“Het is nu hoog tijd om hiphop een fysieke plek te geven in de cultuurgeschiedenis van de Domstad”, schreef Pepijn de Groot in oktober 2021 in een opiniestuk op deze site. Bijna op de dag af twee jaar later is het zover. Op vrijdag 29 september opende Jiggy Djé het House of Hiphop in Utrecht. In zijn openingspraatje schetste de baas van Noah’s Ark en Top Notch twee perspectieven. Het grotere plaatje van hoe hiphop is ontstaan vanuit weinig hebben en met weinig middelen creatief zijn. Ook vertelde hij over zijn persoonlijke ervaringen als jonge rapper in een hiphophuis in Amersfoort. In de aanloop naar de opening spraken we met initiatiefnemers Hanna Jansen en Darin Guermonprez over waarom dit huis er moest komen, wat je er kunt doen en wat de ambities zijn.

“Het is denk ik eerder omgedraaid: ‘waarom is het er nog niet?’ Waarom is het nog nooit gelukt om hier een hiphophuis te realiseren? Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat de hiphopcultuur en de scene ook in een stad als Utrecht een vaste plek heeft.” Aan het woord is Hanna Jansen, samen met Darin ‘G’ Guermonprez de drijvende kracht achter het House of Hiphop, dat op vrijdag 29 september officieel is geopend.

We spreken elkaar een week voor de officiële opening in een oud kantoor van de Belastingdienst aan de Kanaalweg. De voormalige kantine is het domein van het House of Hiphop. Met wat tags op de muren, een verrijdbare tafel voor een dj-set, banken om te chillen en wat sneakers die aan het plafond hangen, worden de eerste contouren van een eigen plek voor hiphop in Utrecht al zichtbaar.

Hanna en Darin zijn in 2021 door de Provincie Utrecht aangesteld als kwartiermakers talentontwikkeling. Ze focussen zich daarbinnen op hiphopcultuur en -kunst en startten VUUUR, een online en offline netwerkplatform voor talenten in de hiphop en streetculture binnen de provincie Utrecht. Het House of Hiphop is daar een vervolg op.

(tekst gaat verder onder de foto)

Darin G en Hanna Jansen

Alle hiphop elementen onder één dak

“Het House of Hiphop wordt dé plek in de stad Utrecht waar alle verschillende elementen van hiphop onder één dak terug te vinden zijn, waaronder graffiti, DJ'ing, dans in verschillende stijlen en MC'ing”, legt Hanna uit. “Een plek die te herkennen is en waar verschillende community’s zich thuis kunnen voelen en er hun plek van kunnen maken. Door programma te maken, sessies te houden, dingen te organiseren, borrels, barbecues enzovoort.” Andere grotere steden hebben al vaste plekken voor de hiphopcultuur, zoals het Haags HipHop Centrum, het HipHopHuis in Rotterdam, EMOVES in Eindhoven en Urban House Groningen. In Amsterdam zijn zelfs verschillende initiatieven.

Darin heeft al ervaring met hiphophuizen: “Ik woonde ooit op de Adap in Amersfoort”, vertelt hij. “Dat is een begrip geworden. Dat was letterlijk een woonhuis, waar allemaal producers en rappers in woonden. Daar kon je 24/7 aanbellen, binnenkomen en een track opnemen. Onofficieel was dat al een hiphophuis.” Nu zit Darin met zijn studio in de Amersfoortse creatieve broedplaats OostWest. “Daar zitten nog veel meer studio’s en ook likeminded people. Binnen OostWest zijn we eigenlijk ook weer een soort van hiphophuis gestart.”

(tekst gaat verder onder de foto)

“Ik denk dat het House of Hiphop vooral de vibe moet hebben dat je hier gewoon binnen kunt stappen als jij iets wil organiseren of iets wilt doen met de community, en binnen no time weet waar je verder geholpen kan worden, omdat die kennis hier aanwezig is.”

Darin

Heel scala aan activiteiten

Het House of Hiphop is beschikbaar voor een heel scala aan activiteiten: exposeren, gesprekssessies, eetsessies, of kleine luisterparty’s. Darin: “Als je binnenkort een EP of een album releaset, dan kun je hier met een aantal mensen alvast een soort pre-listening doen.”

Hanna: “Elke woensdagavond hebben we een hiphopjam van een aantal verschillende dansers uit de stad, met name popping en locking. Er is ook een dansruimte bij Tigers Gym (waarvan House of Hiphop de ruimte huurt, red.), waarvan we gebruik mogen maken. En er is een dj-set, dus je kunt hier ook leren draaien of je skills oefenen.”

