LL17: Carl Craigs Versus Synthesizer Ensemble

Digitale orkestbak uit Detroit overtuigt

Als er bij een technomuzikant ineens een vleugel op het podium staat, moet je op je hoede zijn. Dan willen ze 'iets nieuws' proberen. Meestal is de dansvloer het kind van de rekening en klinkt het resultaat als een mislukte suikerspin. Maar als die technomuzikant Carl Craig heet, is het wellicht toch verstandig om het project serieus te nemen. Dat project heet Versus en is niet vaak te zien geweest in Europa. Al stond hij er wel mee op Dour dit jaar en landde het ook in Parijs, compleet met symfonisch orkest dat zijn clubhits 'Desire', 'Domina' en 'At Les' overtuigend de orkestbak in trok.

Qua avontuur zit je met Versus wel goed. Ook al komen de violen, pauken en tuba's vanavond niet uit de orkestbak maar uit een batterij samplers, bedient door vier stoïcijnse mannen van wie we de namen niet te horen krijgen. Craig zelf gaat schuil achter een modulaire synthesizer, een slappe leren hoed en een zonnebril. Daardoor gaat alle aandacht uit naar de jonge Luxemburgse pianist Francesco Tristano, ooit de motor van technotrio Aufgang. De flegmatieke Tristano bespeelt zijn vleugel staand. Maar omdat hij toch bij de pedalen moet kunnen, staat hij met een hoog opgetrokken been. Het ziet er even mal als imposant uit.

Ook bij Carl Craig ligt het suikergevaar op de loer, maar hij doet wel echt iets nieuws en spannends met zijn oude materiaal weet evengoed de Heineken tot het eind toe te boeien met zijn fusie van techno en klassiek. Knap.

HET MOMENT:
'At Les' uit 1993 was altijd al een van Craigs mooiste nummers en krijgt vanavond een sublieme bewerking waarin een eenzame fagot gezelschap krijgt van koperwerk en strijkers en de drumcomputer pas minuten later aanfloept. Dat er vooraan veel kids staan die na afloop allemaal fan zijn, zal de technovernieuwer uit de motorstad vast en zeker genoegen doen.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

 

 

 

 

 

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12