DTRH17: Multi-instrumentalist Tash Sultana heeft geduld nodig

Loop-circus vroeg van slaapkamer naar podium gepromoveerd

Geef Tash Sultana een instrument en ze speelt erop. De 22-jarige uit Melbourne begon ermee op haar slaapkamer, waar ze filmpjes opnam die haar carrière lanceerden. Alles is naar het grote podium verplaatst. Sultana loopt er hevig op los. Voor haar voeten ligt een orkest aan gitaarpedalen - helaas niet zichtbaar voor het publiek - maar de artieste gebruikt ook synths, drumcomputer en wat verder door de roadie wordt aangedragen, inclusief een panfluit: entertainment telt. Zoals ze veel klanken uit haar gitaar haalt, zo blijkt ze ook verschillende zangstemmen te hebben, waarvan de Selah Sue-kir de meest prominente is. Ook Sultana kan de woorden rap en vloeiend aan elkaar rijgen. Maar de main focus ligt op het instrumentale.

Tash Sultana heeft een grote gunfactor die ze al binnen een halve minuut int. Ze komt op in een zwart sportshirt. Dreads komen onder haar achterstevoren opgezette petje uit. Dat ze vanuit het niets aan een gierende gitaarsolo kan beginnen, wordt cool gevonden. Het is een vrij lelijk geluid, maar het gejuich is er niet minder om: dit is anders dan anders. Ook in de hakkelige openingsfase, gedomineerd door technische problemen, wordt ze op handen gedragen.

De Australische heeft het loopen aardig onder de knie, al zijn sommige overgangen hak-op-de-tak. Ze kent de drumritmes die gretig worden meegeklapt. Het funkgitaartje is vriendelijk. Maar muzikaal blijft verdomd weinig over. Wie loopt lijkt in het begin wat aan te kloten, maar uiteindelijk valt alles in een finale op z’n plaats. Sultana strandt vaak in de voorronde. Haar composities dwarrelen. Het geduld wordt op de proef gesteld met dan weer synth-gefröbel, dan weer met bedenkelijk gepanfluit. Tash Sultana heeft onmiskenbaar talent, maar moet ook weten waar haar kracht niet ligt.

HET MOMENT:
Het laatste deel van Lord Of The Rings eindigt nog eerder dan ‘Jungle’, maar het is tof hoe ze oprecht verbaasd is dat zoveel rijen meezingen. Het eerste deel van ‘Jungle’ is Sultana op haar best. Sterk gitaarloopje, sterke zanglijntjes: prima. Meer van dit graag. Want nu heeft het loop-circus de slaapkamer prematuur verlaten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12