Kabinet schaft 'Dansen Met Janssen' optie af

Toch twee weken wachten na volledige vaccinatie

Het kabinet gaat een van de belangrijkste lekken in het Testen Voor Toegang systeem dichten. Bezoekers van evenementen krijgen niet meteen na hun vaccinatie (1x Janssen of 2x van de andere opties) een QR-code waarmee ze naar binnen mogen, maar moeten twee weken wachten tot het vaccin daadwerkelijk actief is in het lichaam. Daarmee hoopt minister Hugo de Jonge de oplaaiende brandhaarden in het uitgaansleven in te dammen. In de media verschenen de afgelopen dagen meerdere voorbeelden van superspreaders in de horeca. 

Het werd ook wel de Dansen Met Janssen optie genoemd, zelfs door minister Hugo de Jonge zelf. Bij verschillende priklocaties in het land werden zelfs halve evenementen opgetuigd om jongeren te verleiden snel een prik te nemen en zich daarna vrijuit in het nachtleven te begeven. Dat leidde tot vraagtekens bij experts, omdat een vaccin na het inbrengen niet meteen werkt. Het kost een paar dagen om een persoon te beschermen tegen ernstige ziekteverschijnselen, en tot wel twee weken om iemand te beschermen tegen besmetting. Nu de besmettingen weer toenemen grijpt het kabinet dus in.

De maatregel moet eerst nog technisch vorm krijgen, en dat gaat ongeveer een week kosten. Tot die tijd kan iemand een uur na zijn prik dus nog een QR-code aanmaken. Bezoekers die minder dan twee weken volledig gevaccineerd zijn kunnen natuurlijk wel met een negatieve test naar binnen bij een evenement of discotheek.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12