BKS18: Optimo al 100 keer de beste

Schots dj-duo krijgt het voor elkaar om Cardi B en Slayer op hun plek te laten vallen

Vorig jaar vierde Optimo zijn twintigjarig bestaan. Lang en de Schotten worden nog steeds graag gezien in de meest toonaangevende clubs. Het is vanavond precies hun honderdste optreden in Nederland. 

Het blijft iets wonderlijks, hoe duo Optimo draait. Niet tegelijk namelijk. En dan niet als de twee van collegaduo Âme, die zich soms opsplitsen en dan over de wereld uitwaaieren. Maar als de een van Optimo draait, dan zit de ander vaak op een stoel achterin de dj-booth. Gewoon een half uur alleen JD Twitch, dan weer JG Wilkes in zijn uppie en pas op het eind twintig minuten zij aan zij. En als je Twitch afgelopen week in 3voor12 Radio moest geloven, spreken ze ook vooraf niks af. En zo schrikken ze zich soms kapot, als er plotseling een wals van Strauss wordt gedraaid.

In datzelfde interview vertelde Twitch enthousiast over de clubavonden die ze vroeger organiseerden en waar alles gedraaid werd. Het publiek stond overal voor open. In clubs en ook op festivals kan dat tegenwoordig ook. Niemand wordt woedend als een house-dj primetime er bijvoorbeeld een Opposites-track in gooit (hoi Job!)

HET MOMENT:
Alles door elkaar draaien zonder plat te worden, dat is wat Optimo goed kan. Zo giert na een broeierige opening vol Braziliaanse house plotseling Mick Jaggers uithaal uit ‘Gimme Shelter’ door de Three. Eerste hoogtepunt. Of iets later valt het plotsklaps helemaal stil. Alleen de neurotische capella uit 'Something for Your Mind' klinkt, om vervolgens de zweterigste track ooit erin te gooien. Nog een hoogtepunt. Vanaf daar is het hek van de dam: tussen alle weirde house klinkt Bowie’s 'Let’s Dance', AC/ DC, de tent zingt vol ‘Zomby Nation’ mee. De avond eindigt met Cardi B, Slayer, Chris Isaac en Bob Marley. Als het zo makkelijk was als dat Optimo het eruit laat zien, dan deden vast wel meer dj’s het. Hopelijk komen ze nog minstens 100 keer terug in Nederland.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12