3voor12 Utrecht

Tigers Gym Streetculture Fonds voor nieuwe initiatieven uit de straatcultuur

Nieuw en laagdrempelig fonds helpt om streetculture meer ruimte en zichtbaarheid te geven bij groter publiek

Na jarenlang in de luwte geopereerd te hebben begint de Utrechtse straatcultuur steeds zichtbaarder te worden. Voor de jaarwisseling was er een inspirerende Raadsinformatiebijeenkomst over de waarde en behoeften van de Utrechtse streetculture community en ergens dit jaar komt er een overleg tussen de gemeente en de community. Onlangs is ook het Tigers Gym Streetculture Fonds geïntroduceerd, een nieuw en laagdrempelig fonds dat deze community, die kunst, dans, sport, graffiti, muziek creëert, moet helpen om een groter publiek te bereiken.

Eén van mensen achter het fonds is Ingmar Creutzburg, eigenaar van Tigers Gym en niet toevallig ook één van de sprekers op de Raadsinformatiebijeenkomst over streetculture. Volgens hem bruist de streetculture community van Utrecht, maar alleen voor wie erin zit. Voor de rest van de Utrechters is de streetculture onzichtbaar. Het fonds moet de community meer ruimte en zichtbaarheid geven bij een groter publiek. “Er is zoveel inspiratie in die groep, die velen van hen juist graag aan de rest van de stad en wereld wil laten zien. Met het Tigers Gym Streetculture Fonds, kunnen de makers zonder al teveel woorden of ingewikkelde hoepels waar je doorheen moet springen, kiezen voor support. Dat kan een budget zijn, een expert die je kan inschakelen of bijvoorbeeld een tijdelijke ruimte om te oefenen/maken/creëren”, verheldert Creutzburg het initiatief.

Enkele voorbeelden van ideeën om bij het fonds te pitchen zijn een dance battle op straat, spoken word lessen op basisscholen, het organiseren van hét basketballtoernooi of als je vindt dat er skate obstakels geplaatst moeten worden. “Maar ook iemand die een vette outfit voor de crew wilt scoren, omdat zij Utrecht gaan vertegenwoordigen op een dance battle in Parijs, kan aankloppen. Alles is mogelijk. Wanneer het maar Utrecht vertegenwoordigd en de Streetculture een boost geeft”, licht Creutzburg toe. Tigers Gym en de gemeente Utrecht geven samen iedere maand 1.250 euro weg aan de beste ideeën.

Naast het geldbedrag wordt ook het brede netwerk van experts van Tigers Gym ingezet om de streetculture van Utrecht ruim baan te geven. Creutzburg: “We hebben de kennis over vergunningen, helpen met netwerken en geven advies over de volgende stappen die nodig zijn om jouw culture te laten zien. Wat heeft de Utrechtse maker nodig om zijn/haar/diens droom te verwezenlijken? Wij kijken waar we kunnen helpen, daar wordt de hele stad beter van.”

Een pitch moet voldoen aan drie eenvoudige criteria: de persoon moet Utrecht vertegenwoordigen; het initiatief moet de streetculture van Utrecht boosten en de aanvrager mag niet ouder zijn dan 27.

Iedereen met interesse kan een mail sturen naar streetculture@tigersgym.nl met een korte beschrijving van het plan en de verwachte kosten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12