Coloray brengt eighties EBM met een modern glanslakje

Met een Ibiza-hit op zak brengt Tilburger nieuwe EP uit op Atomnation

Kanonnen als Dixon en Âme draaien zijn songs al, en na een Ibiza-hit te scoren met Eagles & Butterflies brengt de Tilburgse Coloray nu een EP uit vol liedjes die stuk voor stuk zouden kunnen uitgroeien tot dansvloerhits. Het eerste solowerk van Raynor de Groot - ook bekend als helft van Tunnelvisions - heeft de spierballen van EBM groepen uit de jaren tachtig als Nitzer Ebb en DAF, met een flinke lik wave en, vooruit, er zit zelfs een liedje op dat in de verte klinkt als een dansvloerklare update van een Depeche Mode-track (‘Real Life Cinema’). Toonaangevend voor de tracks is de diepe stem van de Groot, die hij in allerlei effecten wikkelt.

De EP ligt op z’n zachtst gezegd nogal ver af van de warmere, percussieve jams van het laatste werk van Tunnelvisions. Veel van de EBM, wave en post-punk invloeden komen ‘doordat ik een hele boze puber was,’ lacht de Groot. ‘Nu kan ik juist uiting geven aan die aggressie en boosheid in de samenleving.’ Aan de songs - zoals ‘Timeline’, een kritisch liedje over social media gebruik, of ‘Arrest Me’, dat letterlijk gaat over een politie-arrestatie - kleeft dan ook een nogal recalcitrant randje.

Dat zou je ook kunnen zeggen over Coloray’s ambities voor het liveproject. ‘Kwantiteit is niet mijn doel. Liever doe ik één show per jaar waarin de muziek perfect in het moment en de context valt, dan dat ik de wereld over ga touren en shows doe die niet bij mij passen.’ Om dat ook waar te maken sleutelt hij nu dan ook hard aan een mooie live-set. ‘Volledig analoog, zonder computer, en mét zang. Het moet een kruising worden tussen synthpop en dance en wave-invloeden.’ Denk daarbij aan de wervelende live-performances van Marie Davidson, van wiens optreden op Draaimolen dit jaar hij ontzettend onder de indruk was. Wat betreft Draaimolen: dit jaar stond hij bij de b2b van Hunee en Four Tet toen hij opeens zijn eigen hit met Eagles en Butterflies voorbij hoorde komen. ‘Heel speciaal. Op het moment dat er op een Tilburgs festival een track van een Tilburgse artiest wordt gedraaid door zulke grote namen, dan is dat heel speciaal.’ Als Raynor dan toch één perfecte show zou moeten kiezen voor het jaar, dan zou het dus ook Tilburg zijn. ‘Dat iemand uit Tilburg op dat hoge niveau mee kan doen, dat zou wel het doel zijn, om in eigen stad iets héél goeds ten toon te kunnen stellen.’

Meer nieuwe muziek uit Nederland vind je in ons #hollandsenieuwe-dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12