LL17: Hauschka duikt diep in zijn piano

Gehypnotiseerd de ruimte en de toekomst in

De vroege zaterdamiddag is altijd een magisch moment op Lowlands. Het publiek dat uit de veren is, staat niet bij een optreden om uitgebreid de vorige dag te bespreken. Er hangt een concentratie bij optredens en daar past de organisatie de programmering op aan. Dit jaar is Hauschka uitgenodigd om de plek op twaalf uur ’s middags te bezetten. Een man en zijn piano. En wat electronica. En voorwerpen.

Volker Bertelmann, zoals de Duitse componist heet, kondigt aan zijn nieuwste plaat What If zonder onderbreking te spelen. Voor de eerste piano-aanslag wenst hij het publiek nog een goede dag en vraagt om applaus voor zijn geluidsman. Om vervolgens diep in zijn piano te duiken. Hauschka speelt de geprepareerde piano, waarbij op of onder de snaren en hamers objecten worden geplaatst. Die voorbereiding heeft hij al getroffen, al worden de objecten soms tijdens de nummers nog even verplaatst. De pianoklanken worden soms doffer, soms krijgen ze meer trilling mee, soms zit het dicht bij de gitaar.

Links van de Duitser staan de knoppen waarmee hij milde electro en soundscapes toelaat tot zijn pianospel. De focus ligt niet op het virtuoze spel: met hypnotiserende, repetitieve klanken neemt hij de tent mee de zee in, de ruimte door en naar de toekomst. Voor de songtitels kan de albumtitel What If worden gezet: ‘Nature Fights Back’, ‘We Live A Thousand Years’, ‘I Can’t Express My Deep Love’. Hauschka is ook actief op het toegankelijkere soundrackvlak (hij maakte o.a. die van Lion) maar richt zich hier op het geluidsexperiment. De variatie is subtiel, had soms iets meer gemogen, maar de wereld die Hauschka opentrekt is een unieke.

HET MOMENT:
De Duitser is instant likeable met zijn verlegen grijns en z’n shabby jasje en broek, maar het is geen showman. Music talks. Zijn grootste gebaar is als hij vijf minuten voor afloop de voorwerpen één voor één uit zijn piano haalt, zoals een dikke rol tape. Lachje erbij. Om alsnog met een klassiek deel afscheid te nemen.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12