ESNS19: Plezier voert de boventoon bij Kubilay Kaya

Voormalig beatproducer slaat een nieuwe weg in met vrolijke nummers

Als een oude wijze man tussen zijn volgelingen staat Kubilay Kaya op het podium de liefde te prediken. Hij doet dit niet in de vorm van een hagenpreek, maar met liederen die tekstueel voelen als gedichten maar zo muzikaal zijn als de samba. Zijn Rhodes piano brengt de een na de andere aanstekelijke melodie voort die uitstekend worden uitgebouwd door zijn band. Het pianoriff'je in 'Cheesy, Maar De Waarheid' is zo goed dat je het op een gegeven moment beseft dat je zelf ook met een brede grijns staat te dansen. Met een album over de liefde verwacht je een grote dosis hartenzeer, maar bij Kaya draait het om al het moois dat een liefde kan opleveren. Bij het zien van zijn show krijg je het idee dat Kaya zowel een slinkse verleider met een klein hartje als een goedlachse matchmaker kan zijn.

Is dit niet gewoon weer de zoveelste hiphopartiest?
Als je een echte hiphopfanaat bent zou je zeggen van niet. Zijn teksten zijn toch meer zang dan rap en ondanks dat Kaya een beatproducent was zijn juist die niet terug te vinden in zijn nieuwe muziek. Daarnaast is zijn nieuwe album meer een ode aan de liefde te noemen dan een klassieke hiphopplaat.

Wat kunnen we leren van Kaya?
Dat hiphop een stuk leuker wordt met een goede liveband, zeker als ze zo fanatiek zijn als de groep die hij nu om zich heen heeft. Daarnaast moge het duidelijk zijn dat het kan lonen om je liefde aan meerdere vrouwen tegelijk te verklaren. Het kan zomaar een heel mooi album opleveren.

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier.
 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12