ESNS23: NONCHELANGE maakt ongemak aanstekelijk

En creëert zo één van de leukste shows van Noorderslag

Hoe KUT als je tegelijk moet spelen met de uitreiking van de Popprijs. Nog kutter: als Goldband de winnaar blijkt en er echt bijna niemand meer naar je show komt. Gelukkig is NONCHELANCE niet voor een gat te vangen en deelt wat publiekslokkertjes uit: voetbalsjaaltjes van eigen merk. Allemaal onderdeel van de grote NONCHELANGE show vanavond. Niet vies van wat jolige acties op het podium doopte de Utrecht-based, Zwolle-born artiest vorig jaar zijn optreden op ESNS al om tot verkapte karaokeshow. Die show krijgt dit jaar een upgrade: de projectie werd ingewisseld voor een LED scherm, Comic Sans maakt plaats voor een serieuzer lettertype en de songteksten zijn nu voorzien van een Engelse vertaling. En nu dus van die geinige sjaaltjes. 

Elk mal hersenspinsel komt uit het brein van de 25-jarige Maarten Hutman, aka NONCHELANGE, die vorige week (eindelijk!!!) debuutplaat Muziek Voor De Luisteraar deelde met de wereld. Met liedjes over lelijke mensen, een rottende planeet en van die momenten in het leven dat je het gewoon effe niet meer voelt. Een echte rasoptimist dus, die Maarten. De liedjes zijn grappig, maar ook serieus, indiepop maar ook hiphop en zowel aanstekelijk als ontregelend. 

Als je dat allemaal samengooit op een podium, dan krijg je een soort kleinkunst voorstelling. En dat is me toch een potje ongemakkelijk. En leuk! Want die Maarten, dat is gewoon de personificatie van awkwardness: ‘Jongens, dit is echt niet goed genoeg hoor’ pruilt hij steeds opnieuw als het publiek zijn zelfbedachte volkslied moet zingen. Bij de mega-aanstekelijke track ‘Tijdlozen’ voert Maarten een soort hink-stap-sprong danspas uit en als hij vervolgens gaat crowdsurfen op de welgeteld vijfentwintig mensen in het publiek is het plaatje compleet. Een muzikaal intermezzo wordt vertaald naar ‘hoem pa pa pa, hoem pa pa’ wat zich dan weer leent voor de Engelse woorden ‘hoem father father father, hoem father father’. Het lijkt zo een wat bij elkaar geraapt zooitje, maar gooi het allemaal samen en het is één van de leukste shows van de avond. 

Het oordeel: Lachen gieren brullen, en vooral jezelf niet te serieus nemen
Het liedje: het NONCHELANGE spreekkoor, dat gaat zo:
N-O-N (klap klap ) C-H-E (klap klap ) N-O-N-C-H-E-L-A-N-G-E OLÉ!

Kijk de ESNS23-sessie van NONCHELANGE en zing zelf mee!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12