Rocco van De Staat: 'Lastig om ondersteuning met opgeheven hoofd te aanvaarden'

Toetsenist en blikvanger De Staat schrijft opiniestuk over mecenaat

Popmuzikanten zullen in hoog tempo moeten werken aan een nieuwe businessmodel nu de livesector volledig stil is komen te liggen. En daarvoor moeten nogal wat taboes en barrières geslecht worden. Dat denkt Rocco Hueting van De Staat, die een opiniestuk schrijft in de Volkskrant samen met hoogleraar mecenaatstudies Helleke van den Braber. Terwijl donaties van 'vrienden' in het theater en de klassieke muziek doodnormaal zijn, ligt dat in de popmuziek gevoelig, schrijven de twee. 

'Steun zoeken bij het publiek is voor popartiesten geen teken van kracht, maar van zwakte. Dat heeft alles te maken met aloude romantische ideaalbeelden en taboes rond kunstenaarschap en geld die vanaf de jaren zestig een nieuw en vitaal leven kregen in de popmuziek. De ideale popartiest is onafhankelijk (een rebelse outsider), authentiek (een oprechte vertolker van zijn eigen waarheid) en onbaatzuchtig (louter gericht op de kwaliteit van zijn ­muziek).' De Staat merkte dat aan den lijve toen het een flinke subsidie kreeg van het Fonds Podiumkunsten, een bijdrage die ze op veel kritiek kwam te staan.

Hueting en Van den Braber pleiten voor een ander soort popmecenaat, dat wederkerig is. Niet iets van de fan voor de band, maar ook omgekeerd. 'De pop heeft baat bij een mecenaat waar een band z’n fans trots en zonder gêne bij kan betrekken. Dus niet: een anonieme doneerknop ten bate van ‘de popmuziek’. Wel: geefkringen op maat, door bands zélf ontwikkeld, passend bij wie ze zijn en bij het soort fan dat om hen heen staat. Niet: een eenmalige donatie om een zielige, door coronanood getroffen muzikant te ‘redden’. Wel: de geefkring als ­(virtuele) plek waar fans zich duurzaam om een band scharen, en deel hebben aan wat een band doet en maakt.'

Eerder al schreef 3voor12 op de experimenten met donaties en fooien waarmee de popsector nu noodgedwongen experimenteert, en over het taboe op geld verdienen voor jezelf in de dance-sector. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12