Natuurlijk kan er ook muziek gemaakt worden. In het pand aan de Kanaalweg 84a en het daarachter Kanaalweg 86 zitten al verschillende Utrechtse muzikanten zoals MC Roga, Nesstybeats, Stach, Quanza, .multibeat, Alex Siegers en John Konatty. Een aantal van hen is verbonden aan het huis en bij hen kun je opnemen. “Dat moeten we natuurlijk wel goed afspreken met de betreffende eigenaren”, legt Hanna uit. “De ruimtes zijn niet 24 uur per dag tot onze beschikking, maar je kunt hier wel je nieuwe album opnemen of wat meer verkennend met een producer werken.”

Op dit moment wordt al samengewerkt met MC Roga. Roga is nu vooral actief in de housescene, maar is ooit begonnen als rapper en heeft nog steeds banden met muzikanten uit de hiphopscene. Hanna: “Roga heeft hier een studio en gebruikt die niet altijd. ‘Als ik daarmee iets kan betekenen voor mensen die zich willen ontwikkelen, net als ik wilde toen ik begon, dan wil ik dat doen’ zei hij. “Hij behoort tot de eerste generatie die kan teruggeven”, vult Darin aan. “Dat hoort wel een beetje bij de vibe van hiphop: ‘Each one, teach one’. Het is heel tof dat dat voorbeeld gegeven wordt.”

Onderdak bij Tigers Gym

Het House of Hiphop is gevestigd in één van de ruimtes van Tigers Gym, die al langer in het pand op de Kanaalweg zit. Gym-eigenaar Ingmar Creutzburg is een warme pleitbezorger van streetculture (Tigers Gym is ook het Streetculture Fonds gestart) en had voor deze ruimte nog geen bestemming. Een samenwerking lag dus voor de hand. House of Hiphop kan ook gebruikmaken van de dansruimte met echte dansvloer van de gym.

Kennis delen en samen maken

House of Hiphop moet ook een plek worden om kennis te vergaren of te delen. “Daarvoor een vaste plek hebben wordt toch vaak onderschat”, licht Hanna toe. “Er zijn natuurlijk tools online en websites, maar dat is voor veel mensen gewoon een te grote afstand.” “Als je een juridisch persoon nodig hebt”, geeft Darin als voorbeeld. “Dan is het fijn als er mensen zitten die van hiphop houden, die jou begrijpen en die ook juridische kennis hebben, waarbij je gewoon durft aan te kloppen in plaats van dat je denkt dat je naar een advocaat moet.” Hanna: “Dat je dat hele eerste stuk over wie je bent en waar je voor staat overslaat, en dat mensen gewoon weten ‘als ik hier kom, dan weet ik zeker dat ik in ieder geval een aantal mensen tref die weten waar ik vandaan kom, die dat respecteren en die met me meedenken’.”

Zowel VUUUR als het House of Hiphop proberen te kijken naar wat er nodig is en werken in een tempo dat past bij de doelgroep. Hanna: “Ik ben er een voorstander van dat je ontwikkelt vanuit de behoefte die mensen hebben, in plaats van dat je iets gaat bedenken en het dan op een groep gaat plakken. Dat is de hele reden geweest om dit heel snel te doen. Niet alleen omdat het er al lang had moeten zijn, maar ook om te zorgen dat het klopt bij waar mensen nu mee bezig zijn, waar ze behoefte aan hebben, waar ze mee geholpen zijn en hoe ze dat willen indelen. En dus niet dat je zegt ‘Dat is een mooi idee, dat schrijven we op’ en dat het vervolgens misschien over een jaar lukt.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Samenwerking bibliotheek

Het House of Hiphop heeft een samenwerking met de Bibliotheek Utrecht. De bibliotheek heeft een verzameling boeken aangekocht die de geschiedenis van de verschillende elementen van de hiphopcultuur en -kunst laat zien. De collectie is zowel in het House of Hiphop als in de bibliotheek te vinden.

“Onze missie is om vanuit deze basis door te groeien naar echt een vaste plek, waarbij je die onzekerheid niet meer hebt en waarbij je ook veel meer in eigen beheer hebt."

Hanna

Plannen en ambitie

De organisatie achter het House of Hiphop bestaat op dit moment uit Hanna en Darin en ook rapper ReaZun (o.a. bij Kyteman en met Stach en Tano Rivers) is een drijvende kracht. Om hen heen zijn een aantal sleutelfiguren uit de Utrechtse hiphopscene die helpen. Zowel met praktische dingen - als schilderen, vloeren eruit halen of stoelen en tafels leveren - maar ze zorgen er ook voor dat het idee van het House naar de verschillende netwerken toe gaat.

