Gala gaat ook het nieuwe Gala van de Popmuziek (van MCN) dit jaar niet door.
Buma schrapt 50e Harpen Gala: uitreiking in RTL Boulevard
Deel Buma-leden was ook klaar met bekritiseerd gala
Het jaarlijkse Buma Harpen Gala is van de baan. De 50e editie van het prestigieuze prijzencircus is dit jaar niet met een rechtstreekse tv-uitzending te volgen vanuit de Hilversumse Studio 22 of Theater 't Spant in Bussum. De Zilveren Harpen worden donderdag 22 en vrijdag 23 november uitgereikt in RTL Boulevard en de Gouden Harpen maandag de 26e tijdens een expositie in Beeld en Geluid. Geen bezuiniging, zo verzekert Buma Cultuur-directeur Frank Helmink, want de tentoonstelling wordt ook geen half werk. Wel een keus voor meer bereik: "De kijkcijfers liepen niet terug, maar hebben nooit op 1 miljoen gezeten, terwijl RTL Boulevard dat elke avond heeft."