3voor12 Utrecht

Het verjaardagsfeestje van Annelotte de Graaf

Luister- en livesessie van nieuwe album European Heartbreak bij albumclub Luistervogels

Vrijdag 28 september verscheen het ambitieuze tweede album van Amber Arcades, European Heartbreak. De geboorte van deze nieuwe plaat werd gevierd met een speciale luister- en livesessie bij de Utrechtse albumclub Luistervogels.

In de intieme winkel van Swordfish & Friend ondervraagt gastheer Dirk Baart Annelotte de Graaf over het tot stand komen van European Heartbreak, de thematiek, het gouden pak en de cover. Tussendoor worden nummers van het album in medley-vorm afgespeeld.

De teksten zijn vorige zomer geschreven, vertelt De Graaf, in een voor Europa verwarrende periode: de Britten hadden voor een Brexit gekozen en in een aantal andere Europese landen wonnen nationalistische partijen de verkiezingen. Er werd toen veel op identiteit gehamerd, maar wat is dat eigenlijk? Terwijl De Graaf in Los Angeles zat, viel haar het verschil met Amerika op. Daar vormt het te koop lopen met Amerika als ‘één land’ de identiteit, terwijl het onderdeel van onze Europese identiteit juist is om daar minder mee bezig te zijn.

European Heartbreak is op twee plekken opgenomen: in een garage-achtige setting in Los Angeles en, omdat De Graaf ook iets met strijkers en blazers wilde, in de beroemde Spacebomb Studios in Richmond, Virginia. Het contrast tussen het romantische van de strijkers en blazers uit Richmond en de nummers uit de garage in Los Angeles is ook te horen op dit album.

Een tweede thema waar European Heartbreak over gaat is verhalen, over hoe een groot gedeelte van onze wereld daardoor gemaakt wordt. Het vertellen van verhalen zorgt voor zingeving, maar ze veranderen ook de hele tijd. Een verhaal kan gaan over een voormalige liefde waar je nu op een andere manier tegenaan kijkt, maar ook over iets groters zoals Europa, waarover ons beeld de afgelopen jaren is verschoven.

Na het gesprek is het tijd voor een aantal nummers op akoetische gitaar en omnichord, waarbij De Graaf begeleid wordt door bandlid Manuel van den Berg. “Het voelt als een verjaardagsfeestje, maar één die ik zelf niet hoefde te organiseren”, zegt De Graaf na het applaus.

Lees hier de albumrecensie bij 3voor12.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12