De financiële basis voor het House of Hiphop komt nu van de provincie Utrecht. Hanna: “In de afgelopen twee jaar heeft de provincie veel in de hiphopscene geïnvesteerd. Financieel, maar ook door veel ruimte te geven, zodat de lijnen tussen ons en de provincie en tussen ons en de scene heel kort konden blijven. Als we die wendbaarheid niet hadden gehad, waren dingen niet zo snel gegaan.” De opdracht van Hanna en Darin hebben stopt echter. “De provincie kan het niet op dit niveau volhouden. Daarom zijn we nu een stichting aan het oprichten, om te zorgen voor een financiële basis”. Vanuit die stichting willen ze een aanvraag doen voor het nieuwe kunstenplan. “Daarbij is het nog wel zoeken hoe we voor continuïteit zorgen, om te voorkomen dat er een gat valt tussen 2024 en 2025, als het nieuwe kunstenplan van start gaat.”

Springplank

De huidige plek van het House is antikraak. De vraag is dan ook hoe lang ze hier kunnen blijven zitten. “In het slechtste geval moeten we er binnen de antikraak-constructie binnen 28 dagen uit zijn”, zegt Darin lachend. “Er zijn plannen om dit gebied te ontwikkelen, het hoort bij de Merwedekanaalzone.” Hanna: “Onze missie is om vanuit deze basis door te groeien naar echt een vaste plek, waarbij je die onzekerheid niet meer hebt en waarbij je misschien ook veel meer in eigen beheer hebt. Ook de dansruimtes, de muziekstudio en dat soort dingen.” Darin: “Dit is voor ons een springplank. Je moet ergens beginnen, je kunt niet meteen in een heel groot pand starten.“

Maar voor nu is het vooral open gaan en ontwikkelen. Darin: “Ik denk dat het House of Hiphop vooral de vibe moet hebben dat je hier gewoon binnen kunt stappen als je iets wil organiseren of iets wilt doen met de community, en binnen no time weet waar je verder geholpen kan worden, omdat die kennis hier aanwezig is.”

Openingswoord Jiggy Djé

Jiggy Djé is bestuurslid van de nieuwe stichting VUUUR, waaronder het House of Hiphop ook valt, en sprak het openingswoord. Daarvoor ging hij onder andere terug naar het ontstaan van hiphop, dat net de 50-jarige verjaardag heeft gevierd, en zijn eigen ervaringen als rapper. Hiphop is ontstaan vanuit weinig hebben en met weinig middelen creatief zijn. “De reden dat we toch gingen dansen op dozen, de reden dat wij gingen verven op treinen en muren is dat we geen doeken hadden, niet de verf hadden en geen plek hadden in de musea. De reden dat we creatief werden, met draaitafels en met vinyl is omdat er geen instrumenten waren, dus we werden creatief met weinig.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Jiggy Djé

Voor hemzelf begon hiphop min of meer ook in een huis. Daar kwam hij samen met vrienden die eigenlijk maar één doel hadden: muziek maken totdat ze op Lowlands zouden spelen. In dat huis werden ze warm ontvangen door een vader en moeder die geen vragen stelden over de gekke geuren die van de zolderkamer kwamen, geen vragen stelden over de harde bassen, geen vragen stelden over de dingen die geroepen werden, geen vragen stelden over welke figuren er allemaal in en uit gingen, en waarom er af en toe hard geschreeuwd werd, waarom er vaak veel te laat werd doorgegaan, terwijl ze de volgende dag allemaal naar school moesten. “Dat huis en die ouders, dat waren de ouders van Darin, dat was het huis van Darin. Dus ik wil jullie in ieder geval feliciteren met Darin als één van de personen die dit huis gaat inrichten, want dat heeft hij eerder gedaan, dankzij zijn ouders, en daar weet hij heel veel van.”

Voor in de agenda

  • vrijdag 6 oktober: vrije inloop in de muziekstudio bij House of Hiphop vanaf, 19.00 uur
  • Who’s the Man Beat Battle bij House of Hiphop, hier inschrijven (voor 10 oktober)

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Utrecht – hét online platform voor muziek uit de provincie Utrecht – is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, interviewers, social media-redacteuren en video-editors. Iedereen die vrijwillig een steentje met een journalistieke insteek bij wil dragen aan de Utrechtse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12utrecht.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina.