ADE22: in de ban van het licht bij Nick Verstand

Fraaie opener van de eerste dag Amsterdam Dance Event

Op de allerbeste clubnachten is het niet alleen de muziek die je in de greep houdt, niet de mensen om je heen, maar ook het licht. Dat ene spotje dat elke acht seconden opflikkert dat je totaal gek maakt. De stroboscoop die in een nacht tijd misschien maar twee keer begint te vuren. De lasers die je totaal overweldigen. Of gewoon een beetje wit licht, nadat de club al een uur lang gebaad is in louter rood licht.

De macht die licht kan hebben over dansende lichamen, daar lijkt kunstenaar Nick Verstand een ode aan te brengen tijdens Within Without II in Carré, op de openingsavond van Amsterdam Dance Event. Terwijl abstracte elektronica klinkt, zien we hoe een danser wordt gevangen in de spotlight, daarin worstelt en wriemelt, en er nauwelijks uit lijkt te kunnen breken. We zien hoe er twee in een zee van laser en rook rondzwemmen, soms kopje onder gaan of weer omhoog duiken. We zien hoe een zestal het licht aanbidt, totaal in de ban van de stralen. We zien hoe hun choreografie wordt vervormd door de strobes, hoe bewegingen telkens eventjes worden bevroren als een film met te weinig frames.

Verstand was altijd vooral dj, manager, feestorganisator. Toen-ie bijna dertig was, acht jaar geleden, werd-ie door Volkshotel gevraagd of hij rond ADE ‘iets’ wilde doen. Dat werd een ‘audiovisueel levend wezen’  genaamd Anima, dat de wereld over ging! Was-ie plotsklaps in de eerste plaats een ‘a contemporary artist researching human perception through spatial audiovisual compositions’, zoals dat dan in één hap adem heet. Hij werkte met modeontwerper Iris van Herpen aan een lichtgevend, organische bloemenjurk, ontwikkelde een show voor Lykke Li, ontwierp installaties voor DGTL en mocht vorig jaar pas ECHT uitpakken in Carré, met Within Without (met muziek van o.a. Max Cooper!).

Dit is daar het vervolg op, een plek waar veel van zijn ideeën samenkomen. Kijk, daar is de weergaloze spiegel waarmee Eefje de Visser op tour ging. En hier hangt de verbluffende lichtgevende cirkel waarmee Doja Cat optrad met de MTV VMA’s. De vorige editie van Within Without voelde een beetje statisch en vrijblijvend. Door nu zwaarder op moderne dans in te zetten, ontstaat er ook een sterkere spanningsboog. Het mooist is het slot, wanneer de twee dansers totaal gewichtloos worden en middenin die opflitsende ring omhoog stijgen, om elkaar heen zwierend. Precies zoals je je kunt voelen op de beste clubnachten, dus.

Volg ADE22 via ons dossier. VPRO 3voor12, NTR en Powned zenden de komende dagen via 3FM uit vanaf Amsterdam Dance Event.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12