3voor12 Gelderland

#4df18: Jeangu Macrooy krijgt Stevenskerk aan het dansen

Singer-songwriter slaat spijker op zijn kop met aftrap performance

Met een korte speech van nachtburgemeester van Nijmegen Angela Verkuijlen, wordt de Stevenskerk deze mooie zaterdag geopend als podium voor zeven optredens tijdens de 102de editie van de Vierdaagsefeesten. Niemand minder dan Jeangu Macrooy mag de spits afbijten. En dat doet hij goed.

De man uit Paramaribo, guitig en goed gestemd, begint de set solo. Zijn diepe en volle stem leent zich perfect voor een podium als deze aangezien de galm zijn geluid door de ruimte laat zweven. Met nummer ‘Aisa’, dat hij a capella inzet en alleen onder begeleiding van zeer sporadisch gebruik van de E-snaar van zijn gitaar uitspeelt, krijgt Macrooy de hele Stevenskerk moeiteloos muisstil.

Na nog twee nummers in zijn eentje is het tijd om zijn achtkoppige band het podium op te roepen; meteen horen we weer die heerlijke soul die we van de beste man gewend zijn in alle perfectie. Dat Jeangu talent heeft blijkt uit alles. Een smaakvolle door het bluegrass genre geïnspireerde cover van ‘Little Black Submarines’ van de Black Keys is een kraakhelder voorbeeld van. Daar kunnen veel bands nog een puntje aan zuigen.

Wat duidelijk te merken is, is hoe meticuleus het geluid is afgestemd op de akoestisch moeilijk te bespelen grote ruimte. Op een overenthousiaste solo van de trompettist hier en daar na, is alles in subtiele balans de hele show door. De overduidelijke invloeden van Marvin Gaye in het nummer ‘High On You’ krijgen uiteindelijk het gros van het publiek aan het zingen en later zelfs aan het dansen. Meer dan terecht.

HET MOMENT:
Met een rake ‘Hallelujah’-cover als toegift maakt Jeangu Macrooy de set met verve af. Precies zoals het hoort een toepasselijke ode aan Leonard Cohen zo midden in de grootste kerk van Nijmegen. Kippenvel alom!

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12