steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Shortparis is de leukste hipsterband van Siberië

Maar veel pretentieuzer dan dit wordt het niet

Het Russische Shortparis ontstond in Novokuznetsk, een Siberische stad in de voormalige Goelag met een van de hoogste concentraties luchtvervuiling van Rusland. Met dank aan de barre weersomstandigheden staat de stad bekend als stad van de plastic bloemen, omdat het er steevast te koud is om echte planten te groeien.

Shortparis ontstond hier toen zanger Nikolay Komiagin "zwaaiend met een hamer" toetsenist Aleksandr Galianov tegenkwam. Als we de spaarzame Russische interviews en Google Translate althans moeten geloven. Ja, Shortparis weet wel hoe je jezelf als band anno 2018 op de kaart moet zetten. 

En als we die geloven maakt de band "achtergrondmuziek voor hysterie, seks en ironie". De industriële post-punk doet wel denken aan bands als Einstürzende Neubauten, Battles en Suuns, maar klinkt tegelijk als niks dat je ooit eerder hoorde. Nikolay falset-zingt als de gothic neef van Jimmy Somerville die plots voorganger in een Russisch-orthodoxe kerk is geworden, en doet dat bovendien in het Russisch, Frans, Macedonisch, Kyrgizisch en Grieks. Naast hem staat een tweede drummer die met zijn seksuele choreografie - en zijn absurd strakke broek - de show steelt. Er is ook een accordeon.

Pretentieuzer dan dit zal het deze week niet worden in Nijmegen. Uiteindelijk speelt de band maar 35 minuten, omdat de soundcheck flink uitloopt, waarna de synthesizer nog een aantal keren aan- en uitknalt tijdens de show. Het is een vermakelijk en vaak verwondering oproepend half uur voor de band die in 2020 stopt om zich toe te leggen op het boerenleven. Hmhm.

HET MOMENT:
Nikolay wil het liefst alles slopen. Continu loopt hij te sollen met de technici; met name de geluidsman naast het podium moet het ontgelden. Wanneer die hem een nieuwe microfoon aanreikt, werpt Nikolay zonder hem aan te kijken de microfoonkabel om zijn eigen nek. "Vervang hem dan" lijkt hij te zeggen, zijn bezeten blik naar het publiek gericht. Dat verhaal van die rondzwaaiende hamer geloven we.